V vročini ne pozabite na domače živali. Foto: BoBo
V vročini ne pozabite na domače živali. Foto: BoBo

Agencija za okolje je objavila analizo tropskih noči in vročih dnevov v obdobju med 1. junijem in 16. julijem.

Tropska noč pomeni, da se temperatura zraka ponoči ne spusti pod 20 stopinj Celzija. "Število tropskih noči najbolj izstopa na Primorskem, predvsem v Kopru, kjer smo jih do danes izmerili že kar 25. Drugod po Sloveniji smo večinoma izmerili do 10 tropskih noči," so zapisali na Arsu.

Foto: Arso
Foto: Arso

"Zanimiva pa je tudi primerjava s številom dni, ko se je temperatura dvignila nad 30 °C (t. i. vroči dnevi). Največje število vročih dni smo našteli v Črnomlju in ne ob Obali. Razlog za tem stoji v vplivu morja," sporoča Arso.

Foto: Arso
Foto: Arso
Sorodna novica Na Primorskem razglašena velika požarna ogroženost

Z današnjim dnem (sreda) je za jugozahodni del Slovenije razglašena velika požarna ogroženost. Velja v občinah v občinah Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Sorodna novica V Slovenijo prispelo še drugo letalo za gašenje air tractor

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v navedenih občinah v naravnem okolju prepovedano požigati in odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, vključno s kresovi, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so ognjemeti kot tudi vse druge dejavnosti, ki lahko povzročijo požar.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Ob tem so piloti letal Air Tractor 802 fire boss začeli izvajati preventivno izvidništvo iz zraka.

Aktualna vremenska napoved

Zvečer je na severu mogoča kakšna nevihta, ponoči pa se bo ozračje umirilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 24 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

V četrtek bo pretežno jasno. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 33, na Primorskem okoli 35 stopinj Celzija.

Predvsem sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev. Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

V petek bo dokaj sončno. Popoldne in zvečer bo nastalo nekaj krajevnih neviht, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč na soboto. V soboto bo deloma sončno, sredi dneva in popoldne bo nastala kakšna ploha ali nevihta. Še bo pihal veter vzhodnih smeri.

Nad Skandinavijo je ciklonsko območje, nad zahodno Evropo pa območje visokega zračnega tlaka. Vremenska fronta sega iznad Baltika prek srednje Evrope do območja Alp. V spodnjih plasteh ozračja priteka k nam od vzhoda nekoliko bolj vlažen, a še vedno zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: danes in v četrtek bo sončno in vroče. Več oblačnosti bo v Alpah, kjer bodo sredi dneva in popoldne nastajale plohe in nevihte. Ob severnem Jadranu bo pihala povečini šibka burja.