Toča v Radečah. Foto: MMC RTV SLO/Bralka
Toča v Radečah. Foto: MMC RTV SLO/Bralka

Arso je zaradi neviht za severovzhod, severozahod in jugovzhod izdal oranžno opozorilo, narastejo lahko tudi določeni vodotoki in hudourniki.

O nevihtah in toči so med drugim poročali iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju, so objavili uporabniki strani Neurje.si na Facebooku.

Uprava za zaščito naštela 66 interventnih dogodkov

Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, močni sunki vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Intervencije so še v teku, so zapisali.

V regijskem centru za obveščanje Maribor so v času neurja na območju občine Hoče - Slivnica prejeli več kot 100 klicev na pomoč. Gasilci Gasilske brigade Maribor, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hotinja vas in Hoče so nudili pomoč pri sanaciji večje količine odkritih in poškodovanih streh, črpali meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih in drugih
objektov, s tehničnimi posegi preusmerjali toke meteorne vode od objektov in dvorišč, čistili nanose gramoza ter blata s cestišč in začasno pokrivali odkrite strehe s folijo ter ponjavami, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Nevihtna celica na meji med Avstrijo in Slovenijo na poti proti Mariboru. Foto: Neurje.si
Nevihtna celica na meji med Avstrijo in Slovenijo na poti proti Mariboru. Foto: Neurje.si

V občini Rače - Fram je uprava za zaščito in reševanje naštela 12 klicev na pomoč. Gasilci so nudili pomoč pri sanaciji večjega števila odkritih streh zaradi neurja in odstranili padlo drevo na električne vodnike. Vodo so gasilci iz poplavljenih kleti črpali tudi na območju Mestne občine Maribor, kjer so s tehničnimi posegi spremenili tok meteorne vode, ki je ogrožala objekt in zavarovali ter delno sanirali plaz, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Neurje z močnim nalivom, točo in vetrom je sicer sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zaznali 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče - Slivnica.

Toča je bila tudi v Trbovljah. Padala je dolgo, ni pa bila debela, so dejali domačini.

Toča v Slivnici pri Mariboru. Foto: Neurje.si/Jože
Toča v Slivnici pri Mariboru. Foto: Neurje.si/Jože

Dve močnejši nevihti

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila "precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive".

Na postajah Arsa so zaznali močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na Letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, izmerili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro.

Tudi nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. "Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah," je dejal Šter.

Nevihta je nastala tudi južno od Slovenj Gradca, a po besedah dežurnega meteorologa ni povzročila večje nevarnosti.

Nekatere ceste zaprte

Vreme še vedno povzroča težave tudi v prometu, saj je poplavljenih več cestišč, nekatere ceste so zaprte. Prometno-informacijski center za državne ceste voznike opozarja, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti, v primeru slabše vidljivosti pa ročno prižgejo luči. Voznike opozarjajo tudi, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Umiritev v noči na soboto

Nevihte bodo mogoče tudi še v noči na soboto, nato pa se bo dogajanje umirilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija.

Sobota bo delno jasna, popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 25 do 30 °C.

V nedeljo bo delno sončno, občasno bo povečana koprenasta oblačnost. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte, malo hladneje bo.

Zelo topla zračna masa se bo namreč v prihodnjih dneh iznad severne Afrike in jugozahodnega Sredozemlja razširila proti našim krajem, a visoke temperature ne bodo vztrajale prav dolgo.

Pri Beljaku z jezera rešili dve osebi

Zaradi močnega neurja s točo so avstrijski reševalci na območju Beljaka izvedli več reševalnih akcij. Med drugim so z Baškega jezera rešili dve osebi, ki sta po jezeru veslali s supom in napihljivim kanujem, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Reševalci so se zaradi naglega poslabšanja vremena odpravili na patruljo po Baškem jezeru, kjer je močan veter povzročil visoke valove, padala pa sta tudi dež in toča. Na severnem delu jezera so opazili dva ljubitelja vodnih športov in ju nepoškodovana prepeljali na varno.

O več operacijah so poročali tudi iz samega Beljaka, kjer je poleg močnega dežja padala tudi toča.

V nekaterih delih avstrijske Koroške so danes izdali rdečo stopnjo opozorila pred nevihtami in močnimi nalivi. Reševalne službe so ljudi pozvale, naj pozorno spremljajo vremenske razmere, ki se lahko hitro spremenijo, je poročal časopis Kleine Zeitung.

Popoldne se je na Štajerskem razbesnelo neurje

Kaj kažejo podatki za maj?

Po delnih in še ne popolnoma preverjenih podatkih Arsa je bil letošnji maj na državni ravni nekoliko toplejši kot običajno, nadpovprečno namočen in slabo osončen.

Oranžno opozorilo velja za severni del Slovenije. Foto: Arso
Oranžno opozorilo velja za severni del Slovenije. Foto: Arso

Višina padavin je bila maja na državni ravni občutno nad dolgoletnim povprečjem. Kazalnik višine padavin je znašal 161 odstotkov, kar letošnji maj uvršča na 7. mesto najbolj namočenih majev od leta 1950. V tem obdobju je bil najbolj namočen maj 2021, s kazalnikom kar 207 odstotkov, najmanj pa maj 1958, ko je kazalnik višine padavin dosegel le 16 odstotkov.

Majska slika višine padavin po državi je precej raznolika, v večini države je kazalnik višine padavin med 130 in 180 odstotki. Ponekod v Karavankah, na Pohorju ter na postojnskem in ribniškem območju je kazalnik višine padavin segel tudi nad 220 odstotkov. Vmes so bila območja z bistveno manj padavinami – v okolici Brežic in Nove Gorice je bila višina padavin celo blizu majskega povprečja.

18. najtoplejši maj po letu 1950

Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal 0,5 °C, kar umešča letošnji maj na 18. mesto majev od leta 1950. Najtoplejši v tem obdobju so bili maji leta 2003, 1958 in 2018 z odklonom med 2,1 in 2,2 stopinje Celzija, najhladnejša pa maja 1991 in 1957 z odklonom –4,1 °C oziroma –4,0 °C.

Letošnji maj je od dolgoletnega povprečja toplejši v vzhodni Sloveniji in delih južne Slovenije (odklon med 0,5 in 1,0 °C), drugje je bil odklon večinoma med –0,5 in 0,5 °C. Glede na temperaturni razpon v obdobju 1991–2020 je bil letošnji maj povsod normalno topel (med 25. in 75. centilom).

Kot so še zapisali na Arsu, povprečna temperatura maja v obdobju 1970–2000 kaže izrazit trend naraščanja, nato približno stagnacijo. Do leta 1991 smo imeli le pet nadpovprečno toplih majev (glede na primerjalno obdobje 1991–2020), po letu 1991 pa so nadpovprečno topli maji v večini.

Pozitiven temperaturni odklon na državni ravni zaznavamo že dvanajst zaporednih mesecev, kar je nov rekord.