Vremensko buren začetek tedna
Krajevna neurja zajela Slovenijo, največ težav okoli Celja. Foto: BoBo
Krajevna neurja zajela Slovenijo, največ težav okoli Celja. Foto: BoBo

Okoli 17. ure je območje Celja zajelo neurje z obilnimi padavinami. Prizadete so bile predvsem občine Prebold, Celje, Laško, Žalec in Šentjur. Zaradi hudega naliva so težave povzročale meteorne vode, ki so zalile več kleti stanovanjskih in večstanovanjskih ter poslovnih objektov, so sporočili iz celjskega centra za obveščanje.

Skupaj so do zdaj prejeli več kot 70 prijav o zalitih objektih. V Celju je razkrilo streho gostinskega objekta, zamakala je tudi streha na tamkajšnji glavni pošti. Prav tako poročajo o zalitju več podvozov, v Šentjurju pa je najhuje na Ulici ob Pešnici, so še sporočili.

Neurje je v občini Hrastnik povzročilo poplavljanje potoka Brnica, sprožil se je zemeljski plaz, voda je zalivala objekte in ceste. Na terenu so gasilci, policisti, delavci podjetja CGP Novo mesto in predstavnik Civilne zaščite Občine Hrastnik.

Gasilci so posredovali tudi v občini Trebnje, ki jo je zajelo neurje. Skupaj z dežurnimi delavci komunalnega podjetja Trebnje so s cestišča odstranili dve podrti drevesi, sanirali zemeljski plaz na cestišču ter pokrili tri odkrite strehe na objektih.

Sorodna novica Foto: Odstranjevanje škode besnenju nevihte na Obali

Umirjanje v drugem delu noči

Močne padavine z nalivi se danes pojavljajo predvsem na območju Dolenjske, Zasavja, Štajerske in Prekmurja, je za Kanal A povedal Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso). Intenzivne padavine bodo po njegovi oceni trajale vse tja do polnoči, v drugem delu noči pa se bodo zadeve umirile. V ogroženih območjih je še pričakovati težave z meteorno vodo, naraste pa lahko tudi kakšen hudournik.

Polajnar je opozoril tudi na povečan spodnji tok reke Drave, ki je danes močno narasla in bi se lahko v manjšem obsegu razlila po kmetijskih zemljiščih. Opozoril je tudi na možnosti razlivanja reke Mure. Po njegovi oceni je danes do 22. ure ponekod mogoč tudi pojav toče.

Reka Drava bo še naprej naraščala, mogoče je manjše razlivanje pod jezom Markovci. Foto: BoBo
Reka Drava bo še naprej naraščala, mogoče je manjše razlivanje pod jezom Markovci. Foto: BoBo

Reke rastejo, Avstrijci s sistemom predpraznjenja

Agencija za okolje svari pred naraščanjem rek in hudournikov, ki lahko ponekod poplavijo. Pojavlja se tudi nevarnost plazov. "Kot kaže, smo se najhujšemu tokrat izognili, glavnina padavin je bila tokrat na hrvaški in madžarski strani, intenziteta padavin pa se zdaj postopoma umirja in bo v drugi polovici noči izzvenela," je za Odmeve pojasnil hidrolog Janez Polajner z Arsa. Glede vodotokov je povedal, da bodo reke še naraščale, a ni bojazni, da ne bi ostale v strugah. "Ponovnih razlivanj, tudi hudourniških, v drugem delu noči ne pričakujemo, bosta pa Drava in Mura še naraščali," je dodal.

Huda ura je bila tudi v Avstriji, v Slovenijo pa prihaja veliko voda iz Avstrije ravno po Dravi in Muri. Smo lahko zaskrbljeni? "Glede poplav Drave leta 2012 je treba reči, da so Avstrijci izboljšali položaj v smislu, da energetska družba Verbund zdaj predprazni akumulacijske bazene, s tem sistemom predpraznjenja, ki so ga začeli že v ponedeljek, so pripravili prostor za padavinsko vodo, tako da danes spuščajo okoli 700 kubičnih metrov na sekundo prek avstrijsko-slovenske meje, čemur v Sloveniji dodamo še od okoli 100 do 150 kubičnih metrov na sekundo lokalnih pritokov, tako da imamo na spodnjem toku Drave od okoli 800 do 900 kubičnih metrov pretoka na sekundo," je odgovoril Polajner. To pomeni, da bi se Drava lahko na manjšem območju pod jezom Markovci do hrvaške meje razlila na kmetijskih območjih.

Napoved za sredo

Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). V sredo bo na Primorskem deloma sončno in večinoma suho. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Še bo pihal veter severne smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24, na Primorskem do 26 stopinj Celzija. V četrtek dopoldne bodo padavine povsod ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo. Popoldne bo v notranjosti še nastalo nekaj ploh. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. V petek bo pretežno jasno in topleje.

Ciklonsko območje nad Jadranom

Ciklonsko območje se je pomaknilo nad Jadran. Z južnimi vetrovi k nam priteka precej vlažna in nestabilna zračna masa. Popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami z nalivi. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti nad sosednjimi pokrajinami Hrvaške in Madžarske bo pogosto deževalo. Ob Jadranu bo bolj sončno z zmerno burjo.

Letošnje poletje je povprečno

Po trenutni oceni vremenoslovcev je letošnje poletje glede na večletne podatke zelo povprečno, čeprav smo do začetka avgusta zaznali samo en vročinski val. Pogostejša so neurja in nevihte, pretekli teden smo občutili tudi neobičajno visoko vlažnost zraka. Če pa letošnje poletje primerjamo s poletji v zadnjih dvajsetih letih, ga lahko uvrstimo med hladnejša.

"Letošnje poletje ima dinamiko otoplitve, ki ji sledi nekajdnevna ohladitev. Za naše kraje ni značilno, da imamo visoko temperaturo in tudi visoko vlažnost zraka," je za Radio Slovenija pojasnila vremenoslovka Tanja Cegnar.

"Glede na to, da je podnebje pri nas toplejše, kot je bilo v preteklosti, je tudi verjetnost za pojav izrednih vremenskih dogodkov večja. Izrazito je to opaziti pri pogostosti vročinskih valov. Tudi napovedovanje vročinskih valov je bolj zanesljivo in natančno, kot je napovedovanje neviht. Zato je potrebna tudi pazljivost pri izdajanju vremenskih opozoril," je nadaljevala.

"V prihodnjih dneh se bodo temperature znova dvignile, a rekordov ni pričakovati. Sicer pa burno vremensko dogajanje in vremenske spremembe vplivajo tudi na ljudi. Občuti jih približno polovica," še dodaja Tanja Cegnar.