Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. Vir: ARSO
Podrto drevo v Ljubljani. Foto: BoBo
Podrto drevo v Ljubljani. Foto: BoBo

"Nevihtno dogajanje se je v zadnji uri najbolj razživelo v osrednji Sloveniji. Tam smo do zdaj zabeležili že več kot 700 razelektritev. Močnejša nevihta je nastala tudi v Celovški kotlini in se z zahodnim vetrom bliža Koroški," so zvečer sporočili z agencije za okolje (Arso).

Nevihte v osrednji in severni Sloveniji so spremljali močni nalivi in močni sunki vetra. Najmočnejši naliv so v obdobju 30 minut izmerili v Jelendolu, 27 milimetrov padavin. Najmočnejši sunek vetra so izmerili na hidrološki postaji Brinje v Ljubljani – 80 kilometrov na uro.

Agencija je opozorila, da je v prvi polovici noči velika možnost nastanka močnejših neviht tudi drugod po Sloveniji. Ob morju pa bodo nevihte spremljali močni sunki vetra zahodne do severne smeri. Radarski odboji kažejo na možnost toče in močnih nalivov.

Danes in v četrtek bo v višinah od zahoda nad območje Slovenije pritekal nekoliko hladnejši in vlažnejši atlantski zrak, napoveduje agencija za okolje (Arso). Ozračje bo postalo nestabilno, zato bodo predvsem v popoldanskem in večernem času nastajale krajevne nevihte. Ozračje bo najbolj pregreto nad Padsko nižino, zato bo pri nas največji potencial za močnejše nevihte predvsem v bližini meje z Italijo, tudi na Obali, so na Arsu zapisali na Facebooku.

Vremensko opozorilo za 7. avgust. Foto: Arso
Vremensko opozorilo za 7. avgust. Foto: Arso

Močnejše nevihte že nastajajo v Italiji in z zahodnim vetrom potujejo proti Sloveniji. Prva večja nevihta bo severozahod države najverjetneje dosegla okoli 19. ure, druga pa predvsem Primorsko. Močnejše sunke vetra zahodne in severne smeri v slovenski Istri pričakujejo po 21. uri, so opozorili na upravi za zaščito in reševanje.

Arso na spletni strani opozarja, da so na zahodu države mogoči močnejši lokalni nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, udari strel pa lahko zanetijo požare.

Ob močnejših nevihtah bodo prehodno hitro narasli posamezni hudourniški vodotoki, verjetne so poplave padavinske vode na manjših območjih. Pojav bo mogoč v več delih države, verjetnejši pa v severni in zahodni Sloveniji, vključno s slovensko Istro.

Vodnatost rek bo kljub prehodnim padavinam po večini ostala majhna, le Drava in Mura bosta še srednje vodnati. V četrtek se bo po napovedih vodnatost sprva povsod zmanjševala, popoldne in zvečer pa lahko posamezni vodotoki znova prehodno narastejo.

Do noči na petek, ko se bo ozračje umirilo, na agenciji ljudem svetujejo spremljanje izdanih opozoril in radarske slike padavin na njihovih spletnih straneh. Konec tedna pa bo sončno in vroče vreme brez neviht.

Neurje v Ljubljani