Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Neurje.si poroča o pojavu toče v Dolgi vasi (Kočevje), Šentlovencu, Biču, Gabrovki.


Po napovedih Arsa bo zvečer Slovenijo z zahoda dosegel nevihtni skupek, ki bo zaradi močnih vetrov največ nevšečnosti povzročal na Obali. Tam so zato v nekaterih kampih že preventivno ukrepali.

Najburnejše vremensko dogajanje pričakujemo med 20. in 1. uro zjutraj, ko nas bo od zahoda prešel večji nevihtni skupek. Glavnina vremenskega dogajanja bo v južni polovici Slovenije.

Hidrološka napoved za četrtek. Foto: Arso
Hidrološka napoved za četrtek. Foto: Arso

Zaradi napovedanih neurij bosta v nakupovalnih središčih Aleja in Citypark v Ljubljani ponoči odprti parkirni hiši. Prebivalci Ljubljane bodo lahko svoja vozila pripeljali zvečer in jih naslednje jutro odpeljali. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz Aleje in Cityparka.

"Sunki vetra bodo lahko ob morju presegali tudi 100 kilometrov na uro in tudi smer bo zelo neugodna, severna do severozahodna, kar pomeni tudi slabe novice za vse, ki morda kampirajo kje na prostem v Istri in na Primorskem. Priporočamo jim spremljanje dogajanja in seveda da se po potrebi umaknejo na varno," je opozorila Eva Bezek.

Hidrološka napoved za petek. Foto: Arso
Hidrološka napoved za petek. Foto: Arso

V kampu Adria Ankaran so pred napovedanim poslabšanjem vremena že izpraznili vodotoke in obrezali drevesa, svoje goste pa so opozorili na vremensko napoved in jim svetovali, da pospravijo svoje stvari, da jih v primeru močnejše burje ne bi odneslo. Opozorili so tudi gostinske lokale, da pravočasno pospravijo senčnike.

V kampu Fiesa za zdaj niso posebej opozarjali svojih gostov, v kampu Lucija pa se tako danes kot ob vseh drugih vremenskih preplahih ravnajo po navodilih in glede na obvestila civilne zaščite ter na slabo napoved goste opozarjajo že ob njihovem prihodu. Tako so storili tudi tokrat.

Podobno opozorilo je podala Eva Bezek z Arsa. "Če kje kampirate na prostem, sploh na Primorskem, v Istri, vas pozivamo, da se zatečete kam drugam, na varno. Dogodek bo namreč sicer intenziven, ampak krajši. Tako se bo do jutri zjutraj dogajanje že umirilo."

"Vremenski dogodek bo do jutra minil in nato nas čaka spremenljivo oblačen petek. V soboto in nedeljo pričakujemo spremenljivo oblačne popoldneve s kakšno ploho ali nevihto. Temperature bodo nad 30 stopinj Celzija," je dodala.

Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner. Vreme se bo v petek zjutraj sprva prehodno umirilo, a nas bo popoldne ali zvečer od severa zajel nov pas neviht, ki se bodo lahko nadaljevale še v noč na soboto.

Izdano oranžno vremensko opozorilo