Muretinci. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Muretinci. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Deroča Dravinja, ki se pri Ptuju izliva v Dravo. Foto: Neurje.si/Urban Bera
Deroča Dravinja, ki se pri Ptuju izliva v Dravo. Foto: Neurje.si/Urban Bera

Čeprav so Dravske elektrarne vse sile usmerile v reguliranje vodostaja Drave mimo vseh osmih hidroelektrarn, je okoli pol četrte ure zjutraj voda poplavila najmanj 150 hiš med Markovci in Ormožem, je poročala TV Slovenija.

Med žrtvami je bila tudi last Janka Ranfla iz Muretincev. "Vse uničeno, v kletnih prostorih je uničeno vse, v garaži imam šest kosilnic, ena je vredna 2200 evrov."

Ponoči se je pretok reke Drave na večini odsekov zniževal. "S strani Avstrije so še vedno na nekem enakem nivoju, se pravi na 1100 kubičnih metrih vode na sekundo, kar se pa tiče naših pritokov, se je pa nekoliko izboljšalo," je pojasnil Aleksander Brunčko, namestnik generalnega direktorja Dravskih elektrarn. Čeprav se deževje v Mariboru umirja, pa bo gladina Drave vsaj še jutri ostala na podobni višini.

V Zgornji Kungoti so gasilci nadaljevali črpanje vode iz najmanj 40 kleti. Lotili pa so se tudi odstranjevanja ogromnih količin zemljine s ceste, ki jih je s seboj prinesel ogromen plaz. "Šli smo zadevo pogledat in ugotovili, da brez stroja ne bo šlo. Govorim o plazu, ki je bil vsaj v dolžini ceste od dvajset do trideset metrov nanosa zemlje iz tega hriba," je pojasnil poveljnik Gasilskega poveljstva Kungota Mihael Gabrovec.

V Kungoti je odneslo del ceste. Foto: Neurje.si/Bratko Zavrnik
V Kungoti je odneslo del ceste. Foto: Neurje.si/Bratko Zavrnik

V Kungoti z vremenskimi nevšečnostmi letošnje poletje res nimajo sreče. Številnim plazovom konec maja je julija sledil močan vetrolom, ki je odkrival strehe in ruval drevesa. Zdaj pa še težave z obilico padavin, ki bodo v prihodnjih dneh vzrok za številne nove plazove.

Skrbi zaradi reke Drave še ni konec, je opozoril poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič. "Ogroženost je še vedno prisotna. Drava še ni v tistih neobvladujočih okvirih, je pa pretok še vedno izredno povečan, trenutno na meji razlivanja. Razlitje je sicer že bilo, veseli smo, da se nivo ni dvignil, da ni bilo treba dodatno črpati, ni bilo dodatnih evakuacij," je povedal.

Gasilci in reševalci zato ostajajo v pripravljenosti. Skupaj s prebivalci ogroženih območij so nameščali protipoplavne zaščite. Skrbijo jih tudi plazovi, ki jih sprožajo hudourniki, je poročal Prvi.

V občini Kungota se je sprožil plaz. Foto: Neurje.si/Bratko Zavrnik
V občini Kungota se je sprožil plaz. Foto: Neurje.si/Bratko Zavrnik
Uporabniki plina na območju poplav naj zaprejo ventile


Uporabniki utekočinjenega naftnega plina na območjih, kjer prihaja do poplav ali obstaja možnost njihovega nastanka, naj zaprejo vse ventile na plinohramih in jeklenkah, svetujejo v družbi Butan plin. To storijo z vrtenjem ventila v desno, so zapisali v sporočilu za javnost. Poziv k zaprtju ventilov velja tako za plin za kuhanje kot za ogrevanje. Kot so dodali, so zaradi izrednih razmer zagotovili stalno dosegljivost kontaktnih oseb, ki so na voljo v primeru težav ali vprašanj, in sicer na telefonskih številkah 01 5889 838 ali 080 2005.

Drava zalila več kot 150 objektov