Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. Vir: Arso

Slovenijo so sredi dneva zajela krajevna neurja, zaradi katerih je agencija za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo za celotno državo. Zvečer je nad Italijo nastal večji nevihtni sestav in nato prešel Slovenijo. Sprva je bilo napovedano, da bo najdejavnejši v Istri, a se je usmeril nekoliko severneje, pretežno čez Goriško.

Hidrološka napoved za četrtek. Foto: Arso
Hidrološka napoved za četrtek. Foto: Arso

Kot napoveduje Arso, se bodo nevihte nadaljevale ponoči, nastala bodo tudi krajevna neurja, širila se bodo proti jugu in zahodu. V drugem delu noči se bo vreme postopno umirilo, od zahoda se bo začelo jasniti. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 20 stopinj Celzija, na severozahodu pa okoli 14 stopinj.

Nekaj neviht s točo je bilo že popoldne. V severozahodni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji so se prve plohe in nevihte začele pojavljati že okoli 16. ure. Močnejša nevihtna celica se je takrat razvila v okolici Bleda in se počasi pomikala proti vzhodu. Pozneje so močnejše nevihte z nalivi in ponekod tudi točo nastale v okolici Ljubljane, na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga, poroča Arso. V okolici Grosuplja in Trebnjega je padala toča, nevihta pa se je od tam pomikala proti Krškemu, poroča spletni portal neurje.si. Toča je pobelila tudi Kredarico, v pol ure je padlo 29,8 milimetra padavin.

Glavnina vremenskega dogajanja pa se je zvečer odvijala v južni polovici Slovenije. Ob prehodu nevihtnega sistema čez severni Jadran bodo lahko ponoči tudi na Primorskem močni sunki vetra iz zahodne do severne smeri, nevihte z močnim vetrom pa bodo predvidoma zajele tudi Istro ter Kvarner, poroča Arso.

Ob prehodu nevihtne linije so sunki vetra po podatkih Arsa presegli 70 kilometrov na uro v Vipavski dolini, na Goriškem in ob morju. Najvišjo hitrost je izmerila boja Zarja v Tržaškem zalivu, in sicer 86 kilometrov na uro. Največ dežja je do 23. ure padlo v Kočevju, 106 milimetrov, sledita Pasja ravan z 62 in Kredarica z 42 milimetri.

Opozorilo pred močnim vetrom

Zaradi napovedanih neurij bosta v nakupovalnih središčih Aleja in Citypark v Ljubljani ponoči odprti parkirni hiši. Prebivalci Ljubljane bodo lahko svoja vozila pripeljali zvečer in jih naslednje jutro odpeljali. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz Aleje in Cityparka.

"Sunki vetra bodo lahko ob morju presegali 100 kilometrov na uro in tudi smer bo zelo neugodna, severna do severozahodna, kar pomeni slabe novice za vse, ki morda kampirajo kje na prostem v Istri in na Primorskem. Priporočamo jim spremljanje dogajanja in seveda to, da se po potrebi umaknejo na varno," je opozorila Eva Bezek.

Hidrološka napoved za petek. Foto: Arso
Hidrološka napoved za petek. Foto: Arso

V kampu Adria Ankaran so pred napovedanim poslabšanjem vremena že izpraznili vodotoke in obrezali drevesa, svoje goste pa so opozorili na vremensko napoved in jim svetovali, da pospravijo svoje stvari, da jih ob močnejši burji ne bi odneslo. Opozorili so tudi gostinske lokale, da pravočasno pospravijo senčnike.

Ob 20.39 so z uprave za pomorstvo sporočili, da je ladijski promet v koprskem pristanišču začasno ustavljen zaradi močnega vetra.

V kampu Fiesa za zdaj niso posebej opozarjali svojih gostov, v kampu Lucija pa se tako danes kot ob vseh drugih vremenskih preplahih ravnajo po navodilih in glede na obvestila civilne zaščite in na slabo napoved goste opozarjajo že ob prihodu. Tako so storili tudi tokrat.

Podobno opozorilo je podala Eva Bezek z Arsa. "Če kampirate na prostem, sploh na Primorskem, v Istri, vas pozivamo, da se zatečete kam drugam, na varno. Dogodek bo namreč intenziven, ampak krajši. Tako se bo do jutri zjutraj dogajanje že umirilo."

"Vremenski dogodek bo do jutra minil in nato nas čaka spremenljivo oblačen petek. V soboto in nedeljo pričakujemo spremenljivo oblačne popoldneve s kakšno ploho ali nevihto. Temperature bodo nad 30 stopinj Celzija," je dodala.

Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner. Vreme se bo v petek zjutraj sprva prehodno umirilo, a nas bo popoldne ali zvečer od severa zajel nov pas neviht, ki se bodo lahko nadaljevale še v noč na soboto.

Izdano oranžno vremensko opozorilo