Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

V Sevnici je močan veter odkril del strehe nad urgenco zdravstvenega doma. Gasilci so izčrpali vodo, ki je zatekala v objekt. Zdravstveni dom bo kljub temu deloval normalno, so poročali v Dnevniku TV Slovenija. Vse ambulante bodo v ponedeljek odprte kot navadno, so dodali v večernih Poročilih.

Odkrit del strehe Zdravstvenega doma Sevnica. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Odkrit del strehe Zdravstvenega doma Sevnica. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Odkritje pločevinaste strehe, gre za približno 100 kvadratnih metrov površine, se je zgodilo malo po 16. uri. Gasilcem pločevine ni uspelo znova privijačiti, zato so jo odstranili in streho pokrili s folijo. Večje škode ni bilo.

Nevšečnosti zaradi vremena so imeli tudi v Prekmurju. V Lendavi in okoliških naseljih je vihar poškodoval več stavb, je poročala TV Slovenija. Po poročanju prekmurskega portala Sobotainfo.com je odkrilo streho trgovskega centra, številna drevesa pa so se podrla na stanovanjske bloke.

Odkrita streha trgovskega centra v Lendavi. Foto: Facebook/Občina Lendava
Odkrita streha trgovskega centra v Lendavi. Foto: Facebook/Občina Lendava

Marsikje tudi toča

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje RS so regijski centri za obveščanje po državi skupaj našteli približno 30 dogodkov. Tudi drugje je največ težav povzročil močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival objekte. Marsikje je padala tudi toča. Zvečer se je ozračje prehodno umirilo.

Nevihte so poleg jugovzhoda Slovenije (občine Krško, Sevnica, Radeče, Šmarješke Toplice in Podčetrtek) zajele še Maribor in okolico (občine Hoče-Slivnica, Duplek in Miklavž na Dravskem polju) ter nekatere druge dele države (Celje, Slovenj Gradec, Šmarje pri Jelšah, Podlehnik, Hajdina, Postojna in Pivka).

Po poročanju spletne strani Večera je v vasi Dogoše pri Mariboru veter odkrival strehe hiš in hlevov, enemu izmed krajanov pa je prevrnilo nakladalko za spravilo sena. Padala je tudi drobna toča.


Facebook prispevek: https://www.facebook.com/StormchasersSlovenija/posts/pfbid02rVzpF4chCSmRjdMuSpV4nejVSY7p7DnxokGUW8K9AryDPVK7FwUVYUjccMdDgsmUl

Udari strel so zanetili požare dveh dreves in travnika, v naselju Anovec v občini Krško pa požar gospodarskega poslopja. Nekaj objektov je poplavila tudi meteorna voda.

Gasilci pokrivajo odkrite objekte, odstranjujejo podrta drevesa, gasijo požare in črpajo meteorno vodo, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je zgodaj popoldne v Breginju padlo skoraj 22 litrov dežja na kvadratni meter, v Litiji v pol ure približno 21 litrov, v Velenju pa 24 litrov.

V ponedeljek do 26 stopinj Celzija

Vremenoslovka Eva Bezek z Arsa je za Val 202 dejala: "Jutrišnji dan bo pregovorno ponedeljkov, oblačno in deževno bo, zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. Tudi morje se bo morda za kakšno stopinjo ohladilo, ohladile pa se bodo tudi temperature ozračja."

Navedla je, da bodo jutranje temperature od 15 do 20 stopinj Celzija, dnevne pa od 20 do 26 stopinj Celzija.

Nevihte z močnim vetrom in udari strel uničevale tudi pridelke
Nevihte so se od zahoda razširile proti osrednji in vzhodni Sloveniji (fotografija je arhivska). Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Nevihte so se od zahoda razširile proti osrednji in vzhodni Sloveniji (fotografija je arhivska). Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Oranžno opozorilo za jugovzhod države zaradi možnih dolgotrajnih nalivov

Agencija za okolje je sicer za ponedeljek izdala oranžno opozorilo za jugovzhodni del države. Kot so zapisali, se lahko v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan na tem območju pojavljajo dolgotrajni in močni nalivi.

Močnejše padavine so mogoče tudi v severovzhodni in osrednji Sloveniji.

Večina izračunov meteoroloških modelov kaže, da bo v ponedeljek na jugu in jugovzhodu države padlo do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter, po nekaterih izračunih pa celo več kot 200 litrov.

Drugod po Sloveniji bodo količine padavin po ocenah manjše. Večinoma bo padlo od 10 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, zaradi možnosti neviht pa krajevno lahko več.

Reke bodo narasle

Ob močnejših nevihtah lahko hitro narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Lahko poplavljajo tudi padavinske vode, saj suha tla v kratkem času ne morejo vpiti večjih količin vode.

Pretoki rek bi se lahko povečali tudi ponekod v vzhodni in osrednji Sloveniji.

V ponedeljek naj bi tako Krka in njeni pritoki, Kolpa ter reke v osrednji Sloveniji, v Podravju in porečju Savinje narasli do velikih pretokov, drugje pa do srednjih. Predvsem vodotoki v porečju Krke in posamezne reke v osrednji in vzhodni Sloveniji se lahko razlijejo

Tudi torek bo še vedno oblačen in nekoliko deževen, popoldne pa se bo nato razjasnilo in od srede naprej bomo imeli spet poletje, je Bezek sklenila napoved.

Nevihte nekaj težav povzročile že v soboto

Že v soboto popoldne je območje občin Ivančna Gorica, Žužemberk, Mirna Peč in Mengeš zajelo neurje z močnim vetrom. Na upravi za zaščito in reševanje so našteli 23 izrednih dogodkov, močan veter je razkrival strehe stanovanjskih in drugih objektov ter podiral drevesa.

Vreme RTVSLO.si