Bruhanje Etne, kot so ga kamere posnele v četrtek. Foto: Reuters
Bruhanje Etne, kot so ga kamere posnele v četrtek. Foto: Reuters

Etna je v četrtek pozno v noč bruhala lavo in pepel. Ker je vulkanski pepel prekril vzletno-pristajalno stezo in letala na letališču v Catanii, so letališče zgodaj zjutraj zaprli. Potnike so pozvali, naj ne prihajajo na letališče, številne polete pa so preusmerili na druga letališča na Siciliji.

Zaradi pepela, ki je prekril ulice mesta Catania, so omejili promet tudi v mestu. Dvokolesniki ne smejo voziti, dovoljena hitrost za vozila pa je znižana na 30 kilometrov na uro.

Etna, ki leži na vzhodu Sicilije, je v zadnjih mesecih večkrat izbruhnila. Za ljudi, ki živijo pod 3300 metrov visokim ognjenikom, izbruhi običajno ne predstavljajo nevarnosti.

Zbudil se je tudi ognjenik na otoku Stromboli. Foto: EPA
Zbudil se je tudi ognjenik na otoku Stromboli. Foto: EPA

Stromboli pepel bruhal skoraj dva kilometra v zrak

Ob Etni so povečano delovanje zaznali tudi na skoraj 300 kilometrov oddaljenem ognjeniškem otoku Stromboli. V četrtek popoldne je močno izbruhnil istoimenski ognjenik, iz kraterja se je lava izlivala v morje. Steber pepela se je dvigoval skoraj dva kilometra visoko.

Civilna zaščita se je zato odločila dvigniti stopnjo pripravljenosti z oranžne na rdečo. Oblasti so prebivalce pozvale, naj spremljajo dogajanje in natančno upoštevajo navodila.

Stromboli je eden najdejavnejših ognjenikov v Evropi. Na otoku živi le nekaj sto ljudi. Številni turisti prihajajo na otok, da bi se povzpeli na 920 metrov visok ognjenik.