Se bodo stranke enotno zavzele zoper Italijo? Foto: MMC RTV SLO
Se bodo stranke enotno zavzele zoper Italijo? Foto: MMC RTV SLO
Okoljska ministra
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je po sestanku z italijansko kolegico dejal, da je Slovenija glede plinskega terminala pri Žavljah od Italije prejela še nekaj novih podatkov. Ob tem je poudaril, da sam ne more sporočati končnih ugotovitev, saj mora stališče do tega oblikovati slovenska vlada. Odločitev vlade bo znana kmalu, vse akcije pa je treba uravnati v smeri dobrososedskih odnosov, je sklenil. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je italijanska ministrica Stefanie Prestigicomo prejšnji teden dejala, da je Italija v zvezi s plinskim terminalom v Žavljah odgovorila na vse slovenske zahteve in je za ta petek napovedala predstavitev načrtov za gradnjo morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu, je jasno, da se italijanska stran kljub pričakovanim čezmejnim vplivom o tej temi s Slovenijo ne želi več pogovarjati, sta prepričana člana Zaresa Franco Juri in Franci Kek.

Zares spomnil na resolucijo o severnem Jadranu ...
V Zaresu zato pričakujejo, da vse parlamentarne stranke slovensko vlado skupaj pozovejo, naj pospeši priprave in vloži tožbo zoper odločitev Italije o gradnji omenjenih terminalov.

V omenjeni stranki so namreč prepričani, da ne ena ne druga lokacija za terminal nista primerni zaradi ožine in plitvosti morja v Tržaškem zalivu. Pri tem so spomnili, da je enako stališče do resolucije o severnem Jadranu pred časom soglasno zavzel tudi DZ.

... SDS pa na ponarejene italijanske dokumente
Na dogajanje, vezano na terminale, so se odzvali tudi v SDS-u. Ker so nezadovoljni z neodzivanjem vlade na izjave italijanske ministrice, zahtevajo izredno sejo DZ-ja, na kateri naj bi vlada poslancem pojasnila, kakšne ukrepe načrtuje zoper to enostransko italijansko odločitev.

Po besedah SDS-ovega poslanca Danijela Krivica v največji opozicijski stranki menijo, da enostranske odločitve določene države niso v duhu dobrososedskih odnosov. Vsaka država se ima pravico sama odločiti, katere razvojne pomembne projekte bo izpeljala, vendar se je treba zavedati, da ima država soseda pravico izraziti pridržek nanje, če se izkaže, da bo izvedba kakšnega projekta imela zanjo negativne gospodarske in okoljske posledice, je opozoril in dodal, da se je pred kratkim razkrilo, da so Italijani v zvezi z gradnjo terminalov priredili oz. ponaredili dokumente.

"Vlada naj v mesecu dni pripravi poročilo in načrt ukrepov"
SDS od parlamenta na izredni seji zato med drugim pričakuje, da bo pozval vlado, da v roku meseca dni pripravi poročilo o realizaciji sklepov izredne seje o plinskih terminalih iz leta 2006, pa tudi načrt aktivnosti in ukrepov, ki jih bo pri Evropski komisiji; evropskem komisarju za okolje Janezu Potočniku in Italiji sprožila za zavarovanje slovenskih interesov.