V Krškem so ob remontu naleteli na nekaj neobičajnih zapletov. Foto: BoBo
V Krškem so ob remontu naleteli na nekaj neobičajnih zapletov. Foto: BoBo


Židan si je na obisku ogledal remont, ki poteka od 1. oktobra. V sklopu njegovega ministrstva deluje tudi uprava za jedrsko varnost, kot pristojni pa meni, da je prav, da si ogleda redni remont, ki ga vsakih 18 mesecev opravljajo v NEK-u.

Komentiral je tudi poškodbe, ki so jih na treh gorivnih elementih odkrili med omenjenim remontom. Dejal je, da so tovrstne poškodbe pri delovanju jedrskih elektrarn nekaj običajnega.

"Kakovostna sanacija"
V NEK-u so poškodbe hitro zaznali, hkrati pa javnost o tem obvestili pravočasno. Sanacijo, ki poteka v dveh korakih, je označil za kakovostno. V navedenem primeru sta tako uprava NEK-a kot uprava za jedrsko varnost dokazali, da delujeta kompetentno, pa je Židan dodal v odgovoru na očitke okoljevarstvenikov.

Židana sta spremljala direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar in predsednik uprave NEK-a Stane Rožman. Zadnji je zagotovil, da remont poteka po načrtih. Zaradi omenjenih poškodb na gorivnih elementih se bodo dela zavlekla za približno dva tedna, kar pomeni, da bo NEK predvidoma znova v omrežju sredi novembra, je povedal.

Imenovali človeka z neprimerno izobrazbo?
Ob obisku krške jedrske elektrarne se je Židan odzval tudi na današnjo zahtevo Zveze ekoloških gibanj po odstavitvi direktorja uprave za jedrsko varnost Stritarja. Ta naj bi bil namreč po njihovem mnenju odgovoren, da so za vodjo osrednjega skladišča radioaktivnih odpadkov v Brinju imenovali ekonomista Simona Sučića, ki nima ustrezne izobrazbe. S tem naj bi kršili pravilnik o zagotavljanju usposobljenosti delavcev v sevalnih jedrskih objektih, so opozorili.

Minister je dejal, da je z dopisom navedene zveze seznanjen, in dodal, da so lahko država, vlada in ministrstvo veseli, da imajo za direktorja uprave za jedrsko varnost tako kompetentnega človeka, kot je Stritar. Hkrati je tudi osebno vesel, da je Stritar njegov sodelavec, je še povedal Židan.