Novi slovenski predsednik Danilo Türk je proslavil tudi v krogu družine. Foto: EPA
Novi slovenski predsednik Danilo Türk je proslavil tudi v krogu družine. Foto: EPA
Peterle obkrožen z novinarji
Lojze Peterle bo še naprej opravljal delo evroposlanca. Foto: EPA
Ob 19.00 se je zaprlo skoraj 3.700 volišč po celotni državi. Foto: EPA
Izidi in odzivi na volitve
Odziv iz gospodarstva
Slavje Türka, Peterle poražen
Mnenja znanih Slovencev

Gre za delne in neuradne volilne izide, ki jih na svojih spletnih straneh sproti objavlja republiška volilna komisija, spremljate pa jih lahko tudi na naših spletnih straneh. Do zdaj je bilo preštetih približno 992 tisoč glasovnic.

Volivke in volivci so na referendumu zavrnili novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Proti uveljavitvi novele je glasovalo več kot 71 odstotkov volilnih upravičencev, ki so oddali svoj glas.

Türk izjemno zadovoljen z rezultati
"Volitve so praznik demokracije. In danes vsi praznujemo ta praznik. Sem zelo zadovoljen z rezultati, ki se nakazujejo," je takoj po objavi vzporednih volitev dejal Danilo Türk.

Na drugi strani je Peterle dejal, da tega ne doživlja kot poraz, saj je bil postavljen v zahteven gospodarko-političen kontekst, ki mu ni bil naklonjen. Dejal pa je še, da je njegova od začetka visoka javnomnenjska prednost začela kopneti, ko se je vključila polarizacija in njegovo uvrščanje na vladno stran.

Volilna dejstva:
Danilo Türk: 68,26 %
Lojze Peterle: 31,74 %
Volilna udeležba (neuradno): 57,78 %
Kršitve volilnega molka: 51

Janša in Drnovšek izida (še) ne komentirata
Volitev se je udeležil celoten vrh slovenske politike. Predsednik Janez Drnovšek je glasoval na Zaplani, koga je podprl, pa ni želel razkriti. Prav tako ni želel komentirati izidov.

Predsednik vlade Janez Janša je zaradi uradnega obiska na Kitajskem v Grosuplju glasoval že v četrtek. Podprl je Lojzeta Peterleta, današnjih izidov pa ni želel komentirati, češ da jih bo v ponedeljek, po vrnitvi v domovino. Predsednik državnega zbora France Cukjati je glasovnico oddal na Drenovem griču pri Vrhniki.

Na Erjavčevo konec decembra
Türk bo začel izvrševati svojo novo funkcijo ter vse naloge, pooblastila in pristojnosti šele po prisegi v državnem zboru, ki bo najverjetneje tik pred iztekom petletnega mandata zdajšnjega predsednika Janeza Drnovška, ki mu mandat poteče 22. decembra.

1.718.936 volilnih upravičencev je lahko na skoraj 3.700 voliščih v drugem krogu predsedniških volitev izbiralo med kandidatoma Lojzetom Peterletom in Danilom Türkom, ki sta v prvem krogu volitev 21. oktobra med sedmimi kandidati dobila največ glasov.

Udeležba malenkost višja kot v prvem krogu
Po do zdaj zbranih neuradnih podatkih je bila volilna udeležba 57,78-odstotna, kar je malenkost več kot v prvem krogu volitev. V prvem krogu je bila udeležba 57,67-odstotna.

Skupaj 51 kršitev molka
V nedeljo ob 19.00 se je končal tudi volilni molk. Skupno je bilo prijavljenih 51 domnevnih kršitev volilnega in referendumskega molka, ki so se nanašale na predsedniške volitve, referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic in občinski referendum v Kranju.

Uradni izidi šele po 19. novembru
Uradni izid drugega kroga volitev bo mogoče razglasiti šele, ko bodo preštete tudi glasovnice volivcev iz tujine, poslane v Slovenijo po pošti. Za volilni izid se bodo upoštevale vse tiste glasovnice, ki bodo prispele do 19. novembra. Za drugi krog predsedniških volitev je bilo v tujino poslanih skupno 43.079 volilnih gradiv.

Zmago Türku napovedale tudi Valiconove vzporedne volitve
Valiconove vzporedne volitve, opravljene za RTV Slovenija na vzorcu 18.075 oseb, so napovedale, da bo zmagovalec drugega kroga z 69,40 odstotka glasov Danilo Türk. Lojze Peterle naj bi zbral 30,60 odstotka glasov.

M. K./M. U.

Izidi in odzivi na volitve
Odziv iz gospodarstva
Slavje Türka, Peterle poražen
Mnenja znanih Slovencev