Skupaj s praznovanjem desetletja uspešnega delovanja Pivnice Union pivovarna z gradnjo Mestne Pivovarne Union napoveduje še večjo zgodbo, ki bo v pivovarstvu združevala tradicijo z inovativnimi pristopi.

Foto: Pivovarna Union
Foto: Pivovarna Union

Družinska dediščina in pionirski koraki

Pivovarna Union je začela svojo zgodbo leta 1864, ko so otroci tedanjega politika in gospodarstvenika Johanna Koslerja – Johann mlajši, Josef, Peter in Maria – podedovali družinsko premoženje in se odločili ustanoviti pivovarno. S pomočjo izjemnih vodnih virov in železniških povezav v Ljubljani so leta 1867 zvarili prvo pivo, s čimer so postavili temelje za blagovno znamko, ki je postala zgodovinsko pomembna.

Od skromnih začetkov, ko je pivovarna proizvedla 27.500 hektolitrov piva letno, se je Union razvil v vodilno slovensko pivovarno, ki danes proizvede več kot 1,7 milijona hektolitrov pijač letno. Zanimivo je, da bi s to količino piva lahko tlakovali pot od Ljubljane do Sao Paola.

V času zgodovinskih prelomnic in tehnoloških sprememb je Pivovarna Union ostala zvesta poslanstvu – ustvarjati vrhunska piva, ki povezujejo generacije. S spoštovanjem do tradicije in usmerjenostjo k trajnostnemu razvoju, inovacijam in odličnosti zrejo v novo dobo pivovarstva. Pivovarna je skozi desetletja varila številna znamenita piva, kot so Jadran, Bok, Triglav in Vesna. Danes ponuja široko paleto piv, kot so Union svetlo in temno pivo, nefiltrirano Union, Union Radler in druga. Širijo tudi program brezalkoholnih piv.

Foto: Pivovarna Union
Foto: Pivovarna Union

Prihaja Mestna Pivovarna Union

Ob praznovanju 160-letnice Union razkriva velikopotezni projekt – izgradnjo Mestne Pivovarne Union. Ta bo predstavljala novo razvojno fazo za Union, saj bo združevala tradicijo varjenja piva s sodobnimi inovacijami. Obiskovalci bodo lahko izkusili edinstveno pivovarsko izkušnjo, ki bo vključevala proizvodnjo piv v omejenih serijah, ogled procesa nastajanja piva in interaktivne vsebine, namenjene tako ljubiteljem piva kot tistim, ki želijo izvedeti več o zgodovini in proizvodnji tega priljubljenega zlatega napitka. S tem projektom tudi utrjujejo zavezo k trajnostnemu razvoju, izbiri lokalnih surovin in spoštovanju okolja. Mestna Pivovarna Union bo tako postala prostor, kjer se prepletata zgodovina in sodobnost, pivovarstvo pa se bo razvijalo v skladu z najnovejšimi trajnostnimi smernicami.

Foto: Pivovarna Union
Foto: Pivovarna Union

Pivnica Union – desetletje odlične pivske in kulinarične izkušnje

Pivnica Union, ki je postala nepogrešljiv del ljubljanske kulinarične scene, praznuje svoj deseti jubilej. V teh letih je Pivnica postala priljubljeno zbirališče ljubiteljev piva in kulinarike, kjer se prepletajo vrhunski okusi in inovativne jedi. S svojim unikatnim vzdušjem privablja tako ljubitelje piva kot številne znane Slovence, ki so se ob kozarcu "tekočega zlata" poklonili bogati zgodovini Uniona. Z vstopom v drugo desetletje bo prenovljena pivnica nadgradila ponudbo, ki bo prinesla še več prostora za obiskovalce in še boljšo kulinarično izkušnjo, več inovacij in izboljšav, ki bodo navdušile obiskovalce. V prihodnosti bo Pivnica Union v sodelovanju z Mestno Pivovarno Union gostila številne dogodke, od glasbenih večerov do kulinaričnih prireditev, ki bodo združevali pivsko kulturo in lokalno skupnost. Pivnica Union bo delovala neprekinjeno, spomladi pa se bodo obiskovalci lahko razveselili tudi obiska Mestne pivovarne Union, ki bo svoje mesto dobila v priljubljeni pivnici.

Foto: Pivovarna Union
Foto: Pivovarna Union

Union Experience muzej – interaktivno doživetje

Med bogato ponudbo Pivovarne Union izstopa tudi edinstven muzej v središču slovenske prestolnice in je popolna izbira za tiste, ki iščejo zanimiv in drugačen izlet. Z več kot 150-letno zgodovino varjenja legendarnega slovenskega piva Pivovarne Union obiskovalce popelje skozi interaktivno in zabavno izkušnjo, ki se sklene z degustacijo svežega piva. Pivoljubi in ljubitelji zgodovine lahko spoznajo proces varjenja piva, si ogledajo 731 eksponatov, med katerimi so steklenice, etikete in kozarci, ki pričajo o bogati zgodovini pivovarstva. Poleg tega lahko v muzeju izkoristite priložnost za personalizacijo lastne etikete in nakup unikatnih spominkov.

Zanimivosti o Pivovarni Union in pivu

  • Pivo velja za eno najstarejših pijač. Arheološke najdbe kažejo, da so prva piva varili že v antični Mezopotamiji pred več kot 5000 leti.
  • Pivovarski proces se je skozi stoletja razvijal, vendar so osnovne sestavine piva – voda, hmelj, kvas in slad – ostale enake. Tehnološki napredek je omogočil natančnejše fermentacijske procese, vendar številne pivovarne, vključno z Unionom, še vedno uporabljajo tradicionalne metode varjenja.
  • Prvi recepti za Unionova piva so bili strogo varovana skrivnost, ki so jih pivovarji skrbno prenašali iz generacije v generacijo. Obstajajo zgodbe, ki pripovedujejo o tem, da so bili prvi pivovarji tako ponosni na svoje pivo, da so ga pili le ob posebnih priložnostih.
  • Zmaj, ki je danes prepoznaven simbol Pivovarne Union, se je prvič pojavil na etiketi piva šele sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja.
  • Union Experience velja za enega največjih pivovarskih muzejev v Evropi in je edini pivovarski muzej v Sloveniji.
  • V Ljubljani so v preteklosti obstajale številne manjše pivovarne, a le nekaj jih je preživelo. Pivovarna Union je ena redkih, ki je ostala in se razvila v eno najprepoznavnejših slovenskih blagovnih znamk.
  • Slovenija je peta največja proizvajalka hmelja na svetu, kar pomeni, da ima ključne surovine za proizvodnjo kakovostnega piva. Hmelj iz Savinjske doline je znan po kakovosti in je pomembna sestavina številnih domačih in tujih piv.
Foto: Pivovarna Union
Foto: Pivovarna Union

Pogled v prihodnost

Pivovarna Union je skozi svojo 160-letno zgodovino postala nepogrešljiv del slovenskega pivovarstva in kulturne dediščine. Z osredotočenostjo na kakovost, inovacije in trajnostni razvoj ostaja zvesta svojim koreninam, hkrati pa si upa drzno gledati v prihodnost. Projekt Mestne Pivovarne Union predstavlja pomemben mejnik, ki bo pivovarno popeljal v novo ero pivovarstva, kjer se bodo prepletale tradicija, lokalne sestavine in trajnostne smernice. Ob praznovanju tega izjemnega jubileja Union še naprej piše zgodbo, ki povezuje generacije, navdihuje pivske navdušence in gradi most med preteklostjo in prihodnostjo. Z zmajem kot simbolom vztrajnosti in moči ostaja Pivovarna Union svetilnik slovenskega pivovarstva in kulture.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravje!

Foto: Pivovarna Union
Foto: Pivovarna Union