Janković je obtožbe glede njegovega poslovanja v času Mercatorja izkoristil sebi v prid. Foto: RTV SLO
Janković je obtožbe glede njegovega poslovanja v času Mercatorja izkoristil sebi v prid. Foto: RTV SLO
Lokalne volitve
Za župane 210 slovenskih občin se je potegovalo kar 820 ljudi. Foto: RTV SLO
Oklepnika krpan in patria
V Sistemski tehniki trdijo, da je posel z oklepniki, ki ga je dobila finska patria, škodljiv za davkoplačevalce. Foto: RTV SLO
Severnokorejska delovna akcija
Svet zaenkrat še nima zagotovil, da Severna Koreja ne bo ponovila jedrskega poskusa. Foto: EPA
Aljaž Pegan
Pegan je z 2. mestom na SP-ju dosegel enega največjih uspehov v karieri. Foto: Reuters

Volilna nedelja je prinesla olajšanje za volivce, ki so bili zadnji mesec na udaru nič kaj prijaznih kampanj kandidatov za župane in občinske svetnike v 210 občinah, nagovarjanje pa se je zavleklo še globoko v volilni molk. V prvem krogu je bilo izvoljenih 137 županov in županj.

Najhujši boj se je po pričakovanjih razplamtel v mestnih občinah, še posebej v Ljubljani. Janković je župansko mesto osvojil že v prvem krogu. Pri tem mu ni škodovala niti afera s spornim trgovanjem s podjetjem svojih sinov v času, ko je bil še predsednik uprave Mercatorja. V Mariboru bo potreben drugi krog volitev, med seboj se bosta pomerila kandidata desnih strank Gregor Pivec in Franc Kangler. Slovenska demokratska stranka je sicer na vsedržavni ravni v občinskih svetih osvojila največ, skoraj 18 odstotkov glasov, vendar pa je poraz v prvem krogu volitev v prestolnici po mnenju analitikov zelo boleč.

Za razburjenje mnogih je pred volitvami znova poskrbel tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki je omahoval, ali se bo volitev sploh udeležil. Nekdanji predsednik Milan Kučan je imel drugačne skrbi, saj so ga zdravniki med rednim zdravniškim pregledom zadržali na dodatnih preiskavah. Izkazalo se je, da se javnost zaman vznemirjala.

Boj med oklepniki še traja
Po vladnih načrtih bo Slovenija v prihodnjih letih poleg okoli 14 pokrajin dobila tudi otok pred Izolo in drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. Na Ravnah na Koroškem je bil v odsotnosti predstavnikov vlade predstavljen oklepnik krpan, za katerega so v ravenski Sistemski tehniki še vedno prepričani, da je boljši od patrie. Finska družba je navedbe zanikala kar z oglasi v medijih. Zavod za varstvo kulturne dediščine ne vidi zadržkov, zakaj znotraj zavarovanega območja Kobilarne Lipica ne bi dovolili širitve golfa.

Družba Sanolabor bo tožila državo zaradi krivice, ki se ji je zgodila med dvema razpisoma za nakup operacijskih miz. Senat državne revizijske komisije je zavrnil zahtevo za revizijo ponudbe izbranega dobavitelja Soče opreme.

V priporu se je znašel župnik
Zmago Jelinčič je bil zaradi pomanjkanja dokazov oproščen obtožb o vpletenosti v poskus umora Milana Klementa. Priprli pa so župnika Francija Frantarja, ki se je zaradi obtožb o spolnem napadu na osebo, mlajšo od 15 let, nekaj let skrival v tujini.

Evrope letos naj ne bi zeblo
Rusijo še vedno pretresajo politični umori. Zadnja žrtev je postal poslovni direktor tiskovne agencije Itar-Tass Anatolij Voronin. Predsednik Vladimir Putin trdi, da so razmere pod nadzorom in zaskrbljenim evropskim partnerjem, ki so se zbrali na vrhu v Lahtiju, zatrjuje, da jih letošnjo zimo Rusija ne bo pustila na cedilu z dobavo plina. EU ima težave tudi z enim svojih najbolj cenjenih komisarjev Güntherjem Verheugnom, ki se je zapletel v afero z ljubico.

Medtem ko je ameriški predsednik George Bush podpisal zakon, ki sodelavcem Cie dovoljuje grobo ravnanje z domnevnimi teroristi, njegovi diplomati v prestolnicah drugih velesil še vedno mrzlično iščejo rešitve, s katerimi bi Severni Koreji učinkovito nakazali, naj svetu ne grozi več z jedrskim orožjem.

Pegan dopolnil zbirko, Schumijevo slovo
Aljaž Pegan je kljub ne preveč dobrim napovedim na svetovnem prvenstvu na Danskem osvojil naslov podprvaka na drogu. Katarino Srebotnik je v Zürichu v teniškem polfinalu ustavila šele tretja Rusinja po vrsti, Marija Šarapova. Morda bo zadnja izmed obljub o Planici le uresničena in bo leta 2013 pod Poncami res stal 100 milijonov evrov vreden nordijski center. Michael Schumacher je s četrtim mestom na dirki formule ena v brazilskem Interlagosu zaključil bogato kariero. Svetovni prvak je še drugič zapored postal Španec Fernando Alonso.

Ostrouška ostala brez položaja
Borštnikov prstan si bo nataknil Peter Ternovšek, direktorica filmskega sklada Irena Ostrouška pa je bila brez posebne utemeljitve razrešena s položaja. Poginil je najbolj znan pes v državi, angleški bulmastif Brodi lastnika Janeza Drnovška.