Pretresanje volilnih izidov se je končalo. V nekaterih občinah se zdaj pripravljajo na drugi krog. Foto: EPA
Pretresanje volilnih izidov se je končalo. V nekaterih občinah se zdaj pripravljajo na drugi krog. Foto: EPA
Romi so morali zapustiti Ambrus in se preseliti v Postojno. Kam bodo šli k pouku njihovi šoloobvezni otroci? Foto: RTV SLO
Praznovanje upora proti Sovjetom se je v Budimpešti sprevrglo v spopade s policijo in proteste proti vladi. Foto: EPA
Nemški visokonakladni časnik je objavil fotografije igranja vojakov s človeškimi kostmi. Foto: EPA
Tomo Mahorič
Tomo Mahorič je imel vsega dovolj. Klub je v zdajšnjem stanju brez perspektive, opozarja. Foto: RTV SLO

Premier Janša pravi, da je SDS-u močno narasla podpora, Podobnikov SLS je dobil največ strankarskih županov, v NSi-ju in DeSUS-u pa pravijo, da so popravili izide prejšnjih volitev. V LDS-u ugotavljajo, da so druga najmočnejša stranka v državi in prva v opoziciji. Zadovoljni so tudi v SD-ju, kjer poudarjajo rast podpore.

Da v LDS-u le ni vse tako rožnato, nakazujejo odhodi z vrha stranke: Lahovnika, Cvikla, Slaka. Stolček se maje tudi prvemu človeku NSi-ja Bajuku. Koprski župan Popovič je z grožnjami napadel novinarko.

Hude besede v Ambrusu
Nekaj dni po volitvah je Slovenija dobila novo kost: romsko problematiko. Krajani Ambrusa so po izgredu, po katerem so morali krajana odpeljati na intenzivni oddelek v bolnišnici, Romom zagrozili z linčem.

Razmere, med njimi grožnje s pokolom, so bile tako zaostrene, da so za red in mir v Ambrusu morali poskrbeti policijski specialci. S pomočjo ministra Mateja so krajani dosegli rešitev: Rome so začasno preselili v Postojno, ti pa zdaj napovedujejo pritožbo v Bruselj.

Davčna reforma skozi parlamentarno sito
V senci prerekanj je DZ sprejel že skoraj ves sveženj davčne reforme. KD Holding se je umaknil iz Dela in sveženj delnic prodal bankama. Kaj znajo in zmorejo, prikazujejo inovatorji na Hevreki, šolarji pa uživajo v krompirjevih počitnicah.

Budimpešta ni slavila, ampak protestirala
Tudi po svetu je bil teden pester. Budimpešta se je spet sprevrgla v prizorišče nasilnih protivladnih protestov, ki jih je sprožil premier s priznanjem o laganju državljanom. Ranjenih je bilo vsaj 130 ljudi. Glavno mesto prestolnice sosedov bi moralo sicer biti praznično razpoloženo, saj so Madžari praznovali 50. obletnico zatrte vstaje proti Sovjetom.

Obletnica v Franciji, škandal v Nemčiji
Najhujšega so se zbali tudi Francozi ob prvi obletnici krvavih pouličnih uničevanj priseljenske mladine. Hujšega pa na srečo ni bilo, saj je mladina uničila "le" dva pariška avtobusa. Več tisoč policistov na ulicah je preprečilo širitve nemirov. V Nemčiji je izbruhnil škandal v vojski. V javnost so prišle fotografije nemških vojakov v Afganistanu iz leta 2003, kako skrunijo posmrtne ostanke ljudi. Nemška vojska se je znašla v veliki zagati, pristojni pa obljubljajo hude kazni.

Z bajramom so muslimani po vsem svetu končali sveti mesec ramazan. Vse več skrbi pa povzroča Iran, ki je spet začel pospešeno bogatiti uran. Ob tem zatrjuje, da bo namenjen jedrskim elektrarnam, čemur pa nihče ne verjame.

Mahorič je imel vsega dovolj
Športno javnost je presenetil odstop trenerja Olimpije Toma Mahoriča. Razmere v klubu so slabe, denarja ni, plač tudi ne, porazi se kar vrstijo, izgubili pa so tudi igralca Zupana, na katerega so veliko stavili, a se vrača v Slovan.

S smučarskimi užitki bo treba počakati, saj sta bila veleslaloma v Söldnu odpovedana. Tekači so imeli praznik v Ljubljani, pomerili so se v tradicionalnem maratonu. Zmagal je Borundijec Joachim Nshimirimana s časom 2:14:13.

Pestro kulturno dogajanje
Teden je bil v znamenju presežkov na kulturi. Jan Cvitkovič in Damjan Kozole sta dobila filmski nagradi, Borštnikov prstan je dobil Peter Ternovšek, Ježkovo nagrado pa Sašo Hribar. TV Slovenija je uspešno predstavila novo oddajo iz t. i. infotainmenta, Piramido. Nekdanja mis Sanja Grohar je postala še fatalna ženska.