Ljudje so že obupavali nad letošnjo zimo. Prav zadnji dan tedna pa je vendarle postregla z ohladitvami. Nad 600 metri je snežilo. Foto: RTV SLO
Ljudje so že obupavali nad letošnjo zimo. Prav zadnji dan tedna pa je vendarle postregla z ohladitvami. Nad 600 metri je snežilo. Foto: RTV SLO
Marjeta Cotman
Marjeta Cotman bo od Drobniča prevzela ministrovanje resorju za delo. Potrebuje še zeleno luč poslancev. Foto: RTV SLO
Augusto Pinochet
Pinochet, ki je bil že dlje časa šibkega zdravja, je pred dnevi preživel opearacijo na srcu. Foto: Reuters
Blaženko Lacković
Hrvaški bombarder Blaženko Lacković je zapečatil usodo Celjanov. Foto: EPA

Policijski sindikat zaradi neuspešnih pogajanj o plačah napoveduje stavko policistov. Odnose z vlado je zaostril na nož in premierju grozi s tožbo. Odločitev o stavki bo padla v nekaj dneh.

Ministra težko čakata nov teden
Začetek tedna bo buren tudi za ministra za zdravje Andreja Bručana, ki ga v DZ-ju čaka interpelacija, in za Marjeto Cotman, ki jo bo DZ potrjeval za novo ministrico za delo. Z besedami o vstopu Slovenije v schengen čez eno leto nas je razveselil notranji minister Mate.

Odštevanje do uvedbe evra poteka vedno hitreje. Vlada je sprejela zavezo, da cen ne bo dvigovala, a kaj, ko so prve podražitve že tu. Nekateri trgovci so cene storitvam in izdelkom dvignili tudi za tretjino.

Boj proti korupciji in za človekove pravice
Pretekli teden sta zaznamovala dan boja proti korupciji in da varstva človekovih pravic. Pri nobeni izmed obeh problematik Slovenija ne blesti: nismo še podpisali globalne protikorupcijske konvencije ZN-a, varovanje človekovih pravic pa je po ombudsmanovih besedah le pogojno zadovoljivo.

Več veselja prihaja iz gospodarstva: rast je bila rekordna, 5,6-odstotna. Izid pekarske vojne: v prevzemu Mlinotesta je uspela Vipa. Inšpekcija pa je ambruškim Romom odredila rušenje naselja.

Kdo je ubil Litvinenka?
Medtem ko je v kinematografih na pohodu James Bond, se v Londonu odvija resnična vohunska drama. Nekdanjega KGB-jevega agenta Litvinenka so so pokopali. Odnosi med Britanijo in Rusijo so se s poglobitvijo preiskave njegove smrti ohladili.

Hladijo pa se tudi odnosi Slovenije s Hrvaško, ki napoveduje uveljavitev ekonomsko-ribolovne cone na Jadranu. Dokončno bo hrvaški sabor o tem odločal prihodnji teden, napoved pa je že razburila članice Unije, ki Hrvaško opominjajo na njeno zavezo o neuveljavitvi ERC-ja za Slovenijo in Italijo.

Umrl Augusto Pinochet
V bolnišnici v Santiagu je umrl dolgoletni čilski diktator Augusto Pinochet. Kljub večkratnim poskusom mu niso nikoli sodili za smrt okoli 3.000 političnih nasprotnikov, ki naj bi jih dal pobiti.

Moskovsko kliniko za zdravljenje odvisnosti je zajel požar, v katerem je umrlo 45 pacientk, dan kasneje pa je zagorelo še v sibirski bolnišnici. Preiskava je dokazala, da je bil voznik pokojne princese Diane res vinjen, Vojislav Šešelj pa je v Haagu končal gladovno stavko. Na Marsu so odkrili sledi vode.

Linhartovi dnevi na Gorenjskem
V Radovljici s številnimi prireditvami zaznamujejo 250-letnico rojstva velikega razsvetljenca Antona Tomaža Linharta. V kinoteki pa so s projekcijo legendarnega filma Metropolisa praznovali 10 let delovanja.

Mankoč suvereno, rokometaši zatajili
Peter Mankoč je sedmič zapored postal evropski prvak v plavanju v mešani tehniki v kratkih bazenih. Tokrat je bil nepremagljiv v finskih Helsinkih.

Rokometašice evropsko prvenstvo v švedskem Göteborgu zapuščajo sklonjenih glav, saj v treh tekmah niso osvojile točke. Rokometaši Celja PL so kljub dobri popotnici po tekmi z razigranim Flensburgom izpadli iz Lige prvakov. Nič bolje ni šlo Gold Clubu, ki je klonil v boju s Portlandom. Prvi kandidat za novega nogometnega selektorja je Milanič.

Policisti so predstavili napravo, ki bo nadzirala vožnjo skozi rdečo luč v ljubljanskem križišču. V vesolje pa so prvič poletele kranjske klobase, na krovu Discoveryja.