Tomo Križnar se je razveselil vrnitve domov, na zeleno Gorenjsko. Foto: EPA
Tomo Križnar se je razveselil vrnitve domov, na zeleno Gorenjsko. Foto: EPA
Domača poraba je bila gibalo gospodarske rasti v Sloveniji. Foto: EPA
Ameriška tajna služba je po svetu vzpostavila skrivne zapore za zasliševanje domnevnih teroristov. Foto: Reuters
Valerij Božinov
Bolgar Valerij Božinov je načel slovensko mrežo. Foto: EPA

Vidno izčrpan, a srečen, se je iz sudanskega zapora vrnil v domovino, kjer so ga pričakale politične polemike o tem, kdo je zasluženejši za njegovo vrnitev. Napovedal je, da bo še naprej pomagal tistim, ki potrebujejo pomoč.

Na južni meji je spet vroče. Čeprav sta premierja Slovenije in Hrvaške sklenila sporazum o skupnem urejanju meje pri Hotizi, je hrvaška policija s tega območja pregnala slovenske delavce. O meji se tako spet pogovarjajo, v ponedeljek pa se bodo dela nadaljevala.

Spremembe proračuna in visoka rast
Vlada je odločila, da bo mir v Libanonu pomagalo vzpostavljati do 12 vojakov SV-ja, in potrdila spremembe proračuna. Finančni minister Andrej Bajuk je predstavil dva izmed sedmih zakonov nove davčne zakonodaje, sindikati so razočarani nad zakonom o delovnih razmerjih, za dobro voljo pa je poskrbela 4,9-odstotna rast BDP-ja. Premier Janez Janša je dejal, da cilj Slovenije ostaja optimalen gospodarski razvoj, ki ga bo spodbujalo veselje do dela.

Manj vesele so ugotovitve strokovnjakov, da se je s prodajo Telekoma odlašalo predolgo, zato je proračun izgubil skoraj pol bilijona tolarjev.

Bush priznal obstoj zaporov
Ameriški predsednik George Bush je priznal obstoj tajnih zaporov CIE po svetu, kjer so zadrževali in zasliševali domnevne teroriste. Svet Evrope, ki je na obstoj teh zaporov že dolgo opozarjal, je sporočil, da je Bush priznal le del resnice. Časi niso rožnati tudi za Bushevega tesnega zaveznika britanskega premierja Tonyja Blaira, ki je napovedal svoj odhod čez eno leto.

ZN je sprejel strategijo boja proti terorizmu, ki je pomembna predvsem na simbolni ravni. Uspešno je bilo tudi vesoljsko plovilo Atlantis, ki je poletelo proti mednarodni vesoljski postaji. Papež je obiskal rodno Bavarsko, kjer se je zavzel za evangelizacijo in opozoril, da ljudje v današnjem času premalo poslušajo Boga.

Avstrijska javnost pa je bila osredinjena na primer Natasche Kampusch, 18-letnega dekleta, ki je pobegnilo iz večletnega ujetništva pri duševno neuravnovešenmu moškemu. V prvem intervjuju je dejala, da je ves čas mislila le na pobeg.

Razveselili le odbojkarji
Po hudem porazu nogometašev proti Bolgariji se je na selektorja Braneta Oblaka usula toča kritik. V Beogradu so polom doživeli tudi slovenski vaterpolisti, pa tudi Katarina Srebotnik v finalu ženskih dvojic v New Yorku skupaj z Dinaro Safino ni uspela nadigrati dvojice Dechy/Zvonareva.

Zato se športna javnost lahko veseli le uspeha odbojkarjev, ki jim je prek Belorusov uspel preboj na EP. Dolgo pričakovana odločitev iz sveta F1: Michael Schumacher je po zmagi v Monzi sporočil, da se bo upokojil.

Kitajsko zmagoslavje v Benetkah
Medtem ko na Japonskem slavijo rojstvo moškega potomca cesarske rodbine, v Avstraliji žalujejo za tragično umrlim znamenitim Lovcem na krokodile. Presenetljivi zmagovalec beneškega filmskega festivala je kitajski film Tihožitje, desetletni Vikendov gong pa je šel v roke Branku Djuriću - Djuru.