Letošnje obvolilno dogajanje je bilo zelo pestro: grožnje kandidata novinarju s pestmi, pranje umazanega perila v javnosti, številne kršitve molka ... Foto: EPA
Letošnje obvolilno dogajanje je bilo zelo pestro: grožnje kandidata novinarju s pestmi, pranje umazanega perila v javnosti, številne kršitve molka ... Foto: EPA
Romi iz Ambrusa še nimajo nadomestne lokacije. Poiskala jim jo bo država. Foto: RTV SLO
Ameriški kongres so v roke dobili demokrati. Kako bo to vplivalo na Bushevo predsedovanje, bomo še videli. Foto: EPA
Teroristi se skrivajo vsepovsod, nam pravijo oblasti. Foto: EPA
Film Transilvanija privablja v kinematografe. Foto: Liffe

Med najbolj tesnimi je bila županska bitka v Mariboru. Zmagal je Franc Kangler (SLS), v Tržiču pa je vroči boj dobil Borut Sajovic (LDS). V Izoli je za las zmagal Tomislav Klokočovnik (Izola je naša) pred Bredo Pečan (SD).

Teden se je sicer začel v znamenju varčevalcev LB Zagreb. V Strasbourgu so tožili Slovenijo in izgubili. Pravniki kljub temu opozarjajo, da je rešitev spora še daleč, iz Zagreba pa prihajajo napovedi o novih pravnih postopkih. Slovenija se je na lestvici korupcije uvrstila na precej povprečno 28. mesto. Novi Klinični center prihaja leta 2015, je zatrdil minister za zdravje Bručan.

Nadaljevanje iskanja lokacije za Rome
Romska družina Strojan še vedno nima novega doma in ostaja v nastanitvenem centru v Postojni. Pristojni, predvsem vlada na eni in varuh človekovih pravic Hanžek na drugi strani, se medtem prerekajo, kdo je kriv za nastale razmere in kako jih rešiti. Nova mogoča lokacija, kamor bodo preselili Strojanove, ostaja javnosti neznana.

Slovenija je dobila nove simbole. Tujce bomo vabili s Čutenjem Slovenije (I feel Slovenia) in logotipom, ki je mešanica lipovega lista, srca in Triglava. Stroka ni zadovoljna, turistični delavci pa pozdravljajo umik zastarelih rožic.

Mencinger v predsedniški bitki
Znani so že trije morebitni predsedniški kandidati: poleg Peterleta in morda Pahorja se bo v predsedniško bitko prihodnje leto verjetno podal še nekdanji rektor Ljubljanske univerze Mencinger. Na Jesenicah se je zgodil strelski obračun. En človek je umrl, trije pa so ranjeni. Policija je storilca, najemnika lokala, že prijela. Na prvi seji se je sešel vladni strateški svet, Ekonomska fakulteta pa je s posebnim priznanjem zapisana med najboljše na svetu.

Tradicionalno pestre slovensko-hrvaške odnose sta reševala predsednika Drnovšek in Mesić, ki vladama predlagata, naj se dejavneje vključita v reševanje sporov. Spletna banka Klik NLB je doživela napad hekerja, ki je ponaredil njeno stran. Umar pa za jesen Sloveniji napoveduje 4,7-odstotno gospodarsko rast.

Demokrati osvojili kongres
Ameriške kongresne volitve so dobili demokrati. V tesni tekmi z republikanci so osvojili večino v obeh domovih kongresa. Prve kadrovske poteze so že bile opravljene, napoveduje pa se tudi revizija strategije zmage v Iraku.

Menjavo oblasti je doživela tudi Nikaragva. Levičar Ortega se po 16 letih vrača na oblast. V Rusiji, ki je dobila zeleno luč za vstop v WTO, so se spomnili oktobrske revolucije. Al Kaida je zagrozila s 30 terorističnimi napadi med prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki in poskrbela za vznemirjenje javnosti, predvsem v Veliki Britaniji.

Unija o letalskem prometu, delovnem času in širitvi
Letalskim potnikom je življenje zagrenila nova uredba EU-ja, ki poostruje nadzor na letališčih in drastično omejuje stvari v ročni prtljagi, na primer tekočine. Manj uspeha ima EU z urejanjem delovnega časa v njenih članicah, ki ostaja neusklajen. Odločila pa je o širitvi: te vsaj še pet let ne bo, pogajanja s Turčijo pa se nadaljujejo.

Teden za ljubitelje knjig in filmov
Ljubitelji filma doživljajo vrhunce. V Ljubljani se je namreč začel 17. filmski festival Liffe. Uživajo tudi ljubitelji knjig, ki jih je razveselil knjižni sejem Frankfurt po Frankfurtu. Med Litijo in Čatežem je potekal tradicionalni pohod, ki je privabil okoli 15.000 ljudi. Slovenija je proslavila tudi prihod Martina, ki je mošt spremenil v vino. Policija je poostrila nadzor na cestah, a žal brez tragedije ni šlo: trije mladi so umrli na Kobariškem.

Držimo pesti za smučarje
Začela se je smučarska sezona, ki je razveselila Avstrijce, domači smučarji pa niso pokazali vsega, kar zmorejo. Več se pričakuje od Olimpijinih košarkarjev, ki so se pobrali z dna in sproščeni kažejo boljše izide. Vihar med ljubitelji rumenega: Britney in Kevin se res ločujeta!