Rupar ne bo več sedel za poslansko klop. Foto: RTV SLO
Rupar ne bo več sedel za poslansko klop. Foto: RTV SLO
Načrt otoka
Načrt otoka, ki naj bi v okviru razvojnih načrtov Slovenije nastal pri Fiesi. Foto: RTV SLO
Muhamad Junus
Podelitev Nobelove nagrade Junusu in njegovi banki je bila precejšnje presenečenje. Foto: EPA
Brane Oblak
Brane Oblak je lahko le nemo opazoval igro svojih varovancev. Foto: RTV SLO

Rupar je odstopil po zapletu s svojo podnajemnico, v katerem se je izkazalo, da protikorupcijski komisiji ni posredoval podatkov o lastništvu dveh stanovanj.

Sicer pa je bila v središču pozornosti javnosti tudi vložitev že druge interpelacije proti ministru Janševe vlade, tokrat proti ministru za zdravje Andreju Bručanu.

Pretekli teden je vlada predstavila predlog proračunov za leti 2007 in 2008, kmalu zatem pa sprejela predlog resolucije o nacionalnih razvojnih projektih od leta 2007 do leta 2023.

EU je opozoril Slovenijo, da ji glede na demografske pritiske grozi nevzdržnost javnih financ.

Slovenska vojska je v Cerkljah skrito pred očmi javnosti preizkušala transportni letali, ki sta prišli v ožji izbor za nakup. Gre za špansko letalo casa C 295 in
italijanski spartan C 27.

Severna Koreja je na začetku tedna opravila prvi jedrski poskus, za kar jo je mednarodna skupnost kaznovala z uvedbo gospodarskih in vojaških ukrepov, ki pa ne vključujejo uporabo sile.

Ravno v tem času je bil za novega generalnega sekretarja ZN-a potrjen južnokorejski zunanji minister Ban Ki Mun.

Ugledno Nobelovo nagrado za mir je prejel Muhamad Junus, bankir iz Bangladeša, in njegova banka Grameen, za pomoč revnim po svetu.

Avstrijski predsednik je predsedniku socialdemokratov Alfredu Gusenbauerju podelil mandat za sestavo nove vlade, v soseščini, na Češkem, pa je odstopila vlada premierja Mirka Topolanka.

Francoski parlament je sprejel osnutek zakona, ki zanikanje turškega genocida nad armenskim ljudstvom razglaša kot zločin, za kar se je francoski predsednik Chirac opravičil svojemu turškemu kolegu Erdoganu.

Športno javnost je pretekli teden razžalostil poraz nogometašev v Minsku. Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Minsku izgubila proti Belorusiji s 4:2.

V Aarhusu na Danskem se je začelo svetovno prvenstvo v gimnastiki.

In kultura? Stockholmska akademija, ki izbira Nobelovo nagrado za literaturo, je svoj glas letos namenila turškemu pisatelju Orhanu Pamuku.

V Mariboru se bodo do 25. oktobra na 41. Borštnikovem srečanju spet zbirali ustvarjalci in ljubitelji gledališča.