Najnovejša afera Sove je pretekli teden pljusknila prek državnih meja. Foto: RTV SLO
Najnovejša afera Sove je pretekli teden pljusknila prek državnih meja. Foto: RTV SLO
Evropska unija je pretekli teden z dogovorom o prenovi institucij le stopila korak naprej. Foto: EPA
Pisatelj Rushdie zaradi svojih Satanskih stihov še vedno vznemirja islamski svet. Foto: EPA

Banka Slovenije je dobila novega guvernerja, Marka Kranjca, DZ pa je potrdil tudi strožji protikadilski zakon, znižal funkcionarske plače in sprejel zakon o preoblikovanju Vzajemne.

Predsednik SD-ja Borut Pahor je po mesecih odločanja sporočil, da ne bo kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah. Računsko sodišče je ugotovilo, da obstaja tveganje, da paradržavna sklada pri prodaji delnic Mercatorja pred 2 letoma nista ravnala učinkovito.

Odvila se je tudi državna proslava v počastitev 16. obletnice samostojnosti Slovenije. Slavnostni govornik je bil premier Janez Janša, predsednik države Janez Drnovšek pa se je ni udeležil.

Voditelji EU-ja so tretji dan napornih pogajanj v soboto zjutraj le dosegli dogovor o mandatu za medvladno konferenco, na kateri naj bi oblikovali novo pogodbo, ki bo omogočila prenovo evropskih institucij.

Razmere na palestinskih ozemljih so se minuli teden umirile, Palestinci pa so dobili novo vlado, v kateri ni Hamasa. V Varnostnem svetu ZN-a je zakrožil nov osnutek resolucije o Kosovu, ki predvideva odlog nadzorovane neodvisnosti.

V Črni gori so aretirali generala Vlastimirja Djordjevića, ki ga je haaško sodišče iskalo zaradi zločinov na Kosovu. Drugi krog francoskih parlamentarnih volitev je prinesel pričakovano zmago desnice.

Medtem ko je v islamskem svetu odmevala podelitev viteškega naziva pisatelju Salmanu Rushdieju, je Bernardo Bertolucci na 64. Mostri prejel zlatega leva za življenjsko delo.

V Narodni galeriji so z razstavo Upodobitev ljubljanskih škofov zaznamovali 300-letnico ljubljanske baročne stolnice. Čast prižiga kresnega ognja je letos pripadla pisatelju Feriju Lainščku, ki je že drugič osvojil
nagrado kresnik, tokrat z romanom Muriša.

Zmagovalka izbora mis Slovenije je postala Tadeja Ternar iz Beltincev in tako nasledila lansko mis, Iris Mulej.

Slovenski kolesar Ivo Robič je zmagovalec vztrajnostne dirke preko ZDA.

Košarkarski selektor Aleš Pipan je objavil seznam 15 igralcev za evropsko prvenstvo. Sodelovanje so odpovedali štirje igralci iz lige NBA.

Finale svetovnega pokala v Amsterdamu za dvojne dvojce sta Iztok Čop in Luka Špik končala slabše od pričakovanj - le na četrtem mestu.