Poslansko skupino SNS-a zapuščajo štirje poslanci. Foto: RTV SLO
Poslansko skupino SNS-a zapuščajo štirje poslanci. Foto: RTV SLO
Jane Ahonen
Finec je že petič osvojil najprestižnejšo skakalno turnejo. Foto: EPA
Utrip

Premier Janez Janša je v poslanci ob začetku predsedovanja to nalogo označil za veliko priložnost in veliko odgovornost. Kot je zapisal, je Slovenija prva nova članica, ki bo vodila EU.

Razkol v SNS-u
V SNS-u je prišlo do razkola: po izjavah Saša Pečeta zaradi različnih pogledov na politiko premierja Janeza Janše, po trditvah Zmaga Jelinčiča pa zaradi osebne užaljenosti Saša Pečeta, ker ga je član SNS-a Roman Veras imenoval za Saška.

Družba za raziskovanje javnega mnenja Ninamedia je sporočila, da je vložila zasebno in predmetno tožbo proti predsedniku vlade Janezu Janši zaradi obrekovanja. Medtem sta novinarja Zgaga in Šurc sta na 350 naslovov doma in v tujini poslala novo pismo, kar je vlada označila kot nadaljevanje širjenja neresnic.

Zavezujoče ponudbe za nakup 49,13-odstotnega deleža Telekoma Slovenije so oddali trije ponudniki. Sicer pa so se v novem letu podražili električna energija in goriva, napovedujejo pa se še nove podražitve. Razveseljuje pa novica, da število novorojenčkov v Sloveniji spet raste.

Ladja hrvaške vojaške mornarice je pri otoku Vis zajela italijansko ribiško ladjo in jo pospremila do pristanišča. Ribiče so kaznovali z denarno kaznijo.

Obama presegel Clintonovo
V preteklem tednu je nafta prvič v zgodovini presegla 100 dolarjev za sod. V ZDA je demokrat Barack Obama presenetljivo slavil na strankarskem zborovanju v Iowi.

S črne celine so odmevale vesti o povolilnem nasilju v Keniji, kjer je zmaga predsedniškega kandidata Kibakija razburila opozicijo. Zgodba se lahko ponovi tudi v Gruziji, kjer opozicija tudi očita Mihailu Sakašviliju, da je zmago na predsedniških volitvah dosegel s prevaro.

Odhaja Rajgelj, turneja Ahonenu
Po dolgotrajnem sporu med Janezom Rajgljem in Memijem Bečirovičem je krajšo potegnil slednji, saj ne bo več trener Uniona Olimpije.

Novoletna skakalna turneja se je končala z novo zmago Finca Janneja Ahonena, ki je že petič prvo ime prestižne turneje. Najboljši Slovenec je bil Jernej Damjan, ki je zasedel 18. mesto.

40 let New Swing Quarteta
Z začetkom novega leta je New Swing Quartet stopil v 40-letnico delovanja. Z visokim jubilejem pa se zasedba tudi poslavlja z glasbene scene. S 1. januarjem se je
začelo leto Primoža Trubarja, začetnika slovenske književnosti, ob 500. obletnici njegovega rojstva.

Ameriška popzvezdnica Britney Spears tone vse globlje. Po izpadu, ko so jo odpeljali v bolnišnico na "oceno duševnega stanja", je izgubila pravico, da videva svoja sinova.

Utrip