MZZ je v teh dneh v središču pozornosti. Na domači sceni odmeva 'afera Šetinc', na tuji pa dolgi zapleti s Hrvaško in ERC-jem. Foto: MMC RTV SLO
MZZ je v teh dneh v središču pozornosti. Na domači sceni odmeva 'afera Šetinc', na tuji pa dolgi zapleti s Hrvaško in ERC-jem. Foto: MMC RTV SLO
Zrcalo tedna 10. 2. 2008
Utrip, 10. 2. 2008

Dejanje je bilo izvedeno v okviru notranjega nadzora ministrstva, ker so bili nekateri dokumenti MZZ-ja objavljeni v medijih. V dogajanje je vključen tudi časnik Dnevnik, ki je dal pobudo za preiskavo o nedovoljenem prisluškovanju med njegovimi novinarji in Šetincem.

Mate ostaja minister
Dragutin Mate ostaja minister za notranje zadeve. Za njegovo razrešitev je glasovalo 26 poslancev, proti pa jih je bilo 42. Poslanci so v državnem zboru ratificirali konvencijo ZN-a proti korupciji.

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu ugotovilo, da je okolijsko ministrstvo v letih od 2002 do 2005 hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja, in zahtevalo odstop ministra Janeza Podobnika. Ta je pobudo že zavrnil.

Ministra sta se prvič srečala
V Münchnu sta se prvič srečala slovenski in hrvaški zunanji minister Dimitrij Rupel in Gordan Jandroković in izrazila prepričanje o možnosti rešitve odprtih vprašanj med državama.

Neko turško ladjo je v bližini Rovinja (60 morskih milj od slovenske obale) zajel požar, v katerem je zgorela večina goriva. Nizozemski gasilci so požar pogasili. Ko bodo ladjo očistili, jo bodo verjetno prepeljali v Trst.

Podtaknjena bomba pred Mercatorjem
Pred Mercatorjem je v Beogradu odjeknila eksplozija, ki je povzročila gmotno škodo. Neznanci so pozneje prijavili lažna sporočila o podtaknjenih bombah v Mercatorjih v Čačku in Novem Sadu.

McCain zmagovalec supertorka
Republikanec John McCain je zmagovalec supertorka, ko so ameriški volivci v več kot 20 državah izbirali kandidata za predsedniške volitve. V demokratskem taboru sta Hillary Clinton in Barack Obama dobila približno enak delež, skupno v majhni prednosti ostaja Clintonova.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, ki bodo 13. in 14. aprila.

Petra Majdič sedmič na vrhu
Slovenska tekačica Petra Majdič je v Otepääju potrdila izjemno dnevno formo in tretjič v sezoni slavila v šprintu v klasični tehniki. To je njena sedma zmaga v svetovnem pokalu. Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Novi Gorici izgubila proti Danski z 1:2. V Garmischu so se trije slovenski slalomisti prvič v sezoni uvrstili med prvih 15. Mitja Dragšič je bil šesti, Mitja Valenčič deveti, Bernard Vajdič pa 12. Zmagal je Avstrijec Reinfried Herbst.

V Mariboru je prvič potekala osrednja proslava ob Prešernovem dnevu. Nagrado sta prejela prevajalec Janez Gradišnik in oblikovalec Miljenko Licul. V Perthu so v družinskem krogu pokopali igralca Heatha Ledgerja.

Zrcalo tedna 10. 2. 2008
Utrip, 10. 2. 2008