Sevnica in z njo cela Slovenija se je pogreznila v črnino. Foto: MMC RTV SLO
Sevnica in z njo cela Slovenija se je pogreznila v črnino. Foto: MMC RTV SLO
Srebrenica je grozeč opomin na to, česa je sposobna človeška zloba. Foto: Reuters
Utrip, 12. 7.

V Sevnici so potekale pogrebne slovesnosti, na katerih se je veliko ljudi poslovilo od žrtev nesreče na Savi, v DZ-ju je bila tudi žalna seja.

Na začetku tedna so znova za promet zaprli šentviški predor in ga nato spet v celoti odprli šele v nedeljo zjutraj. Sanacija se bo sicer še nadaljevala, kar pomeni, da lahko pričakujemo nove zapore tega pregrešno dragega predora.

Zgodba z Zidarjem se nadaljuje
Po aretaciji Ivana Zidarja se je minister za notranje zadeve obregnil ob povezavo med njim in nekdanjim tožilcem Boštjanom Penkom. Medtem ko Zidar trdi, da je šlo za obrekovanje, pa je premier Janez Janša dejal, da je šlo zgolj za komentar zaključenega postopka. Po nepotrjenih podatkih Dnevnika naj bi bil minister, ki ga je Penko kot tožilec sumil kaznivega dejanja, Andrej Bajuk. Ministrstvo zadeve ne komentira.

Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot je dejal, da mu premier Janez Janša grozi z aretacijami, če se ne odreče časopisni hiši Delo. V premierjevem uradu so izjavo označili za "nesramno laž". Odstopil je direktor Onkološkega inštituta Aljoša Rojec. Do izbora in imenovanja novega generalnega direktorja bo vodja Ana Žličar.

Varuh do trgovcev
Varuh konkurence je v spremstvu policije vstopil v Spar, Tuš in Mercator z namenom pridobitve dokumentov, ki bi dokazovali kartelno dogovarjanje teh treh trgovcev. Mercator bo tožil.
Slovenijo so na začetku tedna presenetila številna neurja s točo.
Razpis za izvedbo satelitskega cestninjenja naj bi bil po besedah prometnega ministra objavljen kmalu, neuradno že konec meseca.

Po rezultatih javnomnenjske raziskave, ki so jo objavili na vladnih spletnih straneh, bi stranka SDS, če bi bile volitve to nedeljo, dobila največ glasov.

Komemoracija ob obletnici genocida
Ob 13. obletnici genocida v Srebrenici se je komemoracije v Potočarih udeležilo več kot 20.000 ljudi. Predsedniki držav skupine G-8 so se zavezali, da bodo zmanjšali toplogredne pline do leta 2050 za polovico, govorili pa so tudi o nafti, hrani in podnebju.

Po razpadu velike rdeče-črne vladne koalicije se bodo Avstrijci 14. ali 21. septembra podali na predčasne parlamentarne volitve. Kubanski predsednik Raul Castro je Kubance opozoril, da se morajo zaradi učinkov mednarodne gospodarske krize pripraviti na težke čase.

Košarkarji na predolimpijski preizkus
Slovenski košarkarji so se v središču Ljubljane v sproščenem vzdušju poslovili od navijačev in odšli enemu izmed najpomembnejših izpitov kariere naproti - na predolimpijski turnir v Atene, kjer lahko dobijo karto za Peking.

Olimpijske igre v Pekingu boste lahko podrobno spremljali tudi na MMC-ju, kjer vam bomo omogočili ogled dveh športnih dogodkov hkrati. Tenisačica Andreja Klepač je dosegla uspeh kariere, saj je uvrstila v finale WTA-turnirja.

MMC svojim uporabnikom ponuja novi storitvi, Moj svet in Sošolci. S pomočjo prve lahko klepetate in širite mrežo svojih spletnih znancev, z drugo pa najdete stare sošolce, znance in prijatelje.

Utrip, 12. 7.