Predlogi davčnih zakonov so naleteli na neodobravanje v opoziciji. Foto: RTV SLO
Predlogi davčnih zakonov so naleteli na neodobravanje v opoziciji. Foto: RTV SLO
Alfred Gusenbauer
Avstrijski socialdemokrati so zmagali kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih raziskav. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar se je znašel v objemu Joa Thorntona. Foto: EPA

V svežnju je 7 zakonov, med njimi najbolj odmeven zakon o dohodnini, ki po napovedih finančnega ministra Andreja Bajuka zmanjšuje obdavčitev dohodkov posameznikov. Opozicija zakonu nasprotuje.

Končalo se je tudi burno obdobje med predsednikom države in vlade, saj je vlada uradu predsednika dodelila dodatnih 60 milijonov SIT.

Sodišče je Silva Pluta obsodilo za umor Ljubice Ulčar in poskus umora Mirka Ulčarja in mu dodelilo enotno zaporno kazen 30 let.

V sosednji Avstriji so doživeli presenečenje, saj je na parlamentarnih volitvah zmagala opozicijska socialdemokratska stranka. Prvi mož stranke Alfred Gusenbauer je napovedal, da si bo prizadeval sestaviti vlado z Ljudsko stranko.

Presenečenje je pripravil tudi črnogorski premier Milo Djukanović, ki iz osebnih razlogov ni sprejel mandatarstva za sestavo vlade.

ZDA in EU sta dosegla soglasje o začasnem sporazumu glede novih pravil pri posredovanju osebnih podatkov letalskih potnikov v ZDA. Meteorologi opozarjajo, da je ozonska luknja nad Antarktiko največja in najnevarnejša do zdaj.

Na športnem področju je zablestel Anže Kopitar, ki je v svojem krstnem nastopu v Ligi NHL v dresu Kraljev zabil kar dva gola proti ekipi Anaheima. Kljub zgodovinskima zadetkoma je ekipa 19-letnega Hrušičana na koncu izgubila s 4:3.

Pred skoraj praznimi tribunami je v Celju igrala kvalifikacijsko tekmo za evropsko nogometno prvenstvo slovenska reprezentanca. V sicer slabi predstavi proti Luksemburgu so iztržili tri točke (2:0).

Predzadnja dirka sezone v formuli ena se je sanjsko razpletla za Fernanda Alonsa, ki je z zmago v Suzuki zelo blizu naslovu prvaka. Za zanesljivo slavje potrebuje na zadnji dirki v Braziliji le točko.

Na letošnjem mednarodnem oglaševalskem festivalu Zlati boben v Portorožu je slavila romunska agencija BV McCann Erickson Romania SRL, ki je prejela zlato vrtnico za najboljšo agencijo leta. Sledila ji je francoska agencija Bob Helsinki OY z 38 točkami, na tretjem mestu pa je agencija Saatchi & Saatchi Poland.

V Frankfurtu poteka največji knjižni sejem na svetu, v ospredju katerega je letos azijska literatura, zastopana z 200 založniki.

V Arhitekturnem muzeju v Ljubljani so odprli 20. Bienale industrijskega oblikovanja, na katerem se predstavlja 350 eksponatov iz 17 držav.