Foto:
Foto:
Slovenija se je zavzela za začetek pogajanj s Hrvaško.
Papež prvič ni vodil maše na cvetno nedeljo.
RTV Slovenija je prejela deset kipcev.

Oči javnosti so bile konec tedna usmerjene v Planico, kjer so odlične razmere in oster boj privedli do novega svetovnega in slovenskega rekorda v skokih.
Norvežan Romören je poletel do sanjskih 239 metrov, Benkovič pa je na svoj 19. rojstni dan z 226 metri postal najdlje leteči Slovenec.

Na domačem prizorišču se je nadaljevalo ocenjevanje prvih sto dni dela vlade. Opozicija ji predvsem očita, da jih je izkoristila za utrjevanje moči.

V sredo pa se je potrdilo, kar je bilo že dlje znano: ker Hrvaška ne sodeluje dovolj s Haagom, ji vrata v EU ostajajo zaprta.

Statistični urad je razveselil z ugotovitvijo o rekordno visoki, 4,6-odstotni gospodarski rasti.

Veselje gospodarstvenikov pa je skalila novica o 6,5-odstotnem padcu januarskih plač in visoki brezposelnosti. Da bi jo vlada omilila, je za politiko zaposlovanja namenila 21 milijard. Skrbi povzroča tudi cena nafte, ki je presegla najvišjo vrednost v zgodovini, in padanje indeksa SBI. Pokojnine so višje za 2,4 odstotka, voznike dizlov pa je presenetila krepka podražitev tega goriva, ki je zdaj dražje od bencina.

Na zunanjepolitičnem prizorišču je presenetila novica, da so v Pakistanu lani skoraj ujeli terorista Osamo bin Ladna, a je uspel uiti.

Skrbi povzroča tudi krhko papeževo zdravje, saj ta prvič v pontifikatu ni vodil maše na cvetnico.

Kitajski parlament je potrdil protiodcepitveni zakon, ki omogoča napad na Tajvan, če bo ta razglasil neodvisnost. Premier Berlusconi pa je dejal, da bo Italija jeseni začela umikati vojake iz Iraka. Po posvetovanjih z ameriškim predsednikom je izjavo omilil, da je to le njegova želja, in za nastalo zmedo obtožil novinarje.

Največje članice EU-ja bodo nasprotovale ukrepom za neizpolnjevanje Pakta o stabilnosti, Francozi pa so presenetili z večinskim nasprotovanjem ustavi EU-ja.

Na kulturnem področju je Big band RTV Slovenija zaznamoval 60 let delovanja, na podelitvi viktorjev 2004 pa se je najbolje odrezala RTV Slovenija, še posebej ustvarjalci nedeljskega TLP-ja.

V Prištini je bil tarča atentata kosovski predsednik Rugova, ki je ostal nepoškodovan. Podobno je bilo v Rusiji, kjer je mogotec Čubajs preživel eksplozijo bombe.

Dogodki v Libanonu so se začeli razpletati, saj so se sirski obveščevalci in vojska delno že umaknili. Ameriški preiskovalci so odkrili, da je v Iraku in Afganistanu zaradi mučenja in zlorab umrlo vsaj 26 zapornikov, palestinski skrajneži pa so pristali na mir.


Oglejte si tudi Utrip in Zrcalo tedna