Razdejanje po napadu v Šarm Šejku. Foto: EPA
Razdejanje po napadu v Šarm Šejku. Foto: EPA
Londonski policisti so v primeru Brazilca prehitro ''izgubili živce''. Foto: EPA
Dimitrij Rupel je v naši spletni klepetalnici zanikal spor s Pukšičem. Foto: EPA
Lance Armstrong je odšel v velikem slogu. Foto: EPA

Napadi v egiptovskem turističnem središču Šarm Šejku so po do zdaj znanih podatkih terjali 88 življenj, oblasti pa pričakujejo, da se bo njihovo število še povečevalo. Odgovornost za napad sta prevzeli dve skupini, policija pa je že izvedla obsežne aretacije. Država, ki živi od turizma, si bo težko opomogla.

Zaenkrat še ni nobenih indicev, ki bi kazali na povezanost teh in londonskih napadov. V četrtek so v britanski prestolnici znova odjeknile štiri eksplozije, ki so bile veliko manjše, kot tiste pred 14 dnevi. Po ugotovitvah policije so napadalci tokrat napačno zmešali sestavine razstreliva, zato se eksplodirali le detonatorji. Ranjen je bil en človek.

Oblasti sklepajo, da so napadi v Londonu med seboj povezani. Ponovitev je kljub pozivom o ohranitvi mirnosti tako Londončane kot policijo spravila na rob. Policija je tako v petek ustrelila nekega Brazilca, za katerega pa se je kasneje izkazalo, da z napadi ni bil povezan.

V senci napadov so ostala "tradicionalna" krizna žarišča. Judovski skrajneži so neuspešno protestirali proti umiku iz Gaze, saj je kneset odločitev, ki jo sicer podpira večina Izraelcev, potrdil. Svet so obkrožili grozljivi posnetki iz Nigra, kjer otroci umirajo od lakote.

Slovensko vlado sta zapustila državna sekretarja Franc Pukšič in Gorazd Perenič, svoj odhod je napovedal tudi Bogomir Špiletič. Pukšič odhoda ni želel podrobneje obrazložiti, neuradno pa so bili razlog spori z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom. Slednji je v naši spletni klepetalnici zapisal, da nimata razloga za spor. Perenič in Špiletič odhajata iz osebnih razlogov.

Bolj kot državni sekretarji, ki odhajajo z za javnost bolj ali manj prepričljivimi obrazložitvami, je svoj odstop z mesta predsednika strateškega sveta začinil Mićo Mrkaić, ki ne verjame, da bo vlada izpeljala napovedane reforme.

Kljub začetku parlamentarnih počitnic je državni zbor na izredni seji za 25. september razpisal referendum o Zakonu o RTV Slovenija. V tednu, ko je vlada predstavila osnutek novele zakona o medijih, s katerim naj bi zagotovili večjo pluralizacijo medijskega prostora, je v javnost prišla afera v zvezi s prisluškovanjem novinarki Damjani Seme.

Prav nič počitniški teden so zaznamovali še dogovor, da bo Slovenija do nadaljnjega ostala ena regija, nova podražitev bencina - cena za liter 98-oktanskega bencina je presegla 1 evro in petkovo silovito neurje s točo na Kozjanskem in v Beli Krajini.

Športni teden se je končal s sedmo zaporedno zmago Lancea Armstronga na Touru. Kolesarski bog zadnjega desetletja odhaja v pokoj.

Manj uspešen je bil teden za nogometaše Hita Gorice, ki jim v Tirani ni uspel preboj v 2. krog kvalifikacij za Ligo prvakov. Aktualni državni prvaki bodo tako vso energijo usmerili v slovensko nogometno ligo, ki se je začela ta teden.