Poleg Busha je Janšo sprejel tudi ameriški podpredsednik Dick Cheney. Foto: EPA
Poleg Busha je Janšo sprejel tudi ameriški podpredsednik Dick Cheney. Foto: EPA
Od leve proti desni: belgijski finančni minister Didier Reynders, Janez Potočnik, Joaquin Almunia in Andrej Bajuk
Po ministrskem srečanju so udeleženci zgodovinski trenutek proslavili na Schumanovem krožišču v Bruslju. Foto: EPA
Eksplozija ob izraelskem letalskem napadu na libanonskem obmejnem območju
Libanon je na izraelsko ozemlje izstrelil rakete zemlja zemlja, Izrael pa v glavnem napada iz zraka. Foto: EPA
Juventus, Fiorentina, Lazio in Milan
Milan se je nekako izvlekel in obstal v prvi ligi. Foto: EPA

Na notranjepolitični sceni je najbolj odmeven obisk slovenskega premierja Janeza Janše pri ameriškem voditelju Georgeu Bushu, ki je našo državo označil za del nebes. Slovenski premier se je srečal tudi z zunanjo ministrico Condoleezzo Rice.

Evro res potrjen
Drugi za Slovenijo zelo pomemben dogodek pa se je zgodil v Bruslju, kjer so finančni ministri Evropske unije Sloveniji prižgali luč za uvedbo evra s 1. januarjem prihodnje leto. Menjalno razmerje ostaja pri 239,65 tolarja za evro.

Avstrijski parlament o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem ni sprejel končne odločitve; prepustil jo je novemu, ki bo izbran na volitvah po poletju.

Partnerstvo za razvoj je med nacionalne prioritete med drugim postavilo gradnjo novega kliničnega centra, ustanovitev devetih gospodarskih središč v državi, enotnega štipendijskega sklada.

Vladajoča koalicija je v komisijo za nadzor proračuna in javnih financ imenovala še enega člana, s čimer je koalicija dobila večino v tej komisiji.

Libanon deli mednarodno skupnost
Izraelski vojaški poseg v Libanonu je razdelil mednarodno javnost. Francija in Rusija opozarjata pred prekomerno uporabo sile s strani Izraela, ZDA pa trdijo, da se imajo Izraelci pravico braniti.

V tem tonu je bila na vrhu G-8, ki je potekal v Sankt Peterburgu, sprejeta tudi skupna izjava voditeljev sedmih najbolj razvitih držav in Rusije, v kateri odgovornost za nasilje pripisujejo libanonskim skrajnežem, Izrael pa pozivajo k omejitvi posredovanja.

VS-ju zaradi nasprotovanja ZDA ni uspelo sprejeti resolucije o obsodbi izraelskih akcij, je pa sprejel resolucijo o obsodbi raketnih poskusov Severne Koreje.

Juve mora v drugo ligo
V svetu športa najbolj odmeva razplet škandala v prvi italijanski nogometni ligi. Najvišjo kazen je dobil Juventus, ki bo moral skupaj s Fiorentino in Laziem v drugo ligo, poleg tega pa bo prikrajšan še za 30 točk. Milanu bodo odvzeli 15 točk, a ostaja v prvi ligi.

Za presenečenje so poskrbeli tudi nogometaši Maribora, ki so v 1. tekmi 3. kola Pokala Intertoto z 2:1 ugnali španski Villarreal.

Kumer tudi drugič
V Portorožu je kot zmagovalka 29. festivala Melodij morja in sonca odmevala pesem Banana Domna Kumra, ki je zmagal drugič zapored.

Vlada je filmskemu skladu potrdila program dela za leto 2006. Prednostna naloga programa, ki ga je nadzorni svet filmskega sklada sprejel 9. februarja, je sodelovanje s producenti projektov, ki so zaradi sofinanciranja s sredstvi državnega proračuna del nacionalnega filmskega programa.