Američani so se spominjali pete obletnice 11. 9. 2001. Foto: Reuters
Američani so se spominjali pete obletnice 11. 9. 2001. Foto: Reuters
Milo Djukanović
Koalicija pod vodstvom Mila Djukanovića je prepričljivo dobila volitve. Foto: EPA
Roger Federer
Zgodovinski uspeh Federerja v New Yorku. Foto: EPA

Spor glede meje na Muri se je stopnjeval do te mere, da sta obe državi tja poslali posebne enote policije. Pozneje sta dosegli dogovor o ustanovitvi slovensko-hrvaškega konzorcija, ki bo skupaj obnavljal nasipe na obrežju Mure.

V ZDA so potekale spominske slovesnosti ob 5. obletnici terorističnih napadov 11. septembra 2001, v katerih je umrlo 2.992 ljudi, dogajanje v preteklem tednu pa je dodatno začinil še papež Benedikt XVI. s svojimi spornimi izjavami o muslimanskem preroku Mohamedu.

Črnogorska volilna komisija je potrdila zmago koalicije premierja Mila Djukanovića na prvih parlamentarnih volitvah po razglasitvi samostojnosti. Na Kubi je potekal vrh neuvrščenih, ki se je končal s sklepno deklaracijo, v kateri so voditelji obsodili nedavno izraelsko ofenzivo na Libanon in še posebej ameriško zunanjo politiko.

Na kolidžu v Montrealu je neki moški streljal na študente, pri tem ubil žensko in ranil 19 ljudi. Vesoljci raketoplana Atlantis so uspešno končali misijo na Mednarodni vesoljski postaji in se bodo v sredo vrnili na Zemljo.

V Sloveniji smo 15. 9. praznovali priključitev Primorske k matični domovini. Premier Janez Janša je na proslavi poudaril zasluge te pokrajine za slovenski narod.

Silvo Plut, obtožen umora na Jančah, je napovedal gladovno stavko, ker je sodni senat zavrnil njegovo zahtevo, da kot izvedenca na obravnavi povabi psihiatra Janeza Ruglja, vrhovno sodišče pa je Ivanu Periću zaradi umora treh družinskih članov v Rovinju leta 2002 potrdilo 30-letno zaporno kazen.

V Ljubljani se je začel 13. gledališki festival Ex Ponte, na katerem se bo do 26. septembra zvrstilo 12 domačih in tujih predstav na temo mitov in kultov.

Na športnem področju je izjemen uspeh dosegel Roger Federer, ki je že tretjič zapored osvoji odprto prvenstvo ZDA. V izjemnem dvoboju je premagal Andyja Roddicka. Po začetku državnih prvenstev in kvalifikacij za evropsko prvenstvo se je končno začela tudi težko pričakovana nogometna Liga prvakov. Slovenska nogometna reprezentanca je po porazu proti Bolgariji s 3:0 na najnovejši lestvici Fife izgubila kar 20 mest in je zdaj 78.

Umrla je Oriana Fallaci, italijanska novinarka in pisateljica, ki je zaslovela s svojimi zelo spornimi političnimi komentarji.