Italijanski navijači so bučno proslavili zmago svoje enajsterice. Toliko bolj zato, ker je pred SP-jem ni napovedoval skoraj nihče. Foto: Reuters
Italijanski navijači so bučno proslavili zmago svoje enajsterice. Toliko bolj zato, ker je pred SP-jem ni napovedoval skoraj nihče. Foto: Reuters
Senat sodišča pravi, da Ribičiču ni mogoče soditi na podlagi zdajšnje obtožnice. Tožilec ne bo popustil. Foto: RTV SLO
Večno iskanje krivca za neobstoječe operacijske mize se nadaljuje. Ljudje pa čakajo in izgubljajo upanje. Foto: RTV SLO
Prestolnica odmeva v zvokih saksofonov. Foto: RTV SLO
Londončani so se spomnili obletnice terorističnih napadov. Al Kaida je zagrozila, da so videli šele začetek. Foto: EPA

Neposredni prenos si je po ocenah ogledala več kot milijarda ljudi. S tretjim mestom so zadovoljni Nemci, s četrtim pa Portugalci. Ljubitelji tenisa so praznovali v Wimbledonu. Zmagovalka je postala Francozinja Amelie Mauresmo, pri moških pa je zmagal Roger Federer. Na udaru je italijanski klubski nogomet. Juventusu grozi sramotna 3. liga! Slovenijo sta medtem razveselila veslača Luka Špik in Iztok Čop, ki sta v Luzernu sezono sklenila z zmago.

Domače prizorišče sta pretresala kar dva sodna procesa. Milica Makoter je bila po dolgem sodnem postopku oproščena, senat pa je zavrnil zahtevo tožilstva po preiskavi v zadevi Mitja Ribičič. Tožilstvo je že napovedalo, da se bo na odločitev pritožilo. Premier Janez Janša je na turneji po ZDA, kjer ga bo v ponedeljek sprejel ameriški predsednik George Bush. Govorila naj bi tudi o energetski politiki. Borut Pahor pa je pripravil kongres SD-ja, kjer so potrdili ambiciozen program, ki Slovenijo želi popeljati med najbolj razvite države sveta. Stranka tudi ne skriva ambicij po zmagi na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Kockanje z živci bolnikov
Sage z operacijskimi mizami še ne bo konec. Neizbrani ponudniki so našli pomanjkljivosti pri zmagovalni Soči opremi, zato pritožbe niso izključene. V KC-ju pa je izbruhnila afera s kliničnimi raziskavami, kjer naj bi bilo oškodovano državno premoženje. Mercatorju je uspel veliki met: postal bo 2. največji srbski trgovec. Marsikdo se sprašuje, kam je zabredla slovenska družba: 15-letnik je na Kozini streljal na policista, na cestah se zaradi prepotentnosti in alkoholizma nadaljuje morija, nestrpneži so fizično obračunali z dvema nič hudega slutečima gejema ...

Blizu epilogu je saga z dvojezičnimi krajevnimi napisi na avstrijskem Koroškem. Rešitev, ki predvideva takojšnjo postavitev dela napisov, drugih pa do leta 2009, je razdelila manjšino, premier Janša pa misli, da gre za korak v pravo smer. S težavami slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem so se v DZ-ju precej ukvarjali, spor pa je kot po navadi nastal med pripadniki pozicije in opozicije.

Vlada se je odločila, da Slovenija potrebuje nov logotip in slogan, zato je zanju objavila razpis. Tako se bomo poslovili od zastarelega šopka rožic, slogana pa že dolgo nismo imeli. Ljudje so medtem izražali jezo zaradi napake na bankomatih, zaradi katere so banke vse dvige denarja knjižile dvakrat. Napaka je bila odpravljena, grenek priokus pa je ostal. Zanimivo pri vsem tem je, da se tovrstne tehnične napake vedno dogajajo v škodo malega človeka. Ne poznamo namreč primera, ko bi, na primer, zaradi tehnične napake banke komitentom vsepovprek nakazovale milijone. Veseli pa so delničarji Petrola. Špekulacije so ceno delnic ponesle v višave.

Pestro kulturno dogajanje
Letošnjo filmsko nagrado za življenjsko delo bo prejel kultni ameriški režiser David Lynch, so sporočili organizatorji beneškega filmskega festivala. Saksofonisti so medtem okupirali Ljubljano, končno pa se je nekaj premaknilo pri gradnji novega NUK-a. Že prihodnji mesec naj bi bile birokratske prepreke premagane, tako da naj bi se gradnja začela v nekaj mesecih. Ljubitelji Rolling Stonesov so razočarani ostali brez koncerta v nam najbližjem Zagrebu.

Po svetu spet preštevanje mrtvih in rožljanje z orožjem
Dogodki na mednarodnem prizorišču niso poskrbeli za optimizem. Severna Koreja je uresničila napovedi in poskusno izstrelila rakete, ki lahko dosežejo ZDA. Incident je sprožil buren odziv mednarodne skupnosti, hujših posledic pa ni bilo, saj sta Kitajska in Rusija v Varnostnem svetu preprečili povračilne ukrepe zahodnih držav. Tovrsten raketni preizkus je opravila tudi Indija, vendar zaradi demokracije in stabilnega položaja krize s tem ni povzročila.

Na Otoku se spominjajo obletnice samomorilskih napadov, iz ZDA pa so prišle vesti, da so obveščevalci preprečili tovrsten napad v New Yorku. Črni časi se obetajo nekdanjemu italijanskemu premierju Berlusconiju. Pred sodiščem se bo moral zagovarjati zaradi spornih poslov Mediaseta. V Rusiji je strmoglavilo potniško letalo z 200 potniki, izraelska vojska pa nadaljuje ofenzivo v Gazi. Raketoplan Discovery se je podal novim podvigom naproti.