Varnostni svet je soglasno sprejel resolucijo o Izraelu in Libanonu. Foto: EPA
Varnostni svet je soglasno sprejel resolucijo o Izraelu in Libanonu. Foto: EPA
Zmeda na letališčih
Na evropskih in ameriških letališčih so zelo poostrili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Matic Osovnikar
Matic Osovnikar je z državnim rekordom osvojil bron na 100 m. Foto: RTV SLO

Varnostni svet ZN-a je sprejel resolucijo, s katero poziva Izrael in Hezbolah h končanju nasilja in ki predvideva prihod 15.000 pripadnikov mednarodnih enot v Libanon.

Britanska policija je preprečila poskuse bombnih napadov na letala med Londonom in ZDA, ki naj bi jih izvedli britanski muslimani. V Sarajevu so neznanci podtaknili bombo v grobnico pokojnega predsednika države Alije Izetbegovića in jo uničili. Razstrelivo je poškodovalo tudi bližnje stavbe.

Zloraba osebnih podatkov?
V Sloveniji je največ prahu dvignil upokojeni zdravnik Tine Velikonja, ki je v časopisu Zaveza podrobno opisal bolezen Janeza Drnovška in Lojzeta Peterleta ter obema napovedal skorajšnjo smrt. Člani parlamentarnega odbora za obrambo so se kljub počitnicam zbrali na izredni seji in proti volji LDS-a in SD-ja potrdili zamenjavo novih štirih inštruktorjev Slovenske vojske v Iraku.

TV Slovenija je neuradno izvedela, da bo višje sodišče v Mariboru oprostilo obdolžene poskusa umora nekdanjega novinarja Mira Petka. Na objavo informacije so se ostro odzvali na sodišču in povedali, da bodo odločitev sporočili po 15. 8. Predsednik LDS-a Jelko Kacin je ostro kritiziral delo vlade in za jesen napovedal najmanj tri interpelacije. Šlo naj bi za Dimitrija Rupla, Janeza Drobniča in Milana Zvera.

Slab čas za dopust
Na vrhuncu turistične sezone jo je turističnim delavcem zagodlo kislo vreme, kar pa ni zmanjšalo kolon na naših cestah. Najhuje je bilo ponovno v soboto, ko so na vseh cestah proti morju in mejnih prehodih nastajali večurni zastoji. Dopustnikom je dodatne skrbi povzročila novica o množici nevarnih alg in meduz v Sredozemskem morju, ki so do zdaj ožgale več kot 30.000 ljudi. Opazili so jih tudi v Jadranskem morju.

Za veselje ljubiteljev atletike je tokrat poskrbel Matic Osovnikar, ki je na EP-ju v Göteborgu osvojil bronasto medaljo na 100 m. Škofjeločan je uspeh kariere dosegel z novih državnim rekordom 10,14.

Novi slovenski celovečerci
Na kulturnem področju je odmevala novica o nemškem nobelovcu za književnost Günterju Grassu, ki je razkril, da je med 2. svetovno vojno služil v oboroženih enotah SS-a. Več nemških pisateljev in kritikov ga je pokaralo za zamudo. Začelo se je snemanje Petelinjega zajtrka, novega slovenskega filma po romanu Ferija Lainščka, koncu pa se bliža snemanje filma Tea, ki ga z režiserskega stolčka nadzoruje Hanna A. W. Slak.