V boju z rdečim petelinom sodelujejo gasilske enote iz vse Slovenije. Na pomoč so priskočili tudi Italijani. Foto: RTV SLO
V boju z rdečim petelinom sodelujejo gasilske enote iz vse Slovenije. Na pomoč so priskočili tudi Italijani. Foto: RTV SLO
Grozote na Bližnjem vzhodu se nadaljujejo. Kot po navadi trpijo predvsem nedolžni ljudje. Foto: Reuters
Proti morju so se v veliki vročini valile kolone turistov. Foto: RTV SLO
Biometrični potni list bo vsekakor težje ponarediti. Foto: Reuters

Požar se je hitro razširil v okolici Komna in Šumke, v boj z ognjenimi zublji pa se je podalo kar 1.000 gasilcev. Še posebej je nagajala burja, zato so štirje helikopterji in letalo le stežka zadrževali ogenj, da se ni prebil do naselij.

Boji na Bližnjem vzhodu so se nadaljevali. Izrael je uničeval infrastrukturo po Libanonu, vseeno pa gibanje Hezbolah ni hotelo popustiti. Pred vrati je humanitarna katastrofa, na begu pol milijona ljudi. Svetovne supersile počasi iščejo rešitve za nastalo krizo, kot da jih več sto žrtev ne bi zanimalo. Pritisk se stopnjuje, a vseeno še ni znano, kdaj in kakšen bo konec. Iz Libanona še vedno poteka tudi evakuacija desettisočev tujcev.

Slovenske ceste so konec tedna temeljito napolnili turisti, ki so se odpravljali na obalo. Nastajale so večkilometrske kolone. Hrvaško mejo je v 24 urah prestopilo 700.000 ljudi.

Severna polobla se duši v vročini
V pomoč temu pa ni bila vročina, v kateri se ne duši le Slovenija, ampak tako rekoč cela severna polobla. V ZDA je zaradi visokih temperatur umrlo več deset ljudi, prav tako je bila vročina usodna za veliko Evropejcev.

Saga z operacijskimi mizami se v Sloveniji nadaljuje. Na zadnji razpis sta se pritožila Medicoengineering in Sanolabor. Na razpisu je bila izbrana Soča Oprema.

Trije srečneži so zadeli visok dobitek na lotu, vreden kar 686 milijonov tolarjev. Dobitniki so srečne kombinacije vplačali v Mariboru, Ribnici in Murski Soboti.

Vlada je popravila proračun za naslednji dve leti: Zapravili bomo več, a bo vseeno zaradi višje gospodarske rasti primanjkljaj manjši. Naslednje leto bo proračun tako višji za dobrih 20 milijard tolarjev. Ministri so potrdili tudi zakon o evru in ga poslali v državni zbor.

Zaostrovanja v vrhu države
Zaostrili so se odnosi med predsednikom države Janezom Drnovškom in premierjem Janšo. Ko je slednji komentiral obisk princa Aleksandra II., je Drnovšek zabrusil, da si
vlada institucije predsednika ne bo podredila, vsaj dokler bo on predsednik.

Objavljeni so bili težko pričakovani rezultati mature. Spomladanski rok je od 8.346 kandidatov, ki so letos končali četrti letnik gimnazije, uspešno opravilo 7.829.

Dobili smo biometrične potne liste, ki jih bodo začeli izdajati konec avgusta. Te med drugim potrebujemo za potovanje v ZDA brez vizuma. Stari potni listi bodo do preteka še vedno uporabni.

Število smrtnih žrtev po cunamiju še narašča. Našteli so jih že 670, pogrešajo pa še vedno 200 ljudi.

Strokovnjaki iz Pentagona so dopotovali v Vzhodno Evropo, kjer si ogledujejo možne lokacije za postavitev protiraketnega ščita.

Senzacija Mariborčanov
Na športnem prizorišču je za senzacijo poskrbel NK Maribor, ki je v pokalu Intertoto izločil sloviti Villarreal iz Španije. Zmaga na dirki Tour de France ostaja v ameriških rokah, saj je po neverjetni končnici slavil Floyd Landis.

Na festivalu evropskega filma v Paliču v Srbiji so za dobitnika nagrade za najboljši film izbrali Cvitkovičev film Odgrobadogroba.