Ugasnilo je 170 življenj, nesreča pa je Ukrajino in Rusijo zavila v črno. Foto: Reuters
Ugasnilo je 170 življenj, nesreča pa je Ukrajino in Rusijo zavila v črno. Foto: Reuters
Operacijska miza
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da so bili razpisni pogoji prilagojeni enemu proizvajalcu. Foto: RTV SLO
Koroški deželni glavar Jörg Haider je osebno pomagal namestiti tablico pod tablo. Foto: RTV SLO
Natascha Kampusch
Nedvomno bo ugrabitev dekle, ki je zdaj staro že 18 let, zaznamovala za vse življenje. Foto: EPA
Luka Špik in Iztok Čop
Zlati dvojec je tokrat Sloveniji priveslal srebro. Foto: EPA

Slovenija si še vedno prizadeva za rešitev Križnarja. V tem tednu ga je konzul Andrej Dernovšček uspel tudi obiskati in je potrdil, da se počuti dobro. Kdaj bo izpuščen, se še ne ve. So se pa začele formalne priprave na obisk predsednika države Janeza Drnovška v Sudanu.

Svet je pretresla nesreča ruskega letala v Ukrajini, kjer je umrlo 170 potnikov. Letalo je domnevno padlo zaradi turbulence. Ukrajina in Rusija sta se za en dan pogreznili v žalovanje. V nedeljo pa se je zgodila še nesreča letala v ZDA, kjer je umrlo 49 ljudi, za enega pa se še borijo v bolnišnici.

Zgodba z mizami se nadaljuje. Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da so pri postopku izbora operacijskih miz nastale nepravilnosti. Za uspešno sestavo razpisne komisije je bil pohvaljen minister za zdravje Andrej Bručan.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franc But je podal odstopno izjavo. Ministrica jo je sprejela. Spor se je vlekel že dlje. But se zdaj podaja v diplomatske vode.

Začeli so teči roki za volilna opravila za lokalne volitve. Tako je mogoče že vlagati tudi kandidature.

Koroški deželni glavar Jörg Haider je napovedal, da bodo vse table na avstrijskem Koroškem enojezične. Zamisel so obsodile vse strani, strokovnjaki, politiki, predvsem pa predstavniki manjšine. Najspornejša je diskiriminacija s tablami, saj bi bile slovenske pod avstrijskimi precej manjše.

V Sloveniji je bil strateški forum z naslovom Kaspijski obeti 2008. Gost je bil tudi predsednik IAEA-ja Mohamed El Baradej.

V trčenju vlakov blizu mesta Kualjoub blizu egiptovske prestolnice Kairo naj bi po uradnih podatkih umrlo 58 ljudi. Kriva je bila človeška napaka, saj se je vlak z 80 kilometri na uro zaletel v drugi vlak, ki je stal na postajališču.

Države članice EU-ja naj bi v mirovne sile za Libanon skupaj prispevale do 9.000 vojakov, z letom 2007 pa bo poveljevanje prevzela Italija, ki bo prispevala največ enot. Slovenija naj bi prispevala med 10 in 20 vojakov, kar naj bi bilo po besedah zunanjega ministra Dimitrija Rupla skladno z njenimi možnostmi.

Na ponudbo stalnih članic VS-ja in Nemčije je o svojem jedrskem programu odgovoril Iran, njegov odgovor pa ni bil zadovoljiv. Iran je še sporočil, da ne bo popustil pritiskom mednarodne skupnosti.

Šokirala je novica o Avstrijki Nataschi Kampusch, ki jo je ugrabitelj Wolgang Priklopil imel zaprto v svoji kleti kar osem let. Ko jo je ugrabil, je imela le 10 let, na njeno ugrabitev pa se je pripravljal več kot eno leto. Priklopil ni bil sumljiv, policija pa raziskuje, ali je imel pomagača. Ugrabitelj je deklico tudi spolno zlorabljal.

Z novo definicijo so znanstveniki Plutonu odvzeli status planeta. V našem osončju je tako zdaj le 8 planetov.

Še pred koncem poletnih počitnic bo mogoče spet obiskati bolnico Franja, ki so jo obnavljali kar nekaj časa, saj so morali zagotoviti varnost pred padajočim kamenjem.

Iztok Čop in Luka Špik sta na svetovnem prvenstvu med dvojnimi dvojci v Etonu osvojila srebro. Čop je po osvojitvi 14. medalje za Slovenijo dejal, da ne ve, ali bo nadaljeval veslaško kariero, saj ga motijo notranji spori v slovenskem veslanju.

Slovenske košarkarje je v osmini SP-ja, tako kot proti Kitajski, pokopal met za 3, le da tokrat v nizu. Turčija je zmagala z 90:84. Slovenci so tako odšli domov z dvema zmagama in s tremi porazi v predtekmovanju ter s porazom v osmini finala.