Toča je povzročila milijonsko točo. Foto: Iztok Kirm
Toča je povzročila milijonsko točo. Foto: Iztok Kirm
Janez Drnovšek
Predsednik države je bil med osrednjimi osebnostmi preteklega tedna. Foto: RTV SLO
Izraelski vojaki pred Gazo
Izrael napad opravičuje z reševanjem ugrabljenega vojaka Foto: EPA
Lance Armstrong (v sredini), Jan Ullrich (levo) in Ivan Basso (desno)
Ullrich in Basso sta po koncu Armstrongove kariere veljala za glavna favorita za zmago na Touru, a sta zaradi suma vpletenosti v doping ostala brez nastopa na najmočnejši dirki. Foto: EPA
Že čez dva meseva bosta družbo Kalletu delala še dva morska leva. Foto: RTV SLO

Po državi so se zvrstile slovesnosti v spomin na desetdnevni oborožen spopad z JLA, s katerim si je slovenski narod izboril samostojno državo. Še preden je predsednika države Janeza Drnovška na uradni slovesnosti ob dnevu državnosti za nekaj trenutkov obšla slabost, je v intervjuju za TV Slovenija povedal, da na naslednjih predsedniških volitvah ne namerava več kandidirati in se tako počasi poslavlja od aktivne politike.

Politična javnost je bila presenečena nad tako hitrim začetkom predsedniške kampanje. Premier Janez Janša, ki Drnovška sicer še ni povsem odpisal, pa je bolj začuden, zakaj ga predsednik države ni uradno nič obvestil o poteku pogovorov, ki jih je imel s hrvaškim kolegom Stipetom Mesićem na Raščici.

Drnovšek očitke zavrača, saj pravi, da nima kaj pojasniti. Predsednika sta sicer v sproščenem ozračju govorila o reševanju odprtih vprašanj med državama in o knjižni ofenzivi obeh vlad glede meje. Mesićev predlog, da bi dolg varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke poplačala Hrvaška z najemom posojila, katerega porok bi bila Slovenija, je finančni minister Andrej Bajuk ostro zavrnil.

Pot do miz morda le odprta
Ministrstvo za zdravje je na podlagi pogajanj kot najugodnejšega ponudnika za dobavo 18 operacijskih miz izbralo podjetje Soča. Cena miz, ki sicer spadajo v srednji razred, je 337 milijonov tolarjev oz. kar 255 milijonov manj od najdražje ponudbe. Dostavljene bodo do jeseni. Zaradi poraza s krpanom na razpisu za dostavo 63 milijard tolarjev vrednih oklepnikov 8 x 8 za SV je Sistemska tehnika vložila tožbo proti državi in družbi Rotis. Obrambni minister Karl Erjavec je tako prepričan v pravilnost izbire oklepnikov patria, da je pripravljen tudi odstopiti.

Huda neurja na vzhodu države
Davčna uprava je priznala, da je pri obračunavanju dohodnine tudi sama delala napake. V DeSUS-u je izbruhnil spor z nekdanjim predsednikom stranke Antonom Rousom, ki ima glede sprememb v Kadu drugačno mnenje od stranke. Predvsem vzhod države so prizadela huda neurja, debela toča pa je klestila po poljih, sadovnjakih in vinogradih ter razbijala strehe in avtomobile. Avstrijska koalicija je dosegla dogovor z dvema slovenskima zamejskima organizacijama o postavitvi 141 dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem.

Kapitalska družba se je na skupščini odločila za preoblikovanje po stopnjah, Telekom se jeseni seli na borzo, menjalni tečaj evra je zacementiran pri 239,64 tolarja, odstopilo je vodstvo Airbusa.

Izraelci vkorakali v Gazo
Izrael je v Gazi slabih deset mesecev po umiku začel ofenzivo, potem ko je bil v napadu palestinskih skrajnežev ugrabljen neki vojak. Izraelske sile so ugrabile več članov Hamasove vlade in celo napadle rezidenco palestinskega premierja Ismaila Hanije. Razmere v Gazi so nevzdržne.

Finska je od Avstrije prevzela vajeti vodenja EU-ja, Črna gora je bila sprejeta v ZN, muslimanski poveljnik Naser Orić je bil zaradi zločinov nad Srbi v Haagu obsojen na dve leti zapora, ki pa jih je že prestal v priporu. Španska vlada namerava začeti mirovne pogovore z Eto, v Kuvajtu so prvič volile tudi ženske. Belgijo je pretresel umor dveh deklic, ameriško Vrhovno sodišče je vojaška sodišča v Guantanamu označila za nezakonite. Javljal se je Osama bin Laden.

Tour brez favoritov
Nogometni SP v Nemčiji je poln preobratov. Med drugim so morali kovčke spakirati tudi aktualni prvaki Brazilci. Za končno zmago so v igri le še Nemčija, Italija, Portugalska in Francija. Slovenski kajakaši so na EP ubranili ekipni naslov prvakov, Dirka po Franciji se je zaradi dopinške afere začela brez glavnih favoritov za zmago, legendarni tenisač Andre Agassi je zadnjič stal na sveti travi v Wimbledonu.

Novi prebivalec ZOO-ja
Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov je letošnjo nagrado Riharda Jakopiča namenila Bogoslavu Kalašu, začel se je poulični festival Ana Desetnica, arhitekti družbe Sadar Vuga so odstopili od pogodbe za obnovo portoroškega hotela Palace. Ljubljanski ZOO je dobil morskega leva Kalleja, neka vrsta puščavskih mravelj pa menda šteje korake. Izstrelitev raketoplana Discoveryja je bila zaradi slabega vremena preložena.