Finančni minister je z napovedjo vsebine reforme precej razočaral gospodarstvenike in nekdanje sodelavce. Foto: RTV SLO
Finančni minister je z napovedjo vsebine reforme precej razočaral gospodarstvenike in nekdanje sodelavce. Foto: RTV SLO
Janez Janša (levo) in Ivo Sanader
Premierja Slovenije in Hrvaške sta ob Muri še enkrat zakopala bojno sekiro. Foto: RTV SLO
Tomo Križnar
Borcu za pravice zatiranih bodo odslej vrata v Sudan bržkone za vedno zaprta. Foto: RTV SLO
Letalska nesreča v ZDA
Letalo v zvezni državi Kentucky je ob vzletu pomotoma zapeljalo na prekratko stezo. Umrlo je 49 ljudi. Foto: EPA
Roparji, ki so sliki odnesli pri belem dnevu, so s tem želeli zgolj odvrniti pozornost policije za velik bančni rop. Foto: RTV SLO

Vladni načrt sprememb na področju davkov, ki naj bi začele veljati z novim letom, so presenetile marsikoga. Sindikati, ki so lanskega novembra na snegu in mrazu protestirali proti enotni davčni stopnji, so veseli, da je vlada pokopala takšne načrte, še vedno pa so prepričani, da bodo predlagani trije davčni razredi povzročili še večje razlike.

Razmere ob Muri so se umirile
Delavci hrvaškega vodnogospodarskega podjetja so poskrbeli za vroče odnose med državama, potem ko so začeli na slovenskem bregu Mure, ki sicer sodi pod hrvaško katastrsko območje, urejati poplavni nasip. Večdnevno napetost sta zgladila šele premierja Janez Janša in Ivo Sanader, ki sta se zavzela za skupno urejanje obrežij Mure.

Ruski naftni velikan Lukoil je z velikimi koraki stopil na slovenski trg, saj je z državo sklenil pogodbo o vstopu v lastništvo lendavske Nafte, nato pa z naftnim trgovcem Petrol ustanovil še skupno podjetje, ki bo naftne derivate prodajalo v srednji in jugovzhodne Evrope ter sklenil dogovor o dolgoročni oskrbi z naftnimi dervati. Delnice Petrola so sprva močno poskočile, čez nekaj dni pa močno padle, saj naj pogodba za Petrol ne bi bila tako ugodna, kot je sprva kazalo. Sicer pa so voznike razveselile nižje cene naftnih derivatov na bencinskih črpalkah.

Šolarji so po dobrih dveh mesecih brezskrbnih počitnic spet zasedli šolske klopi.

Križnarjeva odisejada brez sklepa
Sudanski predsednik Omar Al Bašir je ob intenzivnem delovanju slovenske diplomacije pomilostil Toma Križnarja, ki se je v zaporu v tej državi znašel zaradi nezakonitega vstopa v Sudan. Kljub temu pa je Križnarjeva pot domov še precej negotova, saj za zdaj nima niti potnega lista.

Prav ta teden so začele upravne enote zbirati vloge za izdajo biometričnih potnih listov, s čimer Slovenija kot ena izmed 10 članic izpolnjuje zahteve Evropske unije.

Iran cefra živce velesilam
Na tujem je bil tudi pretekli teden v znamenju spremljanja dogodkov na Bližnjem vzhodu. Medtem ko v Libanon počasi kapljajo pripadniki mednarodnih mirovnih enot, je premirje še vedno zelo krhko. Iranu se je iztekel ultimat, ki je od njega zahteval ustavitev spornega jedrskega programa. Oči sveta so zdaj uprte v Varnostni svet in njegove članice, ki se bodo odločale o nadaljnjih ukrepih. Teden na tujem so sicer zaznamovale še dve hudi letalski nesreči in obletnica katastrofalnega orkana Katrina.

Španci na vrhu sveta
Košarkarji Španije so po zmagi nad Grčijo s 70:47 osvojili naslov svetovnih prvakov. Tretja je bila reprezentanca ZDA, pred prvenstvom na Japonskem favorit za zlato. Mladi Jani Brajkovič je v peti etapi kolesarske dirke po Španiji osvojil drugo mesto, v sedmi etapi pa se je oblekel v majico vodilnega. Odlično vozi tudi Uroš Murn, ki je bil v osmi etapi tretji.

Krik spet na varnem
Zemeljsko oblo je obšla novica, da so norveški policisti našli pred dvema letoma ukradeni sliki Edvarda Muncha Krik in Madonna. Sliki je izročil njun tat David Toska, s čimer se je izognil višji zaporni kazni. V Benetkah poteka filmski festival, podeljene so bili emmyji in MTV-jeve videonagrade, domačo premiero pa je doživela predstava Tesla Electric Company Tomaža Pandurja. Veronikin nagrajenec za najboljšega pesnika je letos postal Ervin Fritz. Zmagovalna pesem Slovenske popevke je Belo nebo, ki jo je zapela Anika Horvat.

Zdrsne tudi velikim
Ameriška televizijska družba CNN ga je pošteno polomila, ko je svoji napovedovalki pozabila izključiti mikrofon ravno v trenutku, ko je imel predsednik George Bush govor ob obletnici Katrine. Novinarka je med obiskom stranišča še nekaj časa zabavala gledalce z razpredanjem o svojih družinskih radostih in tegobah. CNN se je gledalcem in Beli hiši opravičil.