Sporne karikature so izzvale proteste po vsem svetu. Foto: EPA
Sporne karikature so izzvale proteste po vsem svetu. Foto: EPA
Davorin Sadar
Davorin Sadar se bo na obsodbo pritožil. Foto: RTV SLO
Protesti proti iranskemu jedrskemu programu.
Iran je napovedal vnovičen zagon oplemenitenega urana. Foto: EPA
Christian Schwarz-Schilling
Novi posebni odposlanec EU-ja v BiH-u je nemški diplomat. Foto: EPA


Poleg Janeza Drnovška, ki se bo posvetil civilnodružbenemu Gibanju za pravičnost in razvoj, sta LDS zapustila še dva vidna člana, in sicer Ivo Vajgl in Bogdan Biščak.


Veliko odmevov je zbudila tudi Drnovškova odločitev, da nekdanjemu direktorju novogoriške igralnice Hita Danilu Kovačiču kazen s treh let in osmih mesecev zniža na dve leti, vendar ta ne bo izrečena, če obsojenec v petih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Drnovšek je dejal, da je pri svoji odločitvi upošteval številne pozive prebivalcev z Goriškega, ki menijo, da je Kovačič veliko prispeval k tamkajšnjemu razvoju.


Svoj epilog je dobila še ena zgodba iz gospodarske črne kronike: sodišče v Mariboru je nekdanjega prvega moža poslovnega sistema Dadas Davorina Sadarja obsodilo na tri leta zapora.

Nadaljevanka o Vzajemni je pretekli teden dobila nova poglavja. Najprej je skupščina Vzajemne sprejela sklep o začetku preoblikovanja v delniško družbo, zatem pa je poslanska skupina SNS-a na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti avtentične razlage določbe zakona o zavarovalništvu.

O ustanovitvi novih občin bo dokončno odločal državni zbor, ki je prejšnji teden sicer sprejel odlok, s katerim funkcionarjem znižuje dodatek na delovno dobo. Volivci so se na posvetovalnem referendumu po neuradnih podatkih izrekli za ustanovitev 12 novih občin.

Svetovno dogajanje so zaznamovali protesti zaradi sporne objave karikatur preroka Mohameda najprej v danskem časopisu, pozneje pa tudi v več drugih evropskih časnikih. Sicer pa je svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko orožje izglasoval resolucijo, na podlagi katere bodo iransko jedrsko vrašanje posredovali v obravnavo Varnostnemu svetu ZN-a.

V svetu sta pretekli teden odmevali dve hudi tragediji: prva se je pripetila v Rdečem morju, kjer je potonil egiptovski trajekt s približno 1.400 potniki. Na varno so rešili približno 400 ljudi. Le nekaj dni zatem pa je množica, zbrana pred vhodom na neki stadion v bližini Manile, v brezglavem teku pomendrala 74 ljudi.

Mandat posebnega odposlanca EU-ja za BiH je uradno prevzel 75-letni nemški diplomat Christian Schwarz Schilling, medtem ko so v Demokratski zvezi Kosova sklenili, da bodo za novega predsednika predlagali generalnega tajnika stranke Fatmirja Sejdiuja.

Medtem ko je ljubitelje filma razveselila novica o prenovljeni dvorani Slovenske kinoteke, so športni navdušenci doživeli razočaranje, saj se slovenski rokometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti v polfinale evropskega prvenstva. Evropski prvaki so postali francoski rokometaši. Veselje pa je prinesla tekačica Petra Majdič, ki je na tekmi svetovnega pokala v Davosu dosegla tretje mesto na 10 kilometrov.