Miloševića je še vedno podpiralo veliko Srbov. Foto: EPA
Miloševića je še vedno podpiralo veliko Srbov. Foto: EPA
Zasedanje guvernerjev IAEA-ja
Mednarodna agencija za jedrsko energijo je iransko vprašanje poslala v obravnavo Varnostnemu svetu. Foto: EPA
Blejski otok
Po 14 letih je sodišča odločilo, da je blejski otok last države in ne Katoliške cerkve. Foto: EPA
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu
Sodišče v Strasbourgu je pritrdilo tožnikom, da v Sloveniji niso mogli poiskati pravice. Foto: EPA
Majdičeva je žarela med Beckie Scott in Hilde Pedersen
Petra Majdič je na Norveškem slavila svojo prvo zmago za svetovni pokal. Foto: Reuters

Prvi odzivi v državah nekdanje Jugoslavije so bili obžalovanje, ker nekdanji jugoslovanski predsednik ni dočakal obsodbe. Srbska javnost je smrt sprejela različno, tamkajšnje nevladne organizacije pa so si edine, da se bodo Srbi zdaj zaradi nezaupanja v Haag še težje soočili s svojo preteklostjo.

Kako bo slovo Miloševića vplivalo na pogajanja o prihodnjem statusu Kosova, ni mogoče napovedati, v petek izvoljeni predsednik kosovske vlade Agim Čeku pa pričakuje, da bo njegova politika dobila zasluženo kazen.

Iran v Varnostnem svetu
V ospredju svetovne politike sicer še naprej ostaja vprašanje iranskega jedrskega programa, ki ga je IAEA prepustil Varnostnemu svetu ZN-a. Ta lahko proti Iranu uvede sankcije, kar pa bo izjemno težko, saj temu naprotujeta dve stalni članici VS-ja, tj. Rusija in Kitajska, ki imata v tej muslimanski državi predvsem naftne interese.

Domače politično prizorišče je bilo v znamenju številnih sodnih odločitev, med katerimi je najbolj odmevalo zadržanje izvajanja zakona o javnih plačah. Ustavno sodišče je namreč ugodilo pritožbi sodnikov, ki se ne strinjajo z znižanjem svojih plač, kot to predvideva omenjeni zakon. Do končne odločitve sodišča tako plače vseh funkcionarjev ostajajo nespremenjene, čeprav bi se 1. marca večini morale znižati.

Cerkev izgubila otok
Odmevala je tudi odločitev vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo denacionalizacijski zahtevek Katoliške cerkve za blejski otok in ga po 14 letih vrnilo državi. Beljska župnija je sporočila, da se bo na odločitev verjetno pritožila. Isto sodišče je razveljavilo tudi sodbo nižjestopenjskih sodišč in znanega televizijskega voditelja Stojana Auerja izpustilo iz zapora. Auerja, ki je obtožen utaje davkov, zdaj čaka novo sojenje.

Ustavni sodniki pa so na predlog 17 trgovskih družb znova presojali o ustavnosti zakona o trgovini. Trgovci namreč menijo, da je zakon v delu, ki govori o odpiralnem času trgovin z vsemi izjemami, diskriminatoren.

Kazen za zaostanke
Dolgotrajni sodni postopki v Sloveniji začenjajo dobivati epilog, saj je sodišče za človekove pravice v Strasbourgu 16 Slovencem, ki so se zaradi tega pritožili, ugodilo, državi pa naložilo plačilo odškodnine. Slovenija je s tem dobila opozorilo, da mora na tem področju narediti korenite reforme.

Športna javnost je po slabi igri rokometašev na evropskem prvenstvu v Švici pričakovano sprejela novico, da Slavko Ivezič zapušča selektorski stolček. Med njegovimi nasledniki se omenjata Tone Tiselj in Kasim Kamenica.

Velik uspeh Blejčanke
Tekačica Petra Majdič je v norveškem Drammnu slavila prvo zmago v svetovnem pokalu. Konkurenco si je podredila na šprinterski tekmi v klasični tehniki.

Po končanih tekmah osmine finala nogometne Lige prvakov so v Parizu opravili žrebanje četrfinalnih parov. Žreb je določil Arsenal - Juventus, Lyon - Milan, Inter/Ajax - Villarreal in Benfica - Barcelona. Prvi tekmi bosta 28. marca.

Nova odkritja v vesolju
Pester teden ima za sabo tudi Nasa. Njeni znanstveniki so namreč odkrili, da ima ena izmed Saturnovih lun, Enceladus, pod svojo površino tekoč ocean, ki bi lahko vseboval preproste oblike življenja. Naslednji dan je Nasi uspelo v orbito Marsa utiriti raziskovalo sondo Reconnaissance Orbiter, ki bo s sodobnimi napravami dve leti zbirala nove podatke o rdečem planetu.