Državni zbor je napolnila peta generacija poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor je napolnila peta generacija poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Dimitrij Rupel
Kje bo v prihodnje služboval Dimitrij Rupel? Foto: EPA
Libor Sionko
Češki nogometaš Libor Sionko je dosegel edini zadetek na tekmi proti Sloveniji. Foto: Reuters
Zrcalo tedna

Pavel Gantar (Zares) je bil izvoljen za predsednika DZ-ja, mesta podpredsednikov pa bodo zasedli Miran Potrč (SD), France Cukjati (SDS) in Vasja Klavora (DeSUS).

Erjavec želi ostati minister za obrambo
Pogajalske skupine SD-ja, LDS-a in Zaresa so končale usklajevanje koalicijske pogodbe. Nekatera vprašanja ostajajo odprta, a ne gre za konceptualno nasprotne vsebine. Pogajanja o vstopu v vlado so se zaustavila pri DeSUS-u, saj si predsednik stranke Karl Erjavec želi ministrstvo za obrambo. SLS se je vstopu v vlado odpovedal.

Bo Rupel prevzel delo na Dunaju?
Vlada je na svoji zadnji seji sprejela nekaj kadrovskih sprememb, med drugim je zunanjega ministra Dimitrija Rupla imenovala za novega veleposlanika na Dunaju. Premier Janez Janša je o opominu Evropske komisije glede vinjet dejal, "da bo skoraj zagotovo treba uvesti vinjete za krajši čas", ne le letnih in polletnih.

V okolici Herata na zahodu Afganistana je eksplodiralo vojaško vozilo zavezniške vojske. Slovenski vojaki niso bili ranjeni.

Boljši teden na borzah
Dogajanje na borzi se je po slabem tednu opomoglo, indeks SBI20 je ta teden skupno pridobil osem odstotkov. Podoben skok se je zgodil tudi na svetovnih borzah. Na tedenski ravni je tako Dow Jones pridobil 4,7 odstotka, kar je največ v zadnjih petih letih in pol. Teden prej je padel za 18 odstotkov.

Slovesnost za Jörga Haiderja
V Celovcu so je na žalni slovesnosti od koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja poslovilo več kot 30.000 ljudi. V Podgorici je približno 15.000 ljudi protestiralo proti odločitvi vlade, da prizna Kosovo. V nemirih je bilo ranjenih več deset ljudi.

Ameriške volitve vse bliže
Barack Obama in John McCain sta se srečala na zadnjem soočenju pred volitvami za predsednika ZDA. Raziskave prednost še vedno dajejo Obami.

Rokometaši uspešni, nogometaši ne
Nogometna reprezentanca Slovenije je v kvalifikacijah za SP v gosteh izgubila proti Češki z 1:0, a ostaja v boju za uvrstitev na tekmovanje, ki bo leta 2010 v JAR-u. Rokometaši Celja PL so v Ligi prvakov premagali Kaunas s 37:21, Koper pa je presenetil Portland San Antonio z 31:29.

Britanec blizu naslova
Lewis Hamilton
je zmagal na dirki formule 1 za VN Kitajske. Pred zadnjo dirko sezone ima pred Felipejem Masso, ki je bil tokrat drugi, sedem točk prednosti.

Praznik slovenskega gledališča
V Mariboru se je začelo 43. Borštnikovo srečanje, ki bo v znamenju 150. obletnice rojstva Ignacija Borštnika. V tekmovalnem programu sodeluje 11 gledaliških predstav.

S. J.

Zrcalo tedna