Predvidena lokacija pasjega parka. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Predvidena lokacija pasjega parka. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru se je obljubljalo, da bo postavljen pasji park, a je ostalo pri le obljubah. Kot opozarjajo poslušalka, lastnice in lastniki psov na obeh straneh Drave, ne le, da bi bili veseli te pridobitve, temveč bi bila za pse in lastnike tudi koristna.

Ideja pasjega parka v Mariboru je po navedbah Anje Pavličič, svetovalke mariborske občine, zaživela leta 2016, ko je ljubljanska občina že izvedla več podobnih projektov. V Ljubljani so tako od leta 2007 pa do danes postavili šest pasjih parkov in medtem ko se je v Mariboru zamisel počasi spreminjala v projektne načrte, so v Ljubljani že imeli tovrstne parkovne površine v Severnem mestnem parku, v Štefanjskem naselju in Kosezah.

Obljubljali so ga že lani

Po napovedih mariborske občine bi prvi pasji park moral biti dokončan že v lanskem letu. Razloge za zamudo navaja Anja Pavličič:

»Ker je bila občina v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja, ki do načrtovanega pričetka izvedbe še ni bilo izdano, smo z aneksom rok izvedbe podaljšali na 30 dni od pridobitve gradbenega dovoljenja.«

Projekt je predviden na zemljišču med Vojašnico generala Maistra in površinami Športnih objektov Maribor v mestni četrti Tabor. Gradnja pasjega parka je bila tudi tema januarske seje mestnega sveta. Pavličičeva:

»Načrtovan je na zemljišču, kjer je v uporabi javna pot, za kar je potrebno izvesti postopek izvzema iz javnega dobra.«

To je bilo na seji potrjeno.

Park bo na voljo vsem

Uporaba parka bo brezplačna, razprostiral pa se bo na tisoč kvadratnih metrih:

»Park bo zajemal dve parceli, ena bo namenjena gibanju in druženju manjših psov, druga večjih. Park se bo opremil s klopmi, s koši, javno razsvetljavo, potniki in z zelenjem, tako da bo tudi nekaj sence.«

Na mariborski občini računajo, da se bodo pogodbena dela začela v spomladanskih mesecih. Za projekt bodo namenili 66.219 evrov, enaki projekti pa so ljubljansko občino stali manj, v povprečju 10.000 evrov.

Mariborska občina ob tem raziskuje nove lokacije za nadaljevanje projekta. Pavličičeva:
»Tako da ne bo dobil samo desni breg Drave pasjega parka, ampak tudi levi breg. O lokacijah še ne moremo govoriti, saj moramo najprej pridobiti vsa soglasja.«

Do realizacije prve tovrstne javne površine v mestu bodo tako morali lastniki psov počakati do pomladi, do takrat pa se bodo morali do najbližjega pasjega parka voziti, nahaja se namreč na Ptuju. Lani ga je uredila tudi občina Slovenske Konjice.