Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Instrumentalna diskriminacija

23.06.2024



Glasbena skrinjica

5 epizod


Preplet glasbe, plesa, mitologije in drugih umetnosti.

Instrumentalna diskriminacija

23.06.2024



01.09.2024

Kaija Saariaho: Memento mori, Orion

Glasba in druge zvrsti umetnosti se pogosto prepletajo in navdihujejo, zato ne preseneča, da mnogi skladatelji navdih najdejo v likovnih delih in obratno. Slika v Clevelandskem muzeju umetnosti je bila nepričakovan navdih za prvi stavek orkestralnega dela Orion finske skladateljice Kaije Saariaho, ki nosi, tako kot likovno delo, naslov Memento mori – Zavedaj se smrti; termin, ki izhaja iz obdobja klasične antike in se je od srednjega veka dalje pojavljal v pogrebni umetnosti in arhitekturi.


25.08.2024

Baletne zgodbe XV: Picasso in balet II

Španski umetnik Pablo Picasso je bil plodovit ustvarjalec – slikar, kipar, grafik, keramičar, pesnik in dramatik ter scenograf. Ko sta s slikarskim kolegom, umetnikom Georgesem Braquom leta 1909 začela slogovni prehod v kubizem, je ta pomembno vplival tudi na njegove odrske podobe. Kubizem na platnu gledalca popelje v nenavaden večdimenzionalni svet, kjer se zdi, da se ospredje in ozadje premikata, subjekt pa gledamo iz različnih zornih kotov hkrati. Picasso je kot kostumograf sodeloval s slovitim baletnim impresarijem Sergejem Djagilevom in njegovo skupino Ruski balet. Izogibajoč se tradicionalnemu, je Djagilev sodeloval z vodilnimi umetniki na vseh področjih, da bi vnesel novo življenje precej zamrle oblike umetnosti, in 15. maja 1920 so v pariški Opéri predstavili nov balet z naslovom Pulcinella. Zgodbo in koreografijo je napisal plesalec Léonide Massine, glasbo Igor Stravinski, kostume in scenografijo pa je zasnoval Picasso in prav zaradi tovrstnega sodelovanja se skupine Ruski balet in slovitega impresarija Djagileva spominjamo še danes. In Djagilev je bil tisti, ki je združil Picassa in Stravinskega – Rusa in Španca, ki sicer najbrž nikoli ne bi delala skupaj.


18.08.2024

O zvenu slik 5: Fruhtrunk, Zwicker in Zadržan ton

Sklepno delo njegovega cikla O zvenu slik, ki je nastal po navdihu petih likovnih del, je skladba z naslovom Zadržan ton po istoimenskem delu slikarja Günterja Fruhtrunka iz leta 1965. Gre za barvni sitotisk na svetlem kartonu in po vsem svetu obstajajo kopije tega dela, ki jih je umetnik objavil leta 1967.


11.08.2024

O zvenu slik 4: Klein, Zwicker in Enobarvno modra

V oddaji bomo predstavili četrto skladbo iz cikla O zvenu slik Alfonsa Karla Zwicker. Navdih je skladatelj našel v delu francoskega umetnika Yvesa Kleina, ki velja za pomembno osebnost v evropski umetnosti po drugi svetovni vojni. Delo Enobarvno modra je Klein ustvaril leta 1965 z uporabo barve, ki jo je pozneje patentiral, "International Klein Bleu".


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov