Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
30.12.2020 50 min

Še kašo naj pojedo, potem pa domov


Z dr. Janezom Bogatajem o jedači in pijači na Kranjskem v drugi polovici 17. stoletja; po zapisih iz Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske

Ko je Janez Vajkard Valvasor sredi sedemnajstega stoletja hodil po tedanji Kranjski, ni le opazoval in zapisoval, ampak tudi okušal. Za praznike krvavice, ribe, rake in divjačino, pa ostrige in južno sadje, ob delovnikih pa pogače, kašo in ajdov kruh. »Valvasorju je bilo vse izvrstno,« pravi dr. Janez Bogataj, ki je pregledal in zbral Valvasorjeve zapise o jedači in pijači. Prav Slavi Vojvodine Kranjske (1689) gre zasluga, da se je ohranil naš najstarejši recept za orehovo potico.

Knjiga »Z Valvasorjem za mizo«, ki jo je napisal sogovornik oddaje izobraževalnega uredništva Glasovi svetov dr. Janez Bogataj, je izšla pri založbi Hart (2019).


Glasovi svetov

1085 epizod


V slabi uri skušamo razgrniti najrazličnejša polja vednosti, da bi izrisali sicer fragmentarno in protislovno, pa vendar, kolikor je le mogoče, celovito podobo planeta, na katerem živimo. Povezujemo glas astronomije z glasom arheologije, glas naravoslovja z glasovi umetnosti, ekonomije, zgodovine, religije ali politike.

30.12.2020 50 min

Še kašo naj pojedo, potem pa domov


Z dr. Janezom Bogatajem o jedači in pijači na Kranjskem v drugi polovici 17. stoletja; po zapisih iz Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske

Ko je Janez Vajkard Valvasor sredi sedemnajstega stoletja hodil po tedanji Kranjski, ni le opazoval in zapisoval, ampak tudi okušal. Za praznike krvavice, ribe, rake in divjačino, pa ostrige in južno sadje, ob delovnikih pa pogače, kašo in ajdov kruh. »Valvasorju je bilo vse izvrstno,« pravi dr. Janez Bogataj, ki je pregledal in zbral Valvasorjeve zapise o jedači in pijači. Prav Slavi Vojvodine Kranjske (1689) gre zasluga, da se je ohranil naš najstarejši recept za orehovo potico.

Knjiga »Z Valvasorjem za mizo«, ki jo je napisal sogovornik oddaje izobraževalnega uredništva Glasovi svetov dr. Janez Bogataj, je izšla pri založbi Hart (2019).

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov