Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zakaj nam gluten danes povzroča toliko težav?

18.09.2018


Kruh - in z njim gluten - so ljudje jedli, še preden so začeli žita sejati. Danes pa so žitarice vse pogosteje vir težav.

Gluten se je v zadnjih letih znašel na zelo slabem glasu. Število ljudi, ki prav v glutenu vidi vzrok svojih zdravstvenih težav, se je močno povečalo. V državah, kot so denimo Združene države Amerike, Velika Britanija in Avstralija, že več kot 10 odstotkov ljudi prisega na brezglutenske diete, število ljudi, ki bi se mu bili po lastnih zatrjevanjih pripravljeni odreči, je še veliko večje.

Tak obrat proti kruhu, ki je v večjem delu sveta v svojih najrazličnejših oblikah ena najbolj priljubljenih jedi, se zdi precej presenetljiv. Žitarice, ki vsebujejo gluten in kruh, smo glede na arheološke najdbe zagotovo jedli že vsaj pred 23 tisoč leti, najstarejši najdeni kruh je star več kot 14 tisoč let, kar je nekaj tisočletij več od začetka poljedelstva. Gojenje in udomačitev žitaric sta postavila temelje prvih civilizacij. Večino tega plodnega sobivanja človeka in žitaric kakšnih očitnejših težav ni bilo zaznati.

Število preobčutljivih na gluten se je nedvomno povečalo

Da gluten povzroča celiakijo, so ugotovili šele v 50. letih 20. stoletja, pri kateri lahko prav gluten povzroči hude zdravstvene težave in celo smrt. Pred tem odkritjem so večino smrti zaradi glutena pripisovali drugim vzrokom, predvsem infekcijam. Tisto, čemur običajno rečemo gluten, je pravzaprav beljakovinski kompleks, sestavljen iz različnih proteinov. Med njimi v pšenici najdemo protein gliadin in le del tega gliadina je toksičen.

Po ocenah zdravnikov ima celiakijo približno odstotek prebivalcev, dodaten odstotek je na gluten alergičen. Tako celiakijo kot alergijo na gluten se da potrditi z medicinskimi testi. Toda dr. Jernej Dolinšek z mariborske pediatrične klinike ocenjuje, da ima še približno tri odstotke prebivalstva težave s t. i. neceliakalno glutensko preobčutljivostjo. To je precej teže nedvoumno določiti, ker specifični znaki, ki bi jih testi lahko prepoznali, še niso poznani. Najjasnejši znak tako ostaja samoocena bolnikom, da jim glutenska hrana škoduje.

Pšenica lahko skriva tudi še druge pasti

Čeprav je gluten najbolj poznan vir težav pri uživanju pšenice in sorodnih žitaric, so potencialno lahko problematične tudi njene druge sestavine. Največ raziskav prav o neceliakalni glutenski preobčutljivosti so opravili v Avstraliji in njihova spoznanja kažejo, da je na počutje bolnikov veliko bolj vplival umik ogljikovih hidratov oziroma določenih encimov, ki jih sicer najdemo v pšenici in drugih žitaricah, kot pa umik glutena iz prehrane.

Brez glutena kruh ni tisti pravi

Ne samo, da je gluten že od nekdaj bil del naše prehrane, je tista sestavina pšenične moke, ki daje kruhu in drugim pekovskim izdelkom njihovo značilno teksturo. Gluten predstavlja 80 odstotkov pšeničnih beljakovin, prav vsebnost in kakovost beljakovin v žitu pa sta tisti, ki določata kakovost in tudi ceno žita oziroma moke. Ko moko in vodo zgnetemo skupaj, nastane glutenska mreža, ki zadržuje ogljikov dioksid, ta pa nastaja med fermentacijo in se po pečenju preoblikuje v porozno strukturo, tako značilno za kruh. Zanimivo je, da na primer pira, ki je stara sorta pšenice, vsebuje več glutena kot pšenica, vendar je ta za pekovske namene slabše kakovosti, razlaga izr. prof. Tomaž Požrl z oddelka za živilstvo ljubljanske biotehniške fakultete.

Ker je gluten torej beljakovina z zanimivimi lastnostmi, ga najdemo še marsikje, kjer ga morda ne bi pričakovali, tudi v mesnih izdelkih in v pripravljeni hrani. Prav iz glutena pa je seveda sejtan, poznan tudi z imenom pšenično meso.

Brezglutenska živila so lahko bogat vir aditivov

Brezglutenska prehrana seveda lahko temelji povsem na živilih, ki ne vsebujejo glutena in torej glutenskih žitaric. Toda zaradi kulinarične tradicije, ki daje velik poudarek na izdelke iz žit, se marsikdo zelo težko povsem odreče kruhu. Zato se vse bolj uveljavljajo različni nadomestki. Glutenske žitarice lahko zamenjamo denimo z različnimi vrstami škroba oziroma moke iz tistih vrst žita, ki glutena ne vsebujejo, na primer riž ali koruza, ter t. i. psevdožita, kot so ajda, amarant in kvinoja.

Toda specifične lastnosti glutena, ki sicer poskrbi za to, da so pekovski izdelki takšni, kot jih imamo radi, je treba nekako nadomestiti. In v ta namen se uporabljajo najrazličnejši aditivi. To so lahko hidrokoloidi, ki testo namesto glutena držijo skupaj, uporabljajo se tudi različni emulgatorji, v takšnem testu je običajno tudi več maščob.

Če gluten ni vir vaših težav, vam lahko brezglutenska dieta celo škoduje

Zato je pri načrtovanju brezglutenskih diet potreben dober razmislek. Ko izključimo žitarice, skupaj z glutenom izključimo še številne druge snovi in tisto, kar bomo izbrali za nadomestek, morda ne bo tako zelo zdravo, kot bi si želeli. Če nam gluten dejansko povzroča težave, je zdaj na voljo že res veliko brezglutenskih izdelkov, ki bolnikom lajšajo shajanje z brezglutensko prehrano. Če pa je razlog za prebavne težave, slabo počutje in utrujenost vendarle kje drugje, utegne izogibanje glutenu dolgoročno povzročiti le nove težave. Številke vendarle kažejo, da je ljudi, ki so se odločili za brezglutensko dieto, vsaj še enkrat toliko, kot je ljudi, ki imajo nedvomno težave zaradi glutena. In tu gre nedvomno za vpliv medijev in popularnosti najrazličnejših diet, tudi brezglutenske. Oziroma kot pripominja dr. Jernej Dolinšek:

»Če Novak Đoković reče, da je postal številka ena v svetovnem tenisu zaradi brezglutenske diete, se to sliši drugače, kot če nekaj takega reče Jernej Dolinšek. Pa čeprav pozabi omeniti, da je bil vrhunski teniški igralec že pred dieto.«


Intelekta

907 epizod


Torkovo dopoldne je rezervirano za soočenje različnih pogledov na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega velikokrat sploh ne opazimo. Gostje Intelekte so ugledni strokovnjaki iz gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih področij. Oddaja skuša širokemu občinstvu ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

Zakaj nam gluten danes povzroča toliko težav?

18.09.2018


Kruh - in z njim gluten - so ljudje jedli, še preden so začeli žita sejati. Danes pa so žitarice vse pogosteje vir težav.

Gluten se je v zadnjih letih znašel na zelo slabem glasu. Število ljudi, ki prav v glutenu vidi vzrok svojih zdravstvenih težav, se je močno povečalo. V državah, kot so denimo Združene države Amerike, Velika Britanija in Avstralija, že več kot 10 odstotkov ljudi prisega na brezglutenske diete, število ljudi, ki bi se mu bili po lastnih zatrjevanjih pripravljeni odreči, je še veliko večje.

Tak obrat proti kruhu, ki je v večjem delu sveta v svojih najrazličnejših oblikah ena najbolj priljubljenih jedi, se zdi precej presenetljiv. Žitarice, ki vsebujejo gluten in kruh, smo glede na arheološke najdbe zagotovo jedli že vsaj pred 23 tisoč leti, najstarejši najdeni kruh je star več kot 14 tisoč let, kar je nekaj tisočletij več od začetka poljedelstva. Gojenje in udomačitev žitaric sta postavila temelje prvih civilizacij. Večino tega plodnega sobivanja človeka in žitaric kakšnih očitnejših težav ni bilo zaznati.

Število preobčutljivih na gluten se je nedvomno povečalo

Da gluten povzroča celiakijo, so ugotovili šele v 50. letih 20. stoletja, pri kateri lahko prav gluten povzroči hude zdravstvene težave in celo smrt. Pred tem odkritjem so večino smrti zaradi glutena pripisovali drugim vzrokom, predvsem infekcijam. Tisto, čemur običajno rečemo gluten, je pravzaprav beljakovinski kompleks, sestavljen iz različnih proteinov. Med njimi v pšenici najdemo protein gliadin in le del tega gliadina je toksičen.

Po ocenah zdravnikov ima celiakijo približno odstotek prebivalcev, dodaten odstotek je na gluten alergičen. Tako celiakijo kot alergijo na gluten se da potrditi z medicinskimi testi. Toda dr. Jernej Dolinšek z mariborske pediatrične klinike ocenjuje, da ima še približno tri odstotke prebivalstva težave s t. i. neceliakalno glutensko preobčutljivostjo. To je precej teže nedvoumno določiti, ker specifični znaki, ki bi jih testi lahko prepoznali, še niso poznani. Najjasnejši znak tako ostaja samoocena bolnikom, da jim glutenska hrana škoduje.

Pšenica lahko skriva tudi še druge pasti

Čeprav je gluten najbolj poznan vir težav pri uživanju pšenice in sorodnih žitaric, so potencialno lahko problematične tudi njene druge sestavine. Največ raziskav prav o neceliakalni glutenski preobčutljivosti so opravili v Avstraliji in njihova spoznanja kažejo, da je na počutje bolnikov veliko bolj vplival umik ogljikovih hidratov oziroma določenih encimov, ki jih sicer najdemo v pšenici in drugih žitaricah, kot pa umik glutena iz prehrane.

Brez glutena kruh ni tisti pravi

Ne samo, da je gluten že od nekdaj bil del naše prehrane, je tista sestavina pšenične moke, ki daje kruhu in drugim pekovskim izdelkom njihovo značilno teksturo. Gluten predstavlja 80 odstotkov pšeničnih beljakovin, prav vsebnost in kakovost beljakovin v žitu pa sta tisti, ki določata kakovost in tudi ceno žita oziroma moke. Ko moko in vodo zgnetemo skupaj, nastane glutenska mreža, ki zadržuje ogljikov dioksid, ta pa nastaja med fermentacijo in se po pečenju preoblikuje v porozno strukturo, tako značilno za kruh. Zanimivo je, da na primer pira, ki je stara sorta pšenice, vsebuje več glutena kot pšenica, vendar je ta za pekovske namene slabše kakovosti, razlaga izr. prof. Tomaž Požrl z oddelka za živilstvo ljubljanske biotehniške fakultete.

Ker je gluten torej beljakovina z zanimivimi lastnostmi, ga najdemo še marsikje, kjer ga morda ne bi pričakovali, tudi v mesnih izdelkih in v pripravljeni hrani. Prav iz glutena pa je seveda sejtan, poznan tudi z imenom pšenično meso.

Brezglutenska živila so lahko bogat vir aditivov

Brezglutenska prehrana seveda lahko temelji povsem na živilih, ki ne vsebujejo glutena in torej glutenskih žitaric. Toda zaradi kulinarične tradicije, ki daje velik poudarek na izdelke iz žit, se marsikdo zelo težko povsem odreče kruhu. Zato se vse bolj uveljavljajo različni nadomestki. Glutenske žitarice lahko zamenjamo denimo z različnimi vrstami škroba oziroma moke iz tistih vrst žita, ki glutena ne vsebujejo, na primer riž ali koruza, ter t. i. psevdožita, kot so ajda, amarant in kvinoja.

Toda specifične lastnosti glutena, ki sicer poskrbi za to, da so pekovski izdelki takšni, kot jih imamo radi, je treba nekako nadomestiti. In v ta namen se uporabljajo najrazličnejši aditivi. To so lahko hidrokoloidi, ki testo namesto glutena držijo skupaj, uporabljajo se tudi različni emulgatorji, v takšnem testu je običajno tudi več maščob.

Če gluten ni vir vaših težav, vam lahko brezglutenska dieta celo škoduje

Zato je pri načrtovanju brezglutenskih diet potreben dober razmislek. Ko izključimo žitarice, skupaj z glutenom izključimo še številne druge snovi in tisto, kar bomo izbrali za nadomestek, morda ne bo tako zelo zdravo, kot bi si želeli. Če nam gluten dejansko povzroča težave, je zdaj na voljo že res veliko brezglutenskih izdelkov, ki bolnikom lajšajo shajanje z brezglutensko prehrano. Če pa je razlog za prebavne težave, slabo počutje in utrujenost vendarle kje drugje, utegne izogibanje glutenu dolgoročno povzročiti le nove težave. Številke vendarle kažejo, da je ljudi, ki so se odločili za brezglutensko dieto, vsaj še enkrat toliko, kot je ljudi, ki imajo nedvomno težave zaradi glutena. In tu gre nedvomno za vpliv medijev in popularnosti najrazličnejših diet, tudi brezglutenske. Oziroma kot pripominja dr. Jernej Dolinšek:

»Če Novak Đoković reče, da je postal številka ena v svetovnem tenisu zaradi brezglutenske diete, se to sliši drugače, kot če nekaj takega reče Jernej Dolinšek. Pa čeprav pozabi omeniti, da je bil vrhunski teniški igralec že pred dieto.«


15.10.2024

Medtem ko smo dekleta spodbujali k emancipaciji, smo pozabili na fante

Polarizacija glede pravic žensk vse bolj ločuje slovenske fante in dekleta. Delež deklet, ki menijo, da ženske nimajo dovolj pravic, se je v zadnjih šestih letih močno povečal, medtem ko se je delež fantov, ki menijo, da imajo ženske preveč pravic, podvojil. To kažejo rezultati raziskave Mladi 2024. Tudi izsledki raziskave Empath kažejo podobno sliko. Gostje tokratne oddaje Intelekta, dr. Veronika Tašner, dr. Nina Perger in dr. Jasna Podreka so poskušale osvetliti kompleksno ozadje teženj po retradicionalizaciji ter ponuditi morebitne načine odzivanja na vse večji ideološki razkol v družbi. Prav tako so spregovorile o novi moškosti in načinih spopadanja s škodljivimi stereotipi v izobraževalnem sistemu.


07.10.2024

Životarjenje slovenskega umetnostnega trga

Svetovni umetnostni trg je živahen in pester. Na leto ustvarja finančni promet, ki se meri v milijardah. Slovenski umetnostni trg pa je po drugi strani komaj zaznaven. Zaprt v svoji majhnosti ne predstavlja spodbudnega okolja za razvoj umetniške produkcije. Vse več umetnic in umetnikov zapušča ustvarjalne poklice in se preusmerja na druga področja. Tudi podpornikov, mecenov in zbirateljev umetnosti pri nas ni veliko in še ti se pogosteje kot za sodobno umetnost odločajo za že uveljavljene avtorice in avtorje. Kakšne so razmere na slovenskem umetnostnem trgu in kateri so razlogi zanje v tokratni Intelekti. Pripravlja jo Miha Žorž. Gosta: umetnostna zgodovinarka in umetnostna kritičarka, izredna profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Dr. Nadja Zgonik in Damjan Kosec, galerija in dražbeno hišo Sloart


01.10.2024

Od sočutnega dojemanja starosti do sovražnega starizma

Vsak peti prebivalec Slovenije je star 65 let ali več – v številkah to pomeni, da pri nas živi že več kot 460.000 starostnikov in starostnic. Starost je lahko lepo in polno življenjsko obdobje. Kar pa ne velja za vse. Lahko jo spremljajo stereotipi, predsodki, diskriminacija. Vedno glasnejši so tisti, ki opozarjajo, da smo v neoliberalizmu – ki ceni moč, mladost, zdravje, lepoto, produktivnost – prešli iz sočutnega dojemanja starosti v sovražni starizem – v sovražno staromrzništvo. Namesto, da bi starostnike obravnavali kot enakopravne člane družbe, jih potiskamo na rob. Kakšna je torej starost v Sloveniji? Kako v Sloveniji živijo starejši od 65 let; starostniki?


24.09.2024

Religije v času ekonomije pozornosti

Novi načini komunikacije so s sabo prinesli tako pozitivne kot negativne učinke, s katerimi se različne religijske skupine soočajo na različne načine.


17.09.2024

Ali imajo v poplavi podob ikonične fotografije (še) moč, da spremenijo zavest družbe in preusmerijo tok zgodovine?

Fotografske podobe nas spremljajo vsak dan, živimo v družbi preplavljeni s podobami. In te podobe nam zavestno in nezavedno oblikujejo misli, občutja, tudi življenjske nazore in izbire. Večina te vizualne, fotografske hiperprodukcije je brez globljega smisla, brez refleksije, brez neke dodane vrednosti, ki bi osmišljala humanistično držo pri posamezniku. In družbi. A vendarle obstajajo podobe, ikonične fotografije, ki s svojo sporočilnostjo in močjo sežejo dlje in globlje in lahko spreminjajo zavest družbe in celo preusmerijo tok zgodovine. Katere so, te ikonične fotografije, imajo tudi v tem hektičnem in desenzibiliziranem času, ki ga živimo, še moč dramila? O tem se je avtorica in voditeljica Liana Buršič pogovarjala z gostoma v tokratni Intelekti, pa tudi o meji, cenzuri in etosu, ko fotografiramo ljudi in dogodke, o družbeno angažirani fotografiji in o tem, kaj s fotografijo sploh želimo sporočiti soljudem in svetu ter manku senzibilnosti ob gledanju. Fotografija priča o življenju, daljnem in bližnjem, vsekakor je močno orodje, prav tako kot tisti, ki gleda skozi to tretje oko – fotograf. Ali kot je rekla znamenita ameriška fotografinja, Dorothea Lange, ki je zaslovela s svojo serijo fotogafij migrantske matere, posnete v času velike gospodarske krize – fotoaparat je orodje, ki uči ljudi, kako gledati, videti tudi brez fotoaparata. Gosta: - Manca Juvan, mednarodno priznana fotografinja, zaposlena na ZRC SAZU-ju, Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, na oddelku za multimedijo - Dr. Uroš Hočevar, fotograf, docent na VIST-u, Fakulteti za aplikativne vede, na oddelku za fotografijo, tudi ustanovitelj Inštituta kolektiff Foto: "Čakajoč na popis", Matic Zorman, World Press Photo 2016, 1. nagrada, portret (izsek objavljen z dovoljenjem avtorja)


09.09.2024

V Sloveniji je zelo debelih že 400.000 prebivalcev

Predsodki in stigmatizacija ne pripomorejo k rešitvi problema


03.09.2024

Friedrich Hayek ali koliko lahko družbeno-ekonomski red res nastaja spontano?

Kljub temu da so prepiri o tem, kako visoke davke naj imamo, koliko neenakosti je dopustne v naših družbah ter kakšna mora biti vloga države v naših gospodarstvih, nenehno predmet naših političnih razprav, le malo poznamo mislece, ki so postavili temelje nekaterim od prevladujočih ekonomskih ideologij in oblikovali ključne miselne okvire, znotraj katerih sploh razmišljamo o tovrstnih vprašanjih. V tokratni Intelekti se bomo podali na začetek tega, kar v zadnjih desetletjih imenujemo »neoliberalizem« in se posvetili avstrijsko-britanskemu ekonomistu in političnemu mislecu Friedrichu Hayeku, ki je bil v preteklem stoletju eden glavnih zagovornikov prostih trgov, ekonomske neenakosti in skorajda popolnega umika države iz gospodarstva, njegova dela so izpričano brali pomembni konservativni politiki od Margaret Thatcher do Ronalda Reagana, še leta 2010 pa se je njegova znamenita uspešnica Pot v hlapčevstvo v nekem trenutku znašla na vrhu najbolj prodajanih knjig pri največjem spletnem prodajalcu. O tem, kakšna je bila Hayekova ne le ekonomska, ampak tudi družbena misel, kakšen vpliv je imela na svet, ki ga živimo in kako jo lahko ocenjujemo danes, se bomo točno 50 let po njegovem prejemu Nobelove nagrade za ekonomijo pogovarjali z dr. ekonomskih znanosti in znanosti s področja zgodovine Nevenom Borakom, ekonomistom dr. Anžetom Burgerjem s Katedre za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in dr. Aljošo Kravanjo z Oddelka za filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Oddajo je pripravila Alja Zore. foto: Friedrich Hayek, Wikipedija (javna last)


27.08.2024

Kolikšna je v resnici moč ameriškega predsednika?

Ali lahko človek, ki sedi za mizo v Ovalni pisarni, res premika gore v ameriški notranji in zunanji politiki ali pa je, nasprotno, zgolj klavrna lutka v rokah različnih lobijev ter zakulisnih interesnih skupin?


20.08.2024

Dezinformacije ali kako je hrup preglasil razpravo

Dezinformacije so postale stalne spremljevalke dogajanja v svetu; srečamo jih pri volilnih kampanjah, pri informacijah o dogajanju na vojnih območjih ter pri vrsti drugih dogodkov, od velikih do zelo lokalnih. Poleg tega bo vsaka ciljna skupina deležna svoje, po meri ukrojene pošiljke dezinformacijskih vsebin. A ta vseprisotnost med seboj pogosto tudi nasprotujočih si dezinformacij prav nič ne zmanjšuje njihovega učinka. Ne glede na to, kako očitne ali celo absurdne so, se zdi, da jim nekako kar ne zmoremo stopiti na prste. Zakaj?


06.08.2024

Gradnja z zemljo

Gradnja z zemljo v zadnjih letih ponovno doživlja zagon. Vse več projektov zasleduje cilj zniževanja ogljičnega odtisa, ki je pri gradnji z uporabo sodobnih materialov izjemno visok. Zemlja, nasprotno, predstavlja gradbeni material z enim najnižjih ogljičnih odtisov. Še več, navdušenci nad tovrstno gradnjo govorijo celo o zdravih hišah. Ilovico lahko mešamo z različnimi organskimi ali anorganskimi primesmi, ki izboljšujejo njene lastnosti.


29.07.2024

Nazaj k "normalnosti" - po poteh spletne radikalizacije

Polarizacija in radikalizacija sta postali prevladujoča poslovna modela v ekonomiji pozornosti, vplivnice in vplivneži pa vse bolj razlagajo kaj misliti in ne več kaj kupiti. Če je bil splet nekoč prostor, kjer so se anonimni pripadniki spletnih subkultur cinično in ironično odzivali na aktualno dogajanje, so napadi, grožnje, sovražna, mizogina in rasistična retorika ter pozivi k vrnitvi v tako imenovano normalnost vse drugo kot ironični memi in trolovsko zbadanje. Kakšne so posledice tega? To vsaka s svojega zornega kota raziskujejo Leja Markelj, Tinca Lukan in Chiara Perin. Pred mikrofon jih je povabila Urška Henigman, ki je pripravila tokratno oddajo Intelekta.


23.07.2024

Podjetja v lasti zaposlenih sredi sodobne kapitalistične ekonomije

Kako je videti lastništvo zaposlenih danes, kakšne so razsežnosti tega pojava in zakaj se podpora tvorstnim podjetjem pojavlja tako med levimi kot med desnimi politiki?


16.07.2024

Kaj ostaja od rockovske glasbene, kulturne in družbene revolucije?

Kako trajne so pravzaprav bile spremembe v poljih politike, življenjskega sloga in celo delovnih praks, ki so se v 60. in 70. letih 20. stoletja zgodile pod praporom rockovske glasbe?


05.07.2024

Javni prostor - javni interes

Zadnje tedne je javnost razburjalo dogajanje okrog napovedanega koncerta Magnifica v ljubljanskem parku Tivoli. Zavod RS za varstvo narave ni izdal soglasja za izvedbo koncerta na izbrani lokaciji, koncertu pa ostro nasprotuje tudi več kot 130 krajinskih arhitektov, urbanistov in biologov. Kot navajajo v javnem pismu, bo večtisočglava množica ljudi skupaj z vozili in ureditvami, potrebnimi za izvedbo koncerta, poškodovala življenjsko okolje rastlin, živali in gliv ter nepovratno prizadela tudi nekatere od naravnih prvin na tem območju. Ti dogodki jasno kažejo, da bi morali upravljanju z javnim prostorom nameniti več pozornosti, časa in premisleka. Demokratičnost procesa, usklajevanje različnih pogledov ter vključujoče sprejemanje odločitev bi morale biti osnove urejanja prostora. Intelekto pripravlja Miha Žorž.


01.07.2024

Lepi časi za vrhunski šport, a ni nujno, da bo vedno tako

V letu, ko mineva 100 let od prve zlate olimpijske medalje, ki jo je Leon Štukelj dosegel v mnogoboju, bo na poletne olimpijske igre v Pariz odpotovalo največ slovenskih športnikov do sedaj. S svojimi uspehi nas razveseljujejo v številnih, tudi ekipnih športih. Slovenci smo ponosni na to, da smo glede na število prebivalcev v samem vrhu osvojenih kolajn, tudi sicer pa smo Slovenci športno precej aktiven narod. Kje so razlogi za uvrstitve naših športnikov na velika tekmovanja, na zmagovalne odre in olimpijske igre? Kakšna je povezava med organiziranostjo športa v šolah in klubih ter vrhunskimi dosežki športnikov? Kakšen odnos ima do športa in športnikov država? In zakaj strokovnjaki s Fakultete za šport opozarjajo, da brez sistemskih sprememb na področju športa v šolah čez deset let ne bomo več imeli za koga navijati?


24.06.2024

140 let od rojstva arhitekta Ivana Vurnika: "Zdi se mi, da pri nas velja največ to, kar je kičasto ... bistvo problemov pa ostane nedotaknjeno."

»Smisel arhitekture ni samo sebi namen, zato mora v vseh obdobjih izražati duhovno stremljenje ljudi ter njihovo stopnjo kulturne zavesti.« To modrost in hkrati svoj modus operandi je izrekel, zapisal Ivan Vurnik, eden naših največjih arhitektov, ki pa ne glede na to, da je izhajal iz prve generacije visokošolsko izobraženih slovenskih arhitektov, ki so se šolali na Dunaju, ne glede na to, da je bil leta 1919 soustanovitelj oddelka za arhitekturo na ljubljanski univerzi, da je pionirsko vpeljal nacionalni slog v arhitekturo pri nas, človek raznolikih sposobnosti in vsestranski tudi kot urbanist, oblikovalec, pedagog, raziskovalec, ne glede na vse to, vse, kar je Vurnik zapustil materialno in simbolno, duhovno, še vedno živi v senci njegovih prav tako velikih kolegov arhitektov kot so Plečnik, Fabiani, Ravnikar. V tokratni Intelekti, ob 140. obletnici Vurnikovega rojstva, smo zato osvetlili življenje in delo tega arhitekta, ki je tako vsestransko, tudi z ukvarjanjem in preizpraševanjem socialne gradnje, zaznamoval slovensko arhitekturo in urbanizem. Avtorica in voditejica oddaje je v studio 1. programa nacionalnega radia povabila sogovornike : Barbaro Viki Šubic, arhitektko, vodjo Centra arhitekture Slovenije, dr. Boga Zupančiča, arhitekturnega zgodovinarja, muzejskega svetnika v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in Katarino Čakš, arhitektko, raziskovalko in asistentko na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Ljubljani.


18.06.2024

Obraz, šarenica, način drsanja po zaslonu: naši biometrični podatki v službi nadzora

Medtem ko vse večji delež naših življenj poteka prek spleta in je tehnologija kos vse bolj zahtevnim nalogam, postaja vprašanje uporabe biometričnih podatkov vse bolj relevanten del širše zgodbe današnjega zbiranja in obdelave digitalnih podatkov. Konec koncev svojega obraza, prstnih odtisov, šarenice, pa tudi načina tipkanja ali hoje ne moremo kar spremeniti, zato utegne prav biometrija v dobi umetne inteligence postaviti temelje novih oblik nadzora.


10.06.2024

Kako je zdravilo za sladkorno povzročilo revolucijo pri zdravljenju debelosti

Zdravilo Ozempic s pozitivnimi učinki preseneča na vedno novih in novih področjih


04.06.2024

Pred strašno odprtimi vrati Postave - Kafka in sodobni človek

Albert Camus: »Usoda in mogoče tudi veličina Kafkovega dela je v tem, da pušča odprte vse možnosti in nobene ne potrjuje.«


28.05.2024

Enigma centralnih bank: kaj počnejo in čemu služijo?

Še na začetku 20. stoletja naj bi imela centralno banko le ena tretjina svetovnih držav. Danes si države brez institucije, ki bi imela monopol nad tiskanjem denarja, na take in drugačne načine uravnavala količino denarja v obtoku ter, kot bomo videli, počela še marsikaj drugega, verjetno sploh ne moremo predstavljati. Čeprav so centralne banke danes nepogrešljiva institucija vsake države, špekulacije okrog njihove vloge pa so tudi nadvse priljubljena tema v teorijah zarot, pa v resnici le malo vemo o tem, kaj vse dejansko počnejo, kako se je njihova vloga skozi preteklost spreminjala in kako se utegne preoblikovati v današnjem času, ko smo priča velikim ekonomskim in geopolitičnim spremembam, ki so skozi vso zgodovine vplivale tudi na delovanje teh institucij. Prav teh vprašanj se bomo lotili v tokratni Intelekti, in sicer s pomočjo dr. ekonomskih znanosti in dr. znanosti s področja zgodovine Nevena Boraka, dr. ekonomske zgodovine Jureta Stojana z Inštituta za strateške rešitve ter ekonomista dr. Urbana Sušnika z NLB Lease&Go. Oddajo je pripravila Alja Zore. Foto: Evropska centralna banka, Wikipedija


Stran 1 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov