Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
06.07.2022 16 min

»V Jugoslaviji je na obali v nekem trenutku dobesedno za vsakim vogalom tovarna ribjih konzerv.«

O zgodovini industrije konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu in njenem vplivu na tamkajšnje življenje s kulturologinjo dr. Ivo Kosmos

Čeprav so ribe in drugi morski sadeži že od nekdaj izjemno pomemben vir hrane in zaslužka v obalnih mestih, so se z razvojem znanosti in tehnologij procesi proizvodnje in shranjevanja teh živil močno spreminjali. In kot marsikje drugje, tudi pri ribah enega od ključnih premikov predstavlja izum konzerve oziroma njena kasnejša množična proizvodnja, ki je v zadnjih desetletjih 19. stoletja začela spreminjati tudi z morsko hrano bogato vzhodno jadransko obalo, do konca 50-ih let pa je tako napredovala, da je Jugoslavija postala eden od treh največjih izvoznikov ribjih konzerv na svetu. O tem, zakaj se je ta industrija tako razvila prav na našem prostoru, kaj vse so tovarne na severovzhodnem Jadranu proizvajale, kako so vplivale na življenje v obalnih mestih in kako se njihova zgodba povezuje tudi z bolj splošno zgodovino nastanka in razvoja konzerve, smo govorili s kulturologinjo in sodelavko Inštituta za kulturne in spominske študije na ZRC SAZU dr. Ivo Kosmos, ki je pred nekaj leti souredila knjigo na to temo z naslovom Zgodbe iz konzerve.

 

foto: Del ene od jugoslovanskih embalaž za ribjo konzervo, iz knjige Zgodbe iz konzerve


Pod pokrovko

231 epizod


Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

06.07.2022 16 min

»V Jugoslaviji je na obali v nekem trenutku dobesedno za vsakim vogalom tovarna ribjih konzerv.«

O zgodovini industrije konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu in njenem vplivu na tamkajšnje življenje s kulturologinjo dr. Ivo Kosmos

Čeprav so ribe in drugi morski sadeži že od nekdaj izjemno pomemben vir hrane in zaslužka v obalnih mestih, so se z razvojem znanosti in tehnologij procesi proizvodnje in shranjevanja teh živil močno spreminjali. In kot marsikje drugje, tudi pri ribah enega od ključnih premikov predstavlja izum konzerve oziroma njena kasnejša množična proizvodnja, ki je v zadnjih desetletjih 19. stoletja začela spreminjati tudi z morsko hrano bogato vzhodno jadransko obalo, do konca 50-ih let pa je tako napredovala, da je Jugoslavija postala eden od treh največjih izvoznikov ribjih konzerv na svetu. O tem, zakaj se je ta industrija tako razvila prav na našem prostoru, kaj vse so tovarne na severovzhodnem Jadranu proizvajale, kako so vplivale na življenje v obalnih mestih in kako se njihova zgodba povezuje tudi z bolj splošno zgodovino nastanka in razvoja konzerve, smo govorili s kulturologinjo in sodelavko Inštituta za kulturne in spominske študije na ZRC SAZU dr. Ivo Kosmos, ki je pred nekaj leti souredila knjigo na to temo z naslovom Zgodbe iz konzerve.

 

foto: Del ene od jugoslovanskih embalaž za ribjo konzervo, iz knjige Zgodbe iz konzerve

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov