Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
14.02.2016 22 min

Tabori

Vipavska dolina ima bogato zgodovino, ki pa jo v preteklosti domačini in tisti, ki se ukvarjajo s turizmom niso znali ali zmogli izkoristiti. Zelo malo je recimo znanega o turških vpadih, čeprav so zaradi njih po celotni dolini nastala številna taborska obzidja ali naselja. Ti so v Vipavsko dolino prišli zaradi najbližje poti, ki je tod vodila do furlanske nižine in Rima. Na svojih pohodih so požigali vasi, pobijali ljudi, mlade fante pa ugrabili ter jih vzgojili v janičarje. V strahu pred njimi so okrog cerkva ali višje ležečih delov gradili taborska obzidja. Vasi in zaselki v Vipavski, ki so ohranili stavbno dediščino protiturških taborov jo nameravajo obnoviti in povezati v turistično ponudbo. Oddajo je pripravila Nataša Uršič.


Primorski kraji in ljudje

537 epizod


Vabimo vas v družbo ljudi, ki so zaradi svojega dela, dejanj in značaja drugačni, izstopajoči. Pogosto so povezani s svojim krajem, zato predstavljamo tudi naš geografski prostor in njegove značilnosti.

14.02.2016 22 min

Tabori

Vipavska dolina ima bogato zgodovino, ki pa jo v preteklosti domačini in tisti, ki se ukvarjajo s turizmom niso znali ali zmogli izkoristiti. Zelo malo je recimo znanega o turških vpadih, čeprav so zaradi njih po celotni dolini nastala številna taborska obzidja ali naselja. Ti so v Vipavsko dolino prišli zaradi najbližje poti, ki je tod vodila do furlanske nižine in Rima. Na svojih pohodih so požigali vasi, pobijali ljudi, mlade fante pa ugrabili ter jih vzgojili v janičarje. V strahu pred njimi so okrog cerkva ali višje ležečih delov gradili taborska obzidja. Vasi in zaselki v Vipavski, ki so ohranili stavbno dediščino protiturških taborov jo nameravajo obnoviti in povezati v turistično ponudbo. Oddajo je pripravila Nataša Uršič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov