Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
26.11.2019 9 min

Torta Pavlove vzrok za meddržavni spor

Dunaj ima sacherjevo, Linz linško in Bad Godesberg črni gozdiček. Kaj pa Slovenija? Kako to, da nimamo svoje značilne torte? Preverjamo v Torkovem kvizu, kjer danes diši po kakavu, kjer stepamo beljak za sladkorno glazuro in iščemo navdih za Pavlovo torto.

Sacherjeva torta je sinonim za Dunaj, linška torta za Linz in črni gozdiček za Bad Godesberg. Bi lahko bila prekmurska gibanica sinonim za slovensko torto?

V Torkovem kvizu smo pripravili sladkorno glazuro, ugotavljali, da je za žametasti okus rdeče torte (op. a. red velvet cake) kriv kakav, da je torta Pavlove poimenovana po ruski balerini, in se spraševali, zakaj Slovenci nimamo svoje tipične torte, tako kot ima na primer Dunaj Sacherjevo ali Linz linško torto. Razmišlja Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka v živilski šoli v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana:

“Ja, Slovenija je pa res nima. Se mi zdi, da imajo butične slaščičarne vsaka svojo. Prekmurska gibanica se sicer poskuša nekako izliti v torto, to bi se dalo. Mogoče je pa čas, da se kdo najde in kaj naredi.”

Ena najbolj znanih svetovnih slaščic je gotovo torta Pavlove. Če ji podelimo naziv najbolj krhke, nežne in elegantne torte, ne bomo daleč od resnice. Navdih zanjo je bila ruska balerina Ana Pavlova.

“Ko je bila na odru, jo je videl neki kuhar in rekel, da tako lahkotno pleše, da bi lahko po njej poimenoval tudi kakšno slaščico. Je lahka, je krhka, noter pa mehka. Sestavljena je iz beljakove mase, dodatka smetane in raznega sadja. Mi je pa všeč, da se uporablja sveže sadje, in upam, da tudi sezonsko.”

Če jo boste pripravljali, preliv oz. smetano nanesite abstraktno. Estetika je namreč pri tej torti v rokah izdelovalca, saj premaz ne sme biti gladek. Žlica in paletka ali lopatka sta primerni orodji, vaš cilj pri torti Pavlove pa »valovit« videz.

Torta je, kot smo rekli, ime dobila po ruski balerini Ani Pavlovi. Zato krhka, bela zunanjost in mehka, nežna notranjost. Enostavna torta, ki pa med Avstralijo in Novo Zelandijo že dolgo povzroča konflikte. Obe državi sta torto razglasili za svojo nacionalno jed, čeprav se ne moreta dogovoriti, kdo jo je pravzaprav zasnoval in poimenoval po balerini.


Torkov kviz

235 epizod


Zakaj se torku reče torek? Zakaj obstaja roza torek, črni torek, pustni torek in super torek? Na najbolj produktiven dan v tednu se gremo na Prvem ob 6.45 kviz. Torkov kviz.

26.11.2019 9 min

Torta Pavlove vzrok za meddržavni spor

Dunaj ima sacherjevo, Linz linško in Bad Godesberg črni gozdiček. Kaj pa Slovenija? Kako to, da nimamo svoje značilne torte? Preverjamo v Torkovem kvizu, kjer danes diši po kakavu, kjer stepamo beljak za sladkorno glazuro in iščemo navdih za Pavlovo torto.

Sacherjeva torta je sinonim za Dunaj, linška torta za Linz in črni gozdiček za Bad Godesberg. Bi lahko bila prekmurska gibanica sinonim za slovensko torto?

V Torkovem kvizu smo pripravili sladkorno glazuro, ugotavljali, da je za žametasti okus rdeče torte (op. a. red velvet cake) kriv kakav, da je torta Pavlove poimenovana po ruski balerini, in se spraševali, zakaj Slovenci nimamo svoje tipične torte, tako kot ima na primer Dunaj Sacherjevo ali Linz linško torto. Razmišlja Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka v živilski šoli v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana:

“Ja, Slovenija je pa res nima. Se mi zdi, da imajo butične slaščičarne vsaka svojo. Prekmurska gibanica se sicer poskuša nekako izliti v torto, to bi se dalo. Mogoče je pa čas, da se kdo najde in kaj naredi.”

Ena najbolj znanih svetovnih slaščic je gotovo torta Pavlove. Če ji podelimo naziv najbolj krhke, nežne in elegantne torte, ne bomo daleč od resnice. Navdih zanjo je bila ruska balerina Ana Pavlova.

“Ko je bila na odru, jo je videl neki kuhar in rekel, da tako lahkotno pleše, da bi lahko po njej poimenoval tudi kakšno slaščico. Je lahka, je krhka, noter pa mehka. Sestavljena je iz beljakove mase, dodatka smetane in raznega sadja. Mi je pa všeč, da se uporablja sveže sadje, in upam, da tudi sezonsko.”

Če jo boste pripravljali, preliv oz. smetano nanesite abstraktno. Estetika je namreč pri tej torti v rokah izdelovalca, saj premaz ne sme biti gladek. Žlica in paletka ali lopatka sta primerni orodji, vaš cilj pri torti Pavlove pa »valovit« videz.

Torta je, kot smo rekli, ime dobila po ruski balerini Ani Pavlovi. Zato krhka, bela zunanjost in mehka, nežna notranjost. Enostavna torta, ki pa med Avstralijo in Novo Zelandijo že dolgo povzroča konflikte. Obe državi sta torto razglasili za svojo nacionalno jed, čeprav se ne moreta dogovoriti, kdo jo je pravzaprav zasnoval in poimenoval po balerini.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov