Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
17.11.2020 10 min

Ismail Ince: "Prava baklava mora hrustati"

17. november je danes, sicer tudi Dan baklave. Na Prvem bomo zato tej slaščici, ki ima več kot 800 let dolgo tradicijo, posvetili Torkov kviz. Zato se kar pripravite – v naslendjih 10 minutah valjamo testo, meljemo pistacije in hrustamo zlato pečene baklave.

17. november je dan baklave, slaščice z vsaj 800 let dolgo tradicijo

"Prve baklave so nastale v Aziji, bile so sadne," svojo pripoved o zgodovini baklav začne Ismail Ince, lastnik turške Kavarne Istanbul v Ljubljani, v kateri strežejo 12 različnih vrst baklav, narejenih po njegovih receptih.

"Potem je začela slaščica potovati, ustavila se je na Bližnjem vzhodu. Testo je postajalo vse bolj tanko, sadje v baklavah so zamenjali oreščki, oreh ali pistacija. Najpogosteje je bil to kar oreh. Prvi, ki so jedli baklave s pistacijo, so bili sultani. Tem je kavo, lokum in baklavo postreglo kar 12 služabnikov."

Na turškem podeželju tradicionalno baklavo spečejo in postrežejo dan pred bajramom in pred porokami. Imajo pa v Turčiji tudi specializirane kulinarične šole, v katerih se že 12-letni otroci začnejo učiti peke baklav.

»Najboljša šola za pripravo baklav je ob meji s Sirijo, v mestu Gaziantep. Tam izvajajo tudi nekakšen test – ko mojster vzame v roke testo, ga dvigne pred seboj in če skozenj vidi svojega učenca, je testo dovolj tanko, učenec pa že zelo dober."

Če hočete baklavo jesti tako, kot se je v Turčiji, jo morate jesti z roko.

"Ko je baklava še v pladnju, njen spodnji del sedi v medu. Zato jo moraš, preden jo daš v usta, obrniti na glavo – tako da je zgornji del spodaj. Jih pa danes strežejo na različne načine – poleti na primer tudi s tradicionalnim turškim sladoledom iz kozjega mleka."

Če boste baklavo kljub temu raje pojedli z vilico, pa boste njeno kakovost prepoznali po hrustajočem zvoku med prepolavljanjem.

Ismail Ince ima sicer za naslednjo sezono veliko načrtov: namesto 12 bo kmalu ponujal 22 različnih vrst baklav, v središču mesta pa načrtuje tudi odprtje kvarne z vitrino, v kateri si bodo lahko mimoidoči ogledali pripravo baklav v živo.


Torkov kviz

235 epizod


Zakaj se torku reče torek? Zakaj obstaja roza torek, črni torek, pustni torek in super torek? Na najbolj produktiven dan v tednu se gremo na Prvem ob 6.45 kviz. Torkov kviz.

17.11.2020 10 min

Ismail Ince: "Prava baklava mora hrustati"

17. november je danes, sicer tudi Dan baklave. Na Prvem bomo zato tej slaščici, ki ima več kot 800 let dolgo tradicijo, posvetili Torkov kviz. Zato se kar pripravite – v naslendjih 10 minutah valjamo testo, meljemo pistacije in hrustamo zlato pečene baklave.

17. november je dan baklave, slaščice z vsaj 800 let dolgo tradicijo

"Prve baklave so nastale v Aziji, bile so sadne," svojo pripoved o zgodovini baklav začne Ismail Ince, lastnik turške Kavarne Istanbul v Ljubljani, v kateri strežejo 12 različnih vrst baklav, narejenih po njegovih receptih.

"Potem je začela slaščica potovati, ustavila se je na Bližnjem vzhodu. Testo je postajalo vse bolj tanko, sadje v baklavah so zamenjali oreščki, oreh ali pistacija. Najpogosteje je bil to kar oreh. Prvi, ki so jedli baklave s pistacijo, so bili sultani. Tem je kavo, lokum in baklavo postreglo kar 12 služabnikov."

Na turškem podeželju tradicionalno baklavo spečejo in postrežejo dan pred bajramom in pred porokami. Imajo pa v Turčiji tudi specializirane kulinarične šole, v katerih se že 12-letni otroci začnejo učiti peke baklav.

»Najboljša šola za pripravo baklav je ob meji s Sirijo, v mestu Gaziantep. Tam izvajajo tudi nekakšen test – ko mojster vzame v roke testo, ga dvigne pred seboj in če skozenj vidi svojega učenca, je testo dovolj tanko, učenec pa že zelo dober."

Če hočete baklavo jesti tako, kot se je v Turčiji, jo morate jesti z roko.

"Ko je baklava še v pladnju, njen spodnji del sedi v medu. Zato jo moraš, preden jo daš v usta, obrniti na glavo – tako da je zgornji del spodaj. Jih pa danes strežejo na različne načine – poleti na primer tudi s tradicionalnim turškim sladoledom iz kozjega mleka."

Če boste baklavo kljub temu raje pojedli z vilico, pa boste njeno kakovost prepoznali po hrustajočem zvoku med prepolavljanjem.

Ismail Ince ima sicer za naslednjo sezono veliko načrtov: namesto 12 bo kmalu ponujal 22 različnih vrst baklav, v središču mesta pa načrtuje tudi odprtje kvarne z vitrino, v kateri si bodo lahko mimoidoči ogledali pripravo baklav v živo.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov