Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Na trgovskih policah vse več nejodirane soli

08.09.2016


Jodiranje soli je zmanjšalo golšavost in druge bolezni ščitnice.

Nekatera kamena sol iz Himalaje in Tibeta, solni cvet iz Sečovelj pa še druga nerafinirana morska ter kamena sol. Vse najdemo na policah naših trgovin, kjer je vedno več soli, ki ni jodirana, opozarja doc. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. Jod je mikroelement, ki je nujno potreben za zdravje žleze ščitnice. V telo ga vnesemo s hrano. Največ ga je v morski hrani in mleku ter mlečnih izdelkih, vendar za normalno delovanje ščitnice je to premalo. Zdravniki so že zaznali zdravstvene težave zaradi pomanjkanja joda pri tistih posameznikih, ki se načrtno izogibajo uporabi jodirane soli. Dovolj joda je namreč le v soli, pod pogojem, da je ta jodirana. Zgodba pa ni črno-bela.

Sodelavci Inštituta za nutricionistiko,  so analizirali 71 različnih vzorcev jedilne soli, ki jo lahko kupimo v naših trgovinah. Med njimi je bilo 42 vzorcev z jodirano soljo in kar 29 – preko 40 odstotkov torej – takšnih, ki so vsebovali nejodirano sol. Med vzorci nejodirane soli so prevladovale predvsem različne kamene soli (16). Podatki Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin kažejo, da nejodirana sol v povprečju vsebuje približno sedemkrat manj joda od jodirane.

Po besedah doc. dr. Katje Zaletel s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana, mora biti joda v našem organizmu ravno prav. Ne premalo, vendar tudi, kar se sicer le redko zgodi, ne preveč. Jod je sestavni del obeh glavnih ščitničnih hormonov: hormona T4 oziroma tiroksina in hormona T3, ki ga poimenujemo trijodtironin. Vprašanje prave mere uživanja soli in s tem povezane ustrezne količine joda je še posebej pomembno za nosečnice, doječe matere in majhne otroke. V prvih šestih mesecih je namreč razvoj ploda odvisen od materinih ščitničnih hormonov, za njihovo sintezo pa je nujno potrebna zadostna količina joda.

Po podatkih NIJZ zaužijemo Slovenci približno 13 g soli na dan. Za zdravo delovanje ščitnice bi zadostovalo že 5, 6 g ustrezno jodirane kuhinjske soli na dan.


Ultrazvok

922 epizod


Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše. V oddaji govorimo tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok vabimo najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušamo našim poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo. Oddajo pripravlja Iztok Konc.

Na trgovskih policah vse več nejodirane soli

08.09.2016


Jodiranje soli je zmanjšalo golšavost in druge bolezni ščitnice.

Nekatera kamena sol iz Himalaje in Tibeta, solni cvet iz Sečovelj pa še druga nerafinirana morska ter kamena sol. Vse najdemo na policah naših trgovin, kjer je vedno več soli, ki ni jodirana, opozarja doc. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. Jod je mikroelement, ki je nujno potreben za zdravje žleze ščitnice. V telo ga vnesemo s hrano. Največ ga je v morski hrani in mleku ter mlečnih izdelkih, vendar za normalno delovanje ščitnice je to premalo. Zdravniki so že zaznali zdravstvene težave zaradi pomanjkanja joda pri tistih posameznikih, ki se načrtno izogibajo uporabi jodirane soli. Dovolj joda je namreč le v soli, pod pogojem, da je ta jodirana. Zgodba pa ni črno-bela.

Sodelavci Inštituta za nutricionistiko,  so analizirali 71 različnih vzorcev jedilne soli, ki jo lahko kupimo v naših trgovinah. Med njimi je bilo 42 vzorcev z jodirano soljo in kar 29 – preko 40 odstotkov torej – takšnih, ki so vsebovali nejodirano sol. Med vzorci nejodirane soli so prevladovale predvsem različne kamene soli (16). Podatki Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin kažejo, da nejodirana sol v povprečju vsebuje približno sedemkrat manj joda od jodirane.

Po besedah doc. dr. Katje Zaletel s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana, mora biti joda v našem organizmu ravno prav. Ne premalo, vendar tudi, kar se sicer le redko zgodi, ne preveč. Jod je sestavni del obeh glavnih ščitničnih hormonov: hormona T4 oziroma tiroksina in hormona T3, ki ga poimenujemo trijodtironin. Vprašanje prave mere uživanja soli in s tem povezane ustrezne količine joda je še posebej pomembno za nosečnice, doječe matere in majhne otroke. V prvih šestih mesecih je namreč razvoj ploda odvisen od materinih ščitničnih hormonov, za njihovo sintezo pa je nujno potrebna zadostna količina joda.

Po podatkih NIJZ zaužijemo Slovenci približno 13 g soli na dan. Za zdravo delovanje ščitnice bi zadostovalo že 5, 6 g ustrezno jodirane kuhinjske soli na dan.


13.11.2024

Nevrolog: Pri večini glavobolov s slikanjem glave ne odkrijemo ničesar

Do 5 odstotkov tistih, ki zaradi glavobola poiščejo nujno pomoč na urgenci, jih ima glavobol zaradi stanja, ki zahteva takojšnje ukrepanje


06.11.2024

Težave dolgega covida so lahko posledica množice mikroinfarktov

Študije so pokazale, da se, ko se z novim koronavirusom okužimo drugič, tretjič ... da se torej z vsako naslednjo okužbo tveganje za simptomatski dolgi covid poveča za dodatnih 15 odstotkov


30.10.2024

Dr. Rijavec: Trideset odstotkov najtežjih alergij na strup čebele ali ose ima genetsko ozadje

Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi v Evropi in tudi v Sloveniji že vsak tretji prebivalec, prebivalka, imel vsaj občasno znake in simptome alergije


23.10.2024

Dr. Michalek: Kronično bolečino v medenici zdravimo s stimulacijo živca

Podobno kot glasnost na televiziji lahko bolnik prilagodi jakost stimulacije svoji bolečini. Najti mora območje, znotraj katerega ne čuti bolečine, ampak samo neko prijetno mravljinčenje. To pomeni, da namesto bolečine čuti prijetne vibracije.


16.10.2024

Bakterija, ki povzroča gastritis, razjedo na želodcu ali dvanajstniku, raka

Okužbo z bakterijo Helicobacter pylori moramo čim prej odkriti in zdraviti


09.10.2024

Čustvena lakota nas popade, ko smo ranljivi in šibki

Čustvena lakota je hitra, nenadna in močna. Mnogim se zdi nepremagljiva. Katere pristope bi morali poznati in obvladati, da bi jo premagali?


02.10.2024

Osebna izkušnja: Življenje s stomo

V oddaji Ultrazvok se posvetimo tudi zdravstvenim temam, o katerih marsikdo ne spregovori na glas. Tokrat bomo govorili o življenju s stomo. Stoma je umeten izhod izločkov iz telesa. Kirurgi jo naredijo ob različnih težjih obolenjih, ki prizadenejo prebavni trakt ali sečila. V Sloveniji živi s stomo že več kot 3.000 ljudi. Med njimi je tudi gostja tokratnega Ultrazvoka – gospa Rabija. Kolega Iztok Konc je z njo včeraj govoril v avli bolnišnice na Jesenicah. Gospa je namreč ves dan na priložnostni stojnici s kolegicami iz gorenjskega društva ILCO ozaveščala o življenju s stomo. Foto: Sogovornica Ultrazvoka gospa Rabija je druga na levi strani/ Prvi


25.09.2024

HPV se prenaša hitro, okužba je trdovratna, zdravila ni

Stroka priporoča cepljenje proti humanemu papiloma virusu


13.09.2024

Zobozdravniki namesto svedrov vedno bolj pogosto uporabljajo laser

Različna sporočila obljubljajo, da laserski poseg pri zobozdravniku mine brez bolečin. »Tisto, kar je trenutno res učinkovito, je endodontsko zdravljenje zobnih korenin z laserjem. Tu je res neka prednost,« pravi zobozdravnik prof. dr. Boris Gašpirc, predstojnik Katedre za ustne bolezni in parodontologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V Ultrazvoku je predstavil še druge možnosti uporabe laserja v zobozdravstvu: od zdravljenja kariesa do laserskih kirurških posegov. Foto: HideyaHamano/ Flickr, cc


28.08.2024

Covid: Vsak tretji okuženi ponovno toži o poslabšanju voha in okusa

Samo v zadnjem tednu je v Sloveniji za covidom na novo zbolelo 224 ljudi


20.08.2024

Več kot 90 odstotkov aken lahko uspešno pozdravimo

O negi in zdravljenju aknaste kože


14.08.2024

Kako okrepiti psihično čvrstost

Psihologinja Tjaša M. Kos o skrivnosti psihično močnih ljudi


06.08.2024

Dr. Vrtovec: Za krčne žile je poletje neugoden čas (repriza)

Krčne žile nastanejo zaradi prekomerne telesne teže, hormonskih sprememb in življenjskega sloga, ki zahteva dolgotrajno sedenje ali nepremičen stoječ položaj. Pomemben vpliv imajo genetski faktorji.


12.07.2024

Zdravilo, ki topi kilograme

Kako je semaglutid, znan kot ozempic za sladkorno bolezen, povzročil revolucijo zdravljenja debelosti?


11.07.2024

Najtežje urološke, abdominalne in ginekološke operacije so še bolj natančne s pomočjo robota

Bolečin je manj, izguba krvi je manjša, manj je zapletov in manj brazgotin


12.07.2024

»Vsaka pljučnica se lahko zaplete, na legionarsko pljučnico pa smo še posebej pozorni.«

Legionela je atipična bakterija, ki se lahko prekomerno namnoži v vodovodnem sistemu


10.07.2024

Ocena: v Sloveniji je 45.000 prebivalcev okuženih s spolno okužbo klamidijo

Zakaj so infektologi in raziskovalci pozorni na bolezni, ki jih povzročajo atipične bakterije, kot je tudi klamidija?


03.07.2024

The Economist: Slovenija najboljša v regiji po skrbi za bolnike s krvnim rakom

»Naši bolniki k sreči ne vejo, kako je, če si zdravila, ki pomaga, ne moreš privoščiti, ker si že prodal stanovanje ali hišo,« pravi hematolog Samo Zver.


Stran 1 od 47
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov