Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zakaj dietetiki zdaj stavijo na beljakovine

11.10.2018


Ali nam res primanjkuje beljakovin? Kaj pravijo smernice zdravega prehranjevanja?

Danes nas številni nagovarjajo k povečanju vnosa beljakovin v telo. Po besedah diplomirane dietetičarke Katje Simić sta pri tem v ospredju zlasti fitnes in industrija prehranskih dopolnil. Pa vendar! Ali nam res primanjkuje beljakovin?

Beljakovine so skupaj z maščobami in sladkorji makrohranila, ki jih naše telo nujno potrebuje. Meso, ribe in morski sadeži, jajca, mleko in mlečni izdelki, pa stročnice, oreščki, žita in semena; beljakovine so lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Beljakovine ali proteini, kot jih tudi imenujemo, so velike molekule – njihovi osnovni gradniki so aminokisline.

Dnevno naj bi zaužili najmanj 0,8 g beljakovin/kg telesne mase. Strokovnjakinja opozarja, da več beljakovin potrebuje organizem posameznikov z aktivnejšim življenjskim slogom in težjim fizičnim delom, pa tudi profesionalni športniki ter rekreativci. Drastično pomanjkanje beljakovin lahko dolgoročno povzroči izgubo mišične mase in slabokrvnost. Imunski sistem oslabi, kar vodi v slabše celjenje ran in poveča tveganje za nastanek okužb. Če telo med rastjo ne dobi zadostnega vnosa beljakovin, se lahko upočasni otrokova ali mladostnikova rast.

Katja Simić na svojem spletnem portalu “Dietetik priporoča” ni zagovornica uporabe proteinskih prehranskih dopolnil. Opozarja, da posamezen prehranski dodatek običajno vsebuje le določene aminokisline, ne pa vseh, ki so za nas pomembne in potrebne. Presnova beljakovin lahko zelo obremeni jetra in ledvice; pri previsokih vnosih je tudi povečano tveganje za dehidracijo. Zato nasvet: na naših krožnikih naj prevladujeta zmernost in raznovrstnost.


Ultrazvok

916 epizod


Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše. V oddaji govorimo tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok vabimo najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušamo našim poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo. Oddajo pripravlja Iztok Konc.

Zakaj dietetiki zdaj stavijo na beljakovine

11.10.2018


Ali nam res primanjkuje beljakovin? Kaj pravijo smernice zdravega prehranjevanja?

Danes nas številni nagovarjajo k povečanju vnosa beljakovin v telo. Po besedah diplomirane dietetičarke Katje Simić sta pri tem v ospredju zlasti fitnes in industrija prehranskih dopolnil. Pa vendar! Ali nam res primanjkuje beljakovin?

Beljakovine so skupaj z maščobami in sladkorji makrohranila, ki jih naše telo nujno potrebuje. Meso, ribe in morski sadeži, jajca, mleko in mlečni izdelki, pa stročnice, oreščki, žita in semena; beljakovine so lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Beljakovine ali proteini, kot jih tudi imenujemo, so velike molekule – njihovi osnovni gradniki so aminokisline.

Dnevno naj bi zaužili najmanj 0,8 g beljakovin/kg telesne mase. Strokovnjakinja opozarja, da več beljakovin potrebuje organizem posameznikov z aktivnejšim življenjskim slogom in težjim fizičnim delom, pa tudi profesionalni športniki ter rekreativci. Drastično pomanjkanje beljakovin lahko dolgoročno povzroči izgubo mišične mase in slabokrvnost. Imunski sistem oslabi, kar vodi v slabše celjenje ran in poveča tveganje za nastanek okužb. Če telo med rastjo ne dobi zadostnega vnosa beljakovin, se lahko upočasni otrokova ali mladostnikova rast.

Katja Simić na svojem spletnem portalu “Dietetik priporoča” ni zagovornica uporabe proteinskih prehranskih dopolnil. Opozarja, da posamezen prehranski dodatek običajno vsebuje le določene aminokisline, ne pa vseh, ki so za nas pomembne in potrebne. Presnova beljakovin lahko zelo obremeni jetra in ledvice; pri previsokih vnosih je tudi povečano tveganje za dehidracijo. Zato nasvet: na naših krožnikih naj prevladujeta zmernost in raznovrstnost.


02.10.2024

Osebna izkušnja: Življenje s stomo

V oddaji Ultrazvok se posvetimo tudi zdravstvenim temam, o katerih marsikdo ne spregovori na glas. Tokrat bomo govorili o življenju s stomo. Stoma je umeten izhod izločkov iz telesa. Kirurgi jo naredijo ob različnih težjih obolenjih, ki prizadenejo prebavni trakt ali sečila. V Sloveniji živi s stomo že več kot 3.000 ljudi. Med njimi je tudi gostja tokratnega Ultrazvoka – gospa Rabija. Kolega Iztok Konc je z njo včeraj govoril v avli bolnišnice na Jesenicah. Gospa je namreč ves dan na priložnostni stojnici s kolegicami iz gorenjskega društva ILCO ozaveščala o življenju s stomo. Foto: Sogovornica Ultrazvoka gospa Rabija je druga na levi strani/ Prvi


25.09.2024

HPV se prenaša hitro, okužba je trdovratna, zdravila ni

Stroka priporoča cepljenje proti humanemu papiloma virusu


13.09.2024

Zobozdravniki namesto svedrov vedno bolj pogosto uporabljajo laser

Različna sporočila obljubljajo, da laserski poseg pri zobozdravniku mine brez bolečin. »Tisto, kar je trenutno res učinkovito, je endodontsko zdravljenje zobnih korenin z laserjem. Tu je res neka prednost,« pravi zobozdravnik prof. dr. Boris Gašpirc, predstojnik Katedre za ustne bolezni in parodontologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V Ultrazvoku je predstavil še druge možnosti uporabe laserja v zobozdravstvu: od zdravljenja kariesa do laserskih kirurških posegov. Foto: HideyaHamano/ Flickr, cc


28.08.2024

Covid: Vsak tretji okuženi ponovno toži o poslabšanju voha in okusa

Samo v zadnjem tednu je v Sloveniji za covidom na novo zbolelo 224 ljudi


20.08.2024

Več kot 90 odstotkov aken lahko uspešno pozdravimo

O negi in zdravljenju aknaste kože


14.08.2024

Kako okrepiti psihično čvrstost

Psihologinja Tjaša M. Kos o skrivnosti psihično močnih ljudi


06.08.2024

Dr. Vrtovec: Za krčne žile je poletje neugoden čas (repriza)

Krčne žile nastanejo zaradi prekomerne telesne teže, hormonskih sprememb in življenjskega sloga, ki zahteva dolgotrajno sedenje ali nepremičen stoječ položaj. Pomemben vpliv imajo genetski faktorji.


12.07.2024

Zdravilo, ki topi kilograme

Kako je semaglutid, znan kot ozempic za sladkorno bolezen, povzročil revolucijo zdravljenja debelosti?


11.07.2024

Najtežje urološke, abdominalne in ginekološke operacije so še bolj natančne s pomočjo robota

Bolečin je manj, izguba krvi je manjša, manj je zapletov in manj brazgotin


12.07.2024

»Vsaka pljučnica se lahko zaplete, na legionarsko pljučnico pa smo še posebej pozorni.«

Legionela je atipična bakterija, ki se lahko prekomerno namnoži v vodovodnem sistemu


10.07.2024

Ocena: v Sloveniji je 45.000 prebivalcev okuženih s spolno okužbo klamidijo

Zakaj so infektologi in raziskovalci pozorni na bolezni, ki jih povzročajo atipične bakterije, kot je tudi klamidija?


03.07.2024

The Economist: Slovenija najboljša v regiji po skrbi za bolnike s krvnim rakom

»Naši bolniki k sreči ne vejo, kako je, če si zdravila, ki pomaga, ne moreš privoščiti, ker si že prodal stanovanje ali hišo,« pravi hematolog Samo Zver.


26.06.2024

Prebojno zdravljenje aritmij: »Tega raziskovalci niso dokazali v nobeni drugi študiji.«

Kardiolog David Žižek iz UKC Ljubljana je razvil nov pristop zdravljenja motenj srčnega ritma


19.06.2024

Slovenska doktorska študenta razvila »cepivo«, ki se prilepi na ustno sluznico

Močna sluznična imunost lahko prepreči okužbo z respiratornimi virusi že v zgodnjih fazah in na tak način zmanjša možnost širjenja bolezni


12.06.2024

Nov sev ptičje gripe prvič potrjen pri človeku

Podrobneje o primeru z infektologom Andrejem Trampužem


05.06.2024

Strah pred ponovitvijo bolezni

Pogovor s klinično psihologinjo Andrejo Škufca Smrdel


30.05.2024

Vitamin A vpliva na sluznico sečnega mehurja

Vitamin A je pomemben za rast, za zdrav in dober vid, krepi imunski sistem, vpliva na presnovo železa, koristi koži in lasem


Stran 1 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov