Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Listerija je manj znana, veliko bolj poznamo salmonelo. Slednja ogroža vse, listerija pa starejše, nosečnice, dojenčke in ljudi s kroničnimi boleznimi
Na to, da smo se zastrupili s hrano, nas opozorijo krči v trebuhu, driska, mrzlica, povišana telesna temperatura in bruhanje. Strokovnjaki poznajo že več kot 250 različnih bolezni, ki se prenašajo s hrano; med njimi so najpogostejše okužbe. Te povzročajo paraziti, virusi ali bakterije. V tokratnem Ultrazvoku podrobneje o okužbi s salmonelo in listerijo. Okužbe z obema bakterijama v Sloveniji skrbno spremlja specialistka javnega zdravja mag. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po besedah sogovornice se z listerijami in salmonelami najpogosteje okužimo ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane.
Listerija je zelo razširjena paličasta bakterija. V naravi jo najdemo v vodah in odplakah, tudi na rastlinah: na sadju, zelenjavi. Prisotna je v prebavilih in v blatu okuženih živali ter ljudi. Okužbo z listerijami imenujemo listerioza. Uvrščamo jo med zoonoze, za katere je značilno, da se iz živali prenašajo na ljudi. Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da za listeriozo zbolevajo ljudje po vsem svetu. Najbolj tvegana živila za okužbo z listerijo so surovo mleko in mlečni izdelki; na primer mehki siri iz toplotno neobdelanega mleka. Vir okužbe sta lahko surova in slabo oprana zelenjava ter sadje. Tveganje predstavlja surovo in toplotno nezadostno obdelano meso in poltrajni suhomesni izdelki, prav tako tudi surove in prekajene ribe (karpačo, biftek, suši).
Okužba s salmonelo – salmoneloza – je nalezljiva črevesna bolezen. Okužimo se lahko, kadar surovega mesa (še posebej perutnine) ali pa jajc pred zaužitjem toplotno ne obdelamo dobro. Salmonele se širijo tudi s stikom z okuženimi ljudmi. Okužba pogosto poteka brez znakov, pravijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pojavi se lahko driska, vodena ali krvava s sluzjo, bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura. Pri večini obolelih težave izzvenijo v nekaj dneh.
917 epizod
Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše. V oddaji govorimo tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok vabimo najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušamo našim poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo. Oddajo pripravlja Iztok Konc.
Listerija je manj znana, veliko bolj poznamo salmonelo. Slednja ogroža vse, listerija pa starejše, nosečnice, dojenčke in ljudi s kroničnimi boleznimi
Na to, da smo se zastrupili s hrano, nas opozorijo krči v trebuhu, driska, mrzlica, povišana telesna temperatura in bruhanje. Strokovnjaki poznajo že več kot 250 različnih bolezni, ki se prenašajo s hrano; med njimi so najpogostejše okužbe. Te povzročajo paraziti, virusi ali bakterije. V tokratnem Ultrazvoku podrobneje o okužbi s salmonelo in listerijo. Okužbe z obema bakterijama v Sloveniji skrbno spremlja specialistka javnega zdravja mag. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po besedah sogovornice se z listerijami in salmonelami najpogosteje okužimo ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane.
Listerija je zelo razširjena paličasta bakterija. V naravi jo najdemo v vodah in odplakah, tudi na rastlinah: na sadju, zelenjavi. Prisotna je v prebavilih in v blatu okuženih živali ter ljudi. Okužbo z listerijami imenujemo listerioza. Uvrščamo jo med zoonoze, za katere je značilno, da se iz živali prenašajo na ljudi. Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da za listeriozo zbolevajo ljudje po vsem svetu. Najbolj tvegana živila za okužbo z listerijo so surovo mleko in mlečni izdelki; na primer mehki siri iz toplotno neobdelanega mleka. Vir okužbe sta lahko surova in slabo oprana zelenjava ter sadje. Tveganje predstavlja surovo in toplotno nezadostno obdelano meso in poltrajni suhomesni izdelki, prav tako tudi surove in prekajene ribe (karpačo, biftek, suši).
Okužba s salmonelo – salmoneloza – je nalezljiva črevesna bolezen. Okužimo se lahko, kadar surovega mesa (še posebej perutnine) ali pa jajc pred zaužitjem toplotno ne obdelamo dobro. Salmonele se širijo tudi s stikom z okuženimi ljudmi. Okužba pogosto poteka brez znakov, pravijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pojavi se lahko driska, vodena ali krvava s sluzjo, bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura. Pri večini obolelih težave izzvenijo v nekaj dneh.
Čustvena lakota je hitra, nenadna in močna. Mnogim se zdi nepremagljiva. Katere pristope bi morali poznati in obvladati, da bi jo premagali?
V oddaji Ultrazvok se posvetimo tudi zdravstvenim temam, o katerih marsikdo ne spregovori na glas. Tokrat bomo govorili o življenju s stomo. Stoma je umeten izhod izločkov iz telesa. Kirurgi jo naredijo ob različnih težjih obolenjih, ki prizadenejo prebavni trakt ali sečila. V Sloveniji živi s stomo že več kot 3.000 ljudi. Med njimi je tudi gostja tokratnega Ultrazvoka – gospa Rabija. Kolega Iztok Konc je z njo včeraj govoril v avli bolnišnice na Jesenicah. Gospa je namreč ves dan na priložnostni stojnici s kolegicami iz gorenjskega društva ILCO ozaveščala o življenju s stomo. Foto: Sogovornica Ultrazvoka gospa Rabija je druga na levi strani/ Prvi
Stroka priporoča cepljenje proti humanemu papiloma virusu
Različna sporočila obljubljajo, da laserski poseg pri zobozdravniku mine brez bolečin. »Tisto, kar je trenutno res učinkovito, je endodontsko zdravljenje zobnih korenin z laserjem. Tu je res neka prednost,« pravi zobozdravnik prof. dr. Boris Gašpirc, predstojnik Katedre za ustne bolezni in parodontologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V Ultrazvoku je predstavil še druge možnosti uporabe laserja v zobozdravstvu: od zdravljenja kariesa do laserskih kirurških posegov. Foto: HideyaHamano/ Flickr, cc
Pojasnila in nasveti epidemiologinje Alenke Trop Skaza
Samo v zadnjem tednu je v Sloveniji za covidom na novo zbolelo 224 ljudi
Krčne žile nastanejo zaradi prekomerne telesne teže, hormonskih sprememb in življenjskega sloga, ki zahteva dolgotrajno sedenje ali nepremičen stoječ položaj. Pomemben vpliv imajo genetski faktorji.
Kako je semaglutid, znan kot ozempic za sladkorno bolezen, povzročil revolucijo zdravljenja debelosti?
Bolečin je manj, izguba krvi je manjša, manj je zapletov in manj brazgotin
Legionela je atipična bakterija, ki se lahko prekomerno namnoži v vodovodnem sistemu
Zakaj so infektologi in raziskovalci pozorni na bolezni, ki jih povzročajo atipične bakterije, kot je tudi klamidija?
»Naši bolniki k sreči ne vejo, kako je, če si zdravila, ki pomaga, ne moreš privoščiti, ker si že prodal stanovanje ali hišo,« pravi hematolog Samo Zver.
Kardiolog David Žižek iz UKC Ljubljana je razvil nov pristop zdravljenja motenj srčnega ritma
Močna sluznična imunost lahko prepreči okužbo z respiratornimi virusi že v zgodnjih fazah in na tak način zmanjša možnost širjenja bolezni
Podrobneje o primeru z infektologom Andrejem Trampužem
Vitamin A je pomemben za rast, za zdrav in dober vid, krepi imunski sistem, vpliva na presnovo železa, koristi koži in lasem
Neveljaven email naslov