Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Škodljive, skrite in legalne
V okviru uravnotežene prehrane za povprečno športno aktivnega človeka naj bi okoli 30 odstotkov predstavljale maščobe. Za moške to pomeni približno 60 gramov maščobe na dan, za ženske 10 gramov manj. A pomembno je tudi, kakšne maščobe zaužijemo. V splošnem v prehrani delimo maščobe na nasičene ali manj zaželene (ki jih najdemo v mesu, mlečnih izdelkih, svinjski masti, paštetah, zaseki) in na nenasičene ali dobre maščobe, ki so v večini rastlinskega izvora (olja, oreščki, semena, žita). Razlika med njimi je odvisna od vrste maščobnih kislin, ki so vezane na glicerol.
Nasičene maščobe dvigujejo nivo, t.i. slabega, holesterola, zvišujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, kapi ter nekaterih rakavih obolenj. Medtem ko na drugi strani, uživanje nenasičenih maščob znižuje raven slabega holesterola, stabilizira srčni ritem, pomirja vnetja in na sploh dobro deluje na organizem. A čeprav so nasičene maščobe zdravju bolj škodljive pa so boljše za uporabo pri termični obdelavi, torej pri visokih temperaturah, hkrati pa pri uporabi nasičenih maščob ne prihaja do tvorbe trans maščob, ki so med vsemi maščobami zdravju najbolj škodljive. Kje se trans maščobe nahajajo, kako jih prepoznamo in zakaj jih določeni proizvajalci težko spregledajo med svojimi sestavinami, v tokratni oddaji Veste, kaj jeste?
Škodljive, skrite in legalne
V okviru uravnotežene prehrane za povprečno športno aktivnega človeka naj bi okoli 30 odstotkov predstavljale maščobe. Za moške to pomeni približno 60 gramov maščobe na dan, za ženske 10 gramov manj. A pomembno je tudi, kakšne maščobe zaužijemo. V splošnem v prehrani delimo maščobe na nasičene ali manj zaželene (ki jih najdemo v mesu, mlečnih izdelkih, svinjski masti, paštetah, zaseki) in na nenasičene ali dobre maščobe, ki so v večini rastlinskega izvora (olja, oreščki, semena, žita). Razlika med njimi je odvisna od vrste maščobnih kislin, ki so vezane na glicerol.
Nasičene maščobe dvigujejo nivo, t.i. slabega, holesterola, zvišujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, kapi ter nekaterih rakavih obolenj. Medtem ko na drugi strani, uživanje nenasičenih maščob znižuje raven slabega holesterola, stabilizira srčni ritem, pomirja vnetja in na sploh dobro deluje na organizem. A čeprav so nasičene maščobe zdravju bolj škodljive pa so boljše za uporabo pri termični obdelavi, torej pri visokih temperaturah, hkrati pa pri uporabi nasičenih maščob ne prihaja do tvorbe trans maščob, ki so med vsemi maščobami zdravju najbolj škodljive. Kje se trans maščobe nahajajo, kako jih prepoznamo in zakaj jih določeni proizvajalci težko spregledajo med svojimi sestavinami, v tokratni oddaji Veste, kaj jeste?
Neveljaven email naslov