Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
05.10.2016 7 min

Veste, kaj jeste


Z vprašanjem, kaj imamo skupnega ljudje, opice in morski prašički pričenjamo tokratno rubriko “Veste, kaj jeste?” Odgovor – poleg mnogih stvari imamo skupno tudi to, da v nasprotju z večino živali ne telo primatov in ne morskih prašičkov ne more samo sintetizirati askorbinske kisline. To pa nujno potrebujemo, saj njeno pomanjkanje povzroči skorbut, napako pri nastanku vezivne beljakovine, kolagena. Askorbinska kislina je torej vitamin C. Največ ga je najti v svežem sadju in zelenjavi, lahko pa je umetno sintetiziran kot industrijski dodatek ali kot prehransko dopolnilo. Pa sta askorbinska kislina in vitamin C popolnoma identična ali gre vendar za določene razlike vsaj glede na njun izvor in učinkovitost absorbcije v naše telo? V katerih živilih je askorbinske kisline najti največ? Je v prevelikih odmerkih lahko škodljiva? O askorbinski kislini smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Blažem Cigićem z Biotehniške fakultete v Ljubljani.


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

05.10.2016 7 min

Veste, kaj jeste


Z vprašanjem, kaj imamo skupnega ljudje, opice in morski prašički pričenjamo tokratno rubriko “Veste, kaj jeste?” Odgovor – poleg mnogih stvari imamo skupno tudi to, da v nasprotju z večino živali ne telo primatov in ne morskih prašičkov ne more samo sintetizirati askorbinske kisline. To pa nujno potrebujemo, saj njeno pomanjkanje povzroči skorbut, napako pri nastanku vezivne beljakovine, kolagena. Askorbinska kislina je torej vitamin C. Največ ga je najti v svežem sadju in zelenjavi, lahko pa je umetno sintetiziran kot industrijski dodatek ali kot prehransko dopolnilo. Pa sta askorbinska kislina in vitamin C popolnoma identična ali gre vendar za določene razlike vsaj glede na njun izvor in učinkovitost absorbcije v naše telo? V katerih živilih je askorbinske kisline najti največ? Je v prevelikih odmerkih lahko škodljiva? O askorbinski kislini smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Blažem Cigićem z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov